Henning Larsen Yeni Sergisiyle İklim Dostu Mimariyi Keşfediyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Henning Larsen, daha sürdürülebilir inşaat için yeni malzeme ve yöntemleri keşfetmek amacıyla Kopenhag'daki Danish Architecture Center'da "Changing our Footprint" sergisini açıyor. Girişim, 17 Kasım 2023'ten 3 Mart 2024'e kadar açık olacak ve daha iklim dostu mimariye yönelik fikirleri sergilemeyi ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında mimarlık ve inşaatın rolü üzerine konuşmalar başlatmayı amaçlıyor. İlk versiyonu bu yılın başlarında Berlin'deki Aedes Architecture Forum'da açılan serginin bu ikinci yinelemesi olacak.

Sergi, mimarlık mesleğinin geneli üzerinde etkileri olan birkaç kilit soru etrafında şekilleniyor: Samandan yapılmış evlerde yaşamaya alışmak zorunda kalacak mıyız? Asfalt ve çimento yerine toprak ve çimden inşa edilmiş yeni kentsel bölgeler olacak mı? Mimarlar farklı ölçeklerde biyoçeşitlilikle nasıl çalışır? Ve geçmişin inşaat yöntemleri geleceğin kurtarıcısı mı?

Changing our Footprint

Sergi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma yolunda ilerleyen bir binanın tasarlanmasının ardındaki süreçler hakkında somut bir fikir vermeyi amaçlıyor. Henning Larsen'in dünya çapındaki projeleri aracılığıyla ifade edilen sergi, ziyaretçilere mimarlık ofisinin çalışmalarını etkileyen farklı stratejiler ve malzeme keşifleri üzerinden yol gösteriyor.

Changing our Footprint

Djursland'daki okul gibi küçük ölçekli biyojenik projelerden ahşaptan yapılmış büyük lojistik merkezlerine kadar, vaka çalışmaları ofisin yeni malzemeler ve araştırma çalışmaları yoluyla stratejilerini nasıl aşamalı olarak geliştirdiğini göstermektedir. Sergide ayrıca gelecekteki inşaat projelerinin modelleri, yeni bir tür saman yalıtımlı duvarın kesiti ve deniz otu vantilatörlü pencereler de sergileniyor. Ziyaretçiler ayrıca, karbon ayak izlerine göre malzeme sıralama bilgilerini test ederek sergiyle etkileşim kurmaya teşvik ediliyor.

"Yeni malzemeleri ve çözümleri küçük ölçekte test ediyor ve bunları daha büyük projelere uyarlamak için çalışıyoruz. Ana hedefimiz, yenilikçi yöntemlerimizi 200 m2'lik küçük binalardan 200.000 m2'ye kadar olan alanlara aktarmaktır. Bu ölçeklendirme, inşaat sektörünün karbon ayak izini azaltma hedefine ulaşmasına yönelik önemli bir katkımızdır." - Eva Ravnborg, Henning Larsen Architects Ortağı ve Ülke Pazar Direktörü

Changing our Footprint

Geçtiğimiz günlerde Henning Larsen, Hollanda'nın Flevopolder adasında yer alacak olan Avrupa'nın en büyük ahşap lojistik merkezi için tasarımlarını açıkladı. Büyüklüğü 150.000 m²'nin üzerinde olan proje, adil çalışma koşulları yaratırken emisyon ve atıkların azaltılması için döngüsel tasarım ilkelerini takip etmeyi amaçlıyor. Ofis ayrıca, uyarlanabilir yeniden kullanım, kentsel madencilik ve ahşap yapıya öncelik veren büyük ölçekli bir master plan olan Bolzano'nun sanayi bölgesi için tasarım önerisini de açıkladı. Benzer bir şekilde, Faroe Adaları'nın Torshvan kentinde bir üniversite kampüsü binası tasarlamak üzere açılan yarışmanın kazananları olarak da ilan edildiler.

Changing our Footprint

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)