Hermès'in Sürdürülebilir Biyoklimatik Deri Ürünleri Fabrikası
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Coldefy Fransız tasarım evi ve miras markası Hermès için Ardennes'de bir deri ürünleri fabrikası tasarladı. Sürdürülebilir mimari "Maroquinerie de la Sormonne", Hermès'in bölgedeki ikinci fabrikası olup, arketip deri atölyesini yeniden ele alan bir tasarıma sahip. Coldefy tasarımı zanaatkarın refahını teşvik edecek, çevredeki doğal manzaraya hassas bir şekilde uyacak ve yüksek çevresel performans oluşturacak bir bina tasarladı.
Bir konut gibi fabrika
Coldefy'nin arketip üretim atölyesini yeniden ele alırken karşılaştığı zorluk, süreç ve üretim lojistiğinin dayattığı konvansiyonları ele almaktı. Stüdyo, hem sıcak bir ortam hem de tam donanımlı bir deri atölyesi oluşturmak için "yumuşaklık, ciddiyet ve teknik gelişmişliği" bir araya getiren bir bina tasarladı. Coldefy tasarımını "'katlanmış' tasarımı yeni bir ahşap gölgelik oluşturan büyük bir yatay konut içinde bir zanaatkar köyü" olarak tanımlıyor. Zanaatkarlara çalışırken optimum aydınlatma sağlayan geleneksel atölye testere dişli çatısı, bir konutu simgeleyen beşik çatı olarak yeniden tasarlandı. Camlı kuzey tarafı bir çıkıntı ile güney güneş ışığından korunuyor.
Coldefy iç mekanda, "her yerde bulunan 'diagrid' ahşap çerçeve konut sembolizmini sürdürüyor" dedi. Evin ev gibi bir yaşam alanı olması fikri, deri ürünleri atölyesi için daha çok ev benzeri bir atmosfer oluşturuyor. Konsantrasyon ve iş birliğine elverişli bir ortam yardımcı oluyor. Bilgi ve becerilerin aktarılması ruhuyla Coldefy, doğal olarak iletişimi teşvik etmek için çalışacak bir dizi alan tasarladı.
İnşaat ve malzemeler
5.700 m2'lik sürdürülebilir mimari örneklerden biyoklimatik bina, geniş cam cepheleri çerçeveleyen kömürleşmiş ahşapla kaplanmış. Yapının uzunluğu boyunca uzanan konsollar, sundurma alanlarını ve terasları barındırıyor. Fabrikanın iç planı, ideal işlevsel düzenin doğrudan bir tercümesi. Coldefy şöyle açıklıyor: "Dört kesim atölyesinden oluşan bir set, deri işlerinin kalbini tanımlıyor. Bu atölyelerin boyutları ve oranları, verilen yapısal ızgara içindeki bölmeler yeniden düzenlenerek kolayca uyarlanabilir." Sürdürülebilir mimari projelerden yapı bir bütün olarak çok işlevli ve esnek olacak şekilde tasarlanmış, böylece koşullar ve ihtiyaçlardaki değişikliklere karşı geleceğe hazır hale getirilmiş.
Sürdürülebilir mimari Maroquinerie de la Sormonne öncelikle ahşaptan inşa edilmiş olup sadece beton bir zemine sahip. Binanın cepheleri, ahşap bir çerçeve tarafından bir arada tutulan koyu renkli alüminyum ve yanmış ahşap kaplamalardan oluşur. Yanmış ahşap kaplama, shou sugi ban olarak bilinen geleneksel bir Japon ahşap koruma yönteminden kaynaklanıyor. Bu yöntem ahşaba olağanüstü güç ve dayanıklılığın yanı sıra dekoratif bir yüzey de kazandırıyor. Coldefy ahşabı yerel olarak Ardennes'de hasat edilen Douglas köknarıdan temin etmiş. Fabrikanın çatısı, yanmış ahşabı tamamlayacak şekilde siyah çelikle kaplanmış. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.
Hermès fabrikası, Ardennes'de bir parkın ortasında yer alan bir sanayi bölgesinde bulunuyor. Coldefy bölgenin biyolojik çeşitliliğini korumak, muhafaza etmek ve geliştirmek için çevre uzmanlarıyla birlikte çalıştı. Yerel bitki örtüsü türleri ve bir meyve bahçesi dikildi.
Biyoklimatik tasarım
Sürdürülebilir mimari Maroquinerie de la Sormonne'un biyoklimatik tasarımı hem Hermès'in hem de Coldefy'nin çevresel hedefleriyle uyumlu. Fabrika, enerji (E) ve karbon (C) olmak üzere iki kriter temelinde değerlendirilen Fransa'nın E4C2 sertifikasyon standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış. En yüksek seviye olan E4 etiketi, fabrikanın pozitif enerjili bir bina olduğu anlamına geliyor. Yine en yüksek seviye olan C2 etiketi, fabrikanın karbon ayak izini azaltan verimli bir işletmeyi ifade eder.
Coldefy E4C2 sertifikasını almak için "düşük teknolojiye, sağduyuya ve sürdürülebilirliğe dayalı bütüncül bir tasarım yaklaşımı" olarak tanımladığı yöntemi kullanmış. Çevresel performans önlemleri arasında şunlar yer alıyor: bitkisel arıtma için su geri kazanım çayırları ve hendekler, düşük karbonlu malzemelerin kullanımı, çatı güneş panelleri (yüzde 100 yenilenebilir enerji sağlayan), jeotermal ısıtma ve iklimlendirme sistemi ve yüksek performanslı taş yünü yalıtım. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş.