Kadıköy'ün Tarihi İçin Önemli Bir Gelişme
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Haydarpaşa Garı etrafında devam eden restorasyon çalışmaları sırasında keşfedilen arkeolojik alanı ziyaret etti.
Rayların altından hamam kalıntıları çıktı
Haydarpaşa Garı’ndaki peronları da kapsayan üç ayrı noktada yaklaşık 2 aydır arkeolojik kazı yapılıyor. Arkeoloji Müzesi denetiminde yaklaşık 20 arkeologun görev yaptığı kazı sahasında Geç Roma, Bizans dönemine ait eski bir liman şehrine ait olduğu tahmin edilen kalıntılar ortaya çıktı. Haydarpaşa peronlarına giden rayların bulunduğu alanda, rayların sökülmesi ile Geç Roma Erken Bizans dönemine ait hamam kalıntısı olduğu tahmin edilen buluntular ile çeşitli yapılara ait kalıntılar, yollar ve su kanallarına ait izler bulundu.
Ayrılık Çeşmesi durağının bulunduğu ikinci kazı noktasında ise, dini bir yapı olabileceğine işaret eden apsise benzeyen bir yapının temelleri keşfedildi. Kazı noktalarından üçüncüsü ise, Protokol Cami önü. Üsküdar ve Kadıköy’ü birbirine bağlayan Tıbbiye Caddesi üzerindeki Haydarpaşa Köprüsü, Marmaray projesi kapsamında yıkılmış, köprü ayaklarının bulunduğu noktalarda tarihi kalıntılar ortaya çıkmıştı. Öte yandan Protokol Cami’ne yakın bölgede, bulunan mezar kalıntıları ve insan kemiklerinden yola çıkılarak nekropol olabileceği düşünülüyor. Öte yandan kazı sahasında bulunan Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalan seramik, kandil ve sikke gibi küçük buluntular incelenerek, bölgenin tarihi hakkında önemli ipuçları toplanıyor.
Haydarpaşa kamusal alan olarak kullanılmalı
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve beraberindeki ekip arkeolojik kazının devam ettiği alanı gezdi. Sürdürülen kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Nuhoğlu “Bu kazılarla, Haydarpaşa Garı tren sahasında bir kent olduğu ortaya çıkıyor. Kadıköy’ün tarihi için önemli bir gelişme. Burada bir nüfusun yaşadığı ve tahminlere göre deniz ile bağlantılı bir ticaret merkezi olabileceği söyleniyor. Kayıp bir limanın da bu bölgede olabileceği anlatıldı. Buranın tarihi kazılar sonucunda ortaya çıkacak” dedi. Haydarpaşa’nın tarih boyunca kamusal niteliğine vurgu yapan Nuhoğlu “Haydarpaşa’nın bulunduğu geniş arazi binlerce yıldır kamusal olarak kullanıldı. Aynı kullanımın devam etmesi gerekiyor. Bunun dışında bir şey kabul edilemez. Buna bu kentin de bu ülkenin de ihtiyacı var” diye konuştu.