GYODER İş Gücü Raporunu Değerlendirdi
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğinde gerçekleştirilen “İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye’24” araştırmasının sonuçları, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileriyle değerlendirildi. Yapılan toplantıda, sektördeki iş gücü sorunlarının çözülmesi amacıyla "Uzun Vadeli Stratejik İş Gücü Platformu" kurulması için çalışmaların başlayacağı duyuruldu.
İnşaat Sektöründeki İş Gücü Sorunları ve Çözüm Yolları
GYODER Başkanı Neşecan Çekici’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İMSAD, İNDER, KONUTDER, MÜSİAD ve İTO temsilcilerinin yanı sıra, Bahçeşehir Üniversitesi BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki ve diğer sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda, inşaat sektöründeki iş gücü sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri üzerinde duruldu. Çekici, yaklaşık 1,5 yıl önce başlatılan araştırma sürecinin ardından, iş gücü talebini ve arzını ortaya koyarak sektörün insan kaynağı ihtiyacını belirlemeyi hedeflediklerini belirtti.
12 Bin Kişiyle Yapılan Anketle Sektörün Durumu Tespit Edildi
İnşaat sektörünün güncel sorunlarını ve çözüm yollarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilen “İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye’24” araştırmasında, İstanbul Ekonomi Araştırma (İEA) tarafından Türkiye genelinde 12.037 çalışanla anket yapıldı. Ayrıca, işveren tarafında 92 kişiyle görüşmeler gerçekleştirildi. Araştırmanın bulgularında, inşaat sektöründeki ağır çalışma koşulları, yüksek iş kazası riski ve uzun çalışma saatlerinin yanı sıra, deprem sonrası iş gücü sıkıntısının arttığı vurgulandı.
Her STK Kendine Ev Ödevi Çıkarmalı
Toplantıda, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Hepşen, araştırmada ön plana çıkan zorlukları değerlendirerek, her STK’nın bu sorunları çözmek için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Hepşen, mevcut çalışma koşullarının iyileştirilmesi için kamuoyunun da desteğiyle iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.
İş Gücü Arzındaki Sıkıntılar ve Çözüm Yolları
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, iş gücü arzındaki sıkıntının yalnızca depremle ilgili olmadığını, zaten var olan sorunların depremle daha da ağırlaştığını ifade etti. Avrupa’da iş gücü arzındaki zorlukların daha önce de yaşandığını belirten Gürsel, sektördeki algının iyileştirilmesi gerektiğini ve işin cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
İnşaat Sektörüne Cazibe Kazandırılmalı
İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki ise, inşaat sektörünün gençler ve kadınlar için daha cazip hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çocuklarına inşaat sektöründe çalışmayı tavsiye etmeyen ustaların, sektöre olan itibarını sorgulamak gerektiğini ifade etti. Sektörün itibarı artırılmalı ve gençler ile kadınlar için cazip bir kariyer alternatifi haline getirilmelidir.
Uzun Vadeli Stratejik İş Gücü Platformu Kurulacak
Toplantının sonunda, sektördeki iş gücü sorunlarına çözüm geliştirmek amacıyla "Uzun Vadeli Stratejik İş Gücü Platformu" kurulması için çalışmaların başlayacağı duyuruldu. Toplantıya katılan STK ve sektör temsilcilerinin önerileri doğrultusunda, “İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye’24” raporuna son şekli verilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Bu rapor, sektördeki iş gücü sıkıntılarını ortadan kaldırmak ve verimli bir iş gücü stratejisi geliştirmek adına önemli bir adım olacaktır.