"Karbon Net Sıfır Hedefi İçin Ceza Sistemi Getirilmeli"
COP29 Konferansı’nın başladığı günlerde Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedeflerine dikkat çekti. TMB Başkanı M. Erdal Eren, “2053 yılına kadar karbon net sıfır hedefine ulaşmak için gönüllü çabaların yetersiz kalacağını, devletin ceza ve teşvik sistemleriyle süreci hızlandırması gerektiğini.” belirtti.
Bakü’de gerçekleşen COP29 ile yeşil mutabakat ve sürdürülebilirlik çalışmaları yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması ve Glasgow Mutabakatı çerçevesinde belirlediği hedeflere vurgu yapan TMB, inşaat sektörünün iklim değişikliği ile mücadelede kilit rol oynadığını ifade etti. Eren, “Dünya nüfusunun 2050’ye kadar üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı ve sera gazı emisyonlarının %70’inin kentlerden kaynaklanacağı öngörülüyor. Bu da inşaat sektörünü sürdürülebilir dönüşümde daha sorumlu hale getiriyor.” dedi.
Yapı Malzemeleri Sektörünün Önemi
Yeşil dönüşüm sürecinde yapı malzemeleri sektörünün stratejik rolüne değinen Eren, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yapı malzemeleri sektörünü öncelikli alan olarak belirlediğini belirtti. AB atığının %30’u ve enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının %36’sı bu sektörden kaynaklanıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın “enerji ve kaynak verimli inşaat” ve “döngüsel ekonomi” başlıkları kapsamında Türkiye’de de yapı malzemeleri sektörünün hızla uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Yeşil Mutabakatı, AB Emisyon Ticaret Sistemi (EU ETS) ile Avrupa’da üretilen ürünlerin karbon ayak izlerini düşürmeyi hedefliyor. Türkiye’nin de benzer bir karbon piyasa mekanizması oluşturma çalışmaları sürüyor. Bu çerçevede AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun inşaat sektörünün yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırmaya yönelik Yapı Malzemeleri Tüzüğü taslağında geçici anlaşmaya vardığı ve bu geçiş sürecinin 2039’a kadar devam edeceği belirtildi.
Türk İnşaat Malzemelerinin İhracatı Riskte
TMB Başkanı Eren, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda hem kamu hem de özel sektörün yakın iş birliği içinde çalışması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin Yeşil Mutabakat uyumu sağlanmazsa, özellikle Türk yapı malzemelerinin AB’ye ihracatında sorunlar yaşanabileceğine ve Türk müteahhitlerin AB projelerinde Türk ürünlerini kullanmalarının zorlaşacağına dikkat çekti.