Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor

Dr. Chen-Yu Chiu

Mimarlık tarihçisi Dr. Chen-Yu Chiu, Türk mimarlık öğrencileri için umut vadediyor.

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da, Mart ayı söyleşisinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde inşa edilen Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nin kurucusu ve gönüllü mimarı Dr. Chen-Yu Chiu, Prof. Dr. Abdi Güzer'in ev sahipliğinde konuk oldu. Halen Bilkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ders veren Dr. Chen-Yu Chiu, mimari bakış açısını ve deneyimlerini genç mimar adaylarıyla paylaştı. Türk mimarlık öğrencilerinin umut verici çabalarından bahseden Dr. Chen-Yu Chiu, “Türk mimarlık öğrencileri için bir umut olduğunu görüyorum. Reyhanlı’daki merkezi, öğrencilerimin çabası ve katkısı ile tamamladık. Onların desteği olmadan hiçbir şey yapamazdım. Merkezin inşaatında hiçbir karşılık beklemeden gönüllü olarak çalıştılar. İşte Türk mimarisinin umudu bu.” dedi.

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor, mimarlık sektörünün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2013 yılında başlatılan bir söyleşi programıdır. Prof. Dr. Celal Abdi Güzer'in sunduğu programın Mart ayındaki konuğu Tayvanlı Mimarlık Tarihçisi Dr. Chen-Yu Chiu oldu.

Dr. Chen-Yu Chiu, lisans eğitimini Tayvan’daki Chung Yuan Christian Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans ve Melbourne Üniversitesi’nde doktora programını tamamladı. Halen Bilkent Üniversitesi’nde ve Münih Teknik Üniversitesi’nde çalışan Dr. Chen-Yu Chiu, Suriye iç savaşının ardından Türkiye’ye sığınan mülteciler için Hatay’da önemli bir projeyi hayata geçirdi. Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nin kurucusu ve gönüllü mimarı olan Dr. Chen-Yu Chiu, 2020 yılında tamamladığı merkezde halen direktör olarak görev yapıyor.

Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nin kuruluş sürecini anlatan Dr. Chen-Yu Chiu, “20 yıldır kendimi akademik bir mülteci gibi görüyorum. Eğitimi sürdürürken, dünyayı görmeye ve farklı insanlarla tanışmaya, farklı yaşam tarzlarını anlamaya çalışıyorum. 7 yıl önce de Bilkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü, tarih ve eleştiri alanında profesörlük ilanı açtı. Ben de başvurdum ve Bilkent Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Bu süreçte Tayvan Hükümeti de Reyhanlı’da bir entegrasyon projesi inşa etmek istedi. Mimar bulunamayınca ben de mimarlık tarihçisi olarak, daha önce hiçbir şey tasarlamadığım halde bunu kabul edip, çalışmaya başladım. Sahip olduğum birikim ve öğrencilerimin de destekleriyle birlikte proje üzerinde çalışmaya başladık. Merkezin inşasında sınırda iki ülke arasında duvar görevi gören beton blokları kullandık. İki ülkeyi ayıran duvarı, herkesi bir araya getiren bir merkez için kullandık. Bu açıdan inşa ettiğimiz tesis, aynı zamanda çok önemli bir mesaj da içeriyor. Reyhanlı Belediyesi ve yerel halkla iş birliği içinde bu merkezi tamamladık. Ben de Reyhanlı’ya yerleştim ve ömür boyu da bu merkezde gönüllü olarak çalışmaya devam etmek istiyorum.”

Dr. Chen-Yu Chiu, Türk mimarlık öğrencileri hakkında şunları söyledi: “Burada bir umut olduğunu görüyorum. Reyhanlı’daki merkezi Bilkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ders verdiğim öğrencilerim ile birlikte yaptık. Öğrencilerimin destek ve katkıları olmadan ben hiçbir şey yapamazdım. Onlar, bölgede yaşanan zorluklara ve tehlikeye rağmen hiçbir karşılık beklemeden gönüllü olarak çalıştılar. Hep birlikte yerel halkın ve idarecilerin de destekleri ile bu merkezi hayata geçirdik. Öğrencilerimin bu çabaları beni de etkiledi. Bur umut var diyorum çünkü, Türk mimarisinin umudu bu genç mimarlık öğrencileri.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)