Kapsülde Yaşam Nefes Kesici Bir Deneyim Sunuyor
Sıradışı Yaşam Alanları köşemizde her sayımızda alışılmışın dışında yapıları sizlerle paylaşacağız. Bazen ütopik, bazen ürkütücü, bazen bu kadarı da olmaz dedirtecek kadar ‘sıradışı’. Ama hepsi gerçek hepsi yaşayan yapılar. Başka yaşamlar mümkündür belki, belki de ihtiyacımız olan biraz cesarettir...
Bu sayımız ile birlikte ‘Sıradışı Yaşam Alanları’ yazı dizimize başlıyoruz. ... Son yüzyılda insanoğlunun amansız hastalığı haline gelen tüketim merakının yaşam alanlarımıza yansımasının örneklerini artık her yerde görmek mümkün..
Şehirleri geçtik, kasaba ve köylerde bile çok katlı apartmanlar ile karşılaşır olduk; çevresiyle uyumsuz, yerel kimliğinden uzaklaşmış, bir özentinin sonucu olduğu aşikar olan doğanın içinde, doğayı inkar eden bu yapılarda yaşadığımızda ‘modern’ göründüğümüzü zannederek, kopuyoruz doğadan.
Büyüyen yaşam alanı metrakaresi, bizi sözüm ona modernleştirirken maddi ve manevi bedelleri artırıyor oysa ki... Bu geniş yaşam alanlarının yapımı ve kullanımı esnasında çevre üzerindeki etkileri birçok mecrada tartışılıyor, konuşuluyor... Yayımımızda da çok defalar geleneksel yöntemler ile üretilen yapıların çevre üzerindeki etkilerini anlatan çalışmalar yaptık.
Sıradışı Yaşam Alanları köşemizde her sayımızda alışılmışın dışında yapıları sizlerle paylaşacağız. Bazen ütopik, bazen ürkütücü, bazen bu kadarı da olmaz dedirtecek kadar ‘sıradışı’. Ama hepsi gerçek hepsi yaşayan yapılar. Başka yaşamlar mümkündür belki, belki de ihtiyacımız olan biraz cesarettir...
Yazı dizimizin ilk konuk projesi Nice Architets tarafından geliştirilen, güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışan, kendine yeten ve taşınabilir bir kapsül olan Ekokapsül...
Nice Architects Slovakya’da bulunan yaratıcı, yetenekli ve kendilerini işine adamış profesyoneller olan Tomas Zacek, Sona Pohlova ve Igoz Zacek’den oluşan genç bir mimarlık stüdyosu. Projeleri, dünyadaki yayımlar, uluslararası ve yerel mimari yarışmalarda başarılar elde etmiş, bu başarılarıyla son birkaç yılda Slovak mimarlık dünyasının ayrılmaz bir parçası haline gelmişler. ‘Bu motivasyon ile daha da ötesini tasarlıyoruz’ diyorlar kendilerini anlatırken.
Ekokapsül, sıkıştırılmış biçimde paketlenmiş bir düşük-enerji evi. Enerji tasarruflu tasarımı, kompakt hacmi, altyapı sistemlerinden bağımsız yapısı ile, sıcak bir yatak, ılık bir duş ve yemek yiyebilme lüksünü içinde barındırıyor.
2.55 metre uzunluğu, 4.45 metre genişliği ve 2.25 metre derinliği ile küçük boyutuna rağmen her Ekokapsül tasarruflu mekan kullanımı ile iki yetişkinin yaşabilmesine olanak tanıyor. Hemde fatura ödeme derdi olmadan. Mutfak, banyo ve yatak odası ile bir otel odasından çokta farklı değil. Bu demek oluyor ki; Ekokapsül ile otel lüksünü doğaya taşımamız mümkün...Geniş bir depolama alanına sahip olan Ekokapsül’e spor ve araştırma ekipmanları rahatlıkla sığdırılabiliyor. Ayrıca 1500 kilogramda, ağırlığındaki kabuk standart bir taşıma konteynırına sığıyor ve kara ya da deniz yoluyla kolayca taşınabiliyor.
Küçük formunun aksine her Ekokapsül, yeniden şarj etmeye ya da yeniden ikmale gerek olmadan rahat, uzun bir konaklama için gerekli zorunlulukları içeriyor.
Ekokapsül, yerleşik bir rüzgâr türbini ve bir dizi güneş pili ile çalışıyor. İkili güç sistemi ve yüksek kapasiteli pil, düşük güneş ya da rüzgâr aktivitesi olan dönemlerde de yeterli gücün olmasını garanti altına alıyor.
Küresel formu, yağmur suyunu en iyi toplayacak şekilde düşünülmüş, yerleştirilen su filtreleri her bir damla su kaynağından faydalanılmasına olanak sağlıyor.
Ekokapsülün gövdesi 2.6m2 ve bu alan yüksek verimli güneş pilleriyle kaplı. Ayrıca 750W gücündeki bir rüzgâr türbini direkt olarak gövdeye bağlı. Bu sistem kullanıcıların birçok şebekeden bağımsız yerleşim birimlerinde neredeyse bir yıl destekleyebilecek bir enerji sistemi yaratıyor.
Ekokapsül standart kargo kutularına sığıyor ve Ekokapsül’ü dünya çapında nakletmek için özel bir hazırlık ya da önleme gerek kalmıyor. Ekokapsül, kargolanabiliyor, uçakla taşınabiliyor, çekici ile çekilebiliyor ve hatta bir yük hayvanı tarafından bile çekilebiliyor.
Ekokapsül, sıkıştırılmış biçimde paketlenmiş bir düşük enerji evi. Enerji tasarruflu tasarımı, kompakt hacmi, altyapı sistemlerinden bağımsız yapısı ile, sıcak bir yatak, ılık bir duş ve yemek yiyebilme lüksünü içinde barındırıyor.
Viyana’daki Pioneers Festivali’nde gözler önüne serilen mikro-ev’in küresel şekli, yağmur suyu toplanmasını azami seviyeye çıkarmak ve enerji kaybını en aza indirmek için tasarlanmış.
Ekokapsül’ün başarı olması için projenin tüm detayları alanlarında uzman güçlü bir takım tarafından oluşturulmuş.
İyi haber ise, çok yakın zamanda Ekokapsül’ün satılabilir olarak piyasaya sürelecek olması. Ekip 2016 yılının ilk yarısında aldıkları siparişleri teslim etmeyi planlıyor.
Ekokapsül, yerleşik bir rüzgâr türbini ve bir dizi güneş pili ile çalışıyor. İkili güç sistemini ve yüksek kapasiteli pil, düşük güneş ya da rüzgâr aktivitesi olan dönemlerde de yeterli gücün olmasını garanti altına alıyor.