Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nden ‘In Transit Arada’ Bir Sergi Deneyimi
Disiplinler arası üretim ve buluşma platformu Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), “İyi Bak Dünyana” hareketi kapsamında öncülüğünü yaptığı Konuk Sanatçı Programı’nın bir ayağı olan 'IN TRANSIT ARADA' sergisini hayata geçiriyor.
Disiplinlerarası üretim ve buluşma platformu Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), bir yandan sürdürülebilirliği odağına alan çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam ederken diğer yandan da sürdürülebilirliğe farklı bir açıdan yaklaşmaya çalışıyor. KTSM, Ekim ayında ilk kez başlattığı Konuk Sanatçı Programı kapsamında hayata geçirdiği 'IN TRANSIT ARADA' sergisini 16 Aralık tarihi itibariyle sanat severlerle buluşturdu.
Fransız ve Hintli seramik sanatçıları Élodie Alexandre-Reyaz Badaruddin’in imza attığı ve kürasyonunu Sait Fehmi Ağduk'un yaptığı 'IN TRANSIT ARADA' sergisi, altmışa yakın eserden oluşuyor. Élodie Alexandre’ın sandalye, ateş ve kuş, Reyaz Badaruddin’in ise konteyner imgelerinden yola çıkarak hazırladığı eserler, #iyibakdünyana mottosuyla birebir örtüşüyor.
Küratör ve sanatçılar, sergi ziyaretçilerini ‘dünyamıza nasıl daha iyi ve doğru bakabileceğimizi’ bir arada sorgulamaya davet ediyor.
KTSM’nin #iyibakdünyana mottosunu merkeze alarak hazırlanan ve seramik eserlerden oluşan sergi 16 Aralık- 15 Ocak tarihleri arasında KTSM’de ziyaret edilebilecek.
KTSM’nin, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğini ikinci kez almaya hak kazanarak, “YENİŞİM: Yaratıcı Endüstrilerde İş Modeli Geliştirme Projesi” kapsamında hayata geçirdiği Konuk Sanatçı Programı’ndan dolayı gururlu olduklarını belirten Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler; "Kale Grubu’nun köklerinden aldığımız ilhamla KTSM olarak özgün ve sıra dışı projelere ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Hayata geçirdiğimiz 'IN TRANSIT ARADA' sergisi de Türkiye’de seramik alanında bir ilk olan Konuk Sanatçı Programı’nın bir meyvesi. Bu sergi bize sıra dışı bir deneyim yaşatırken diğer yandan da dünyamıza ne kadar iyi ve doğru baktığımızı ve bakmamız gerektiğini bir kez daha sorgulatacak." diye konuştu.
Serginin sanatçıları Élodie Alexandre-Reyaz Badaruddin ve küratörü Sait Fehmi Ağduk ise bu sergiyle gerçekçi bir umut beslediklerini dile getirerek; ‘'IN TRANSIT ARADA' hem durağanlık hem de ilerleme iradesi. Bu sergideki işlerle umut vermek istiyoruz, karamsarlığa saplanıp kalma lüksümüz yok. Ama aynı zamanda gerçekçiyiz, gezegenimizin tehlike altında olduğunu biliyoruz. Küresel sorunlarımızın ağırlığını omuzlarımızda hissediyor, bununla birlikte harekete geçmek istiyoruz. Bu durumu hep birlikte yeni bir ifade türeterek şöyle ifade ediyoruz: 'IN TRANSIT ARADA'... 'IN TRANSIT ARADA' hâlâ hareket halindeyiz. Dünyamızı iyileştirmek için hâlâ fırsatımız var ama polyanacı değiliz ve sorumluluklarımızı üstlenmemiz gerektiğini biliyoruz. Umudumuz var. IN TRANSIT ARADA'nın anlamı da bu: Gerçekçi umut.’ diye konuştular.