Kelebek Etkisine Sahip Bir Pavyon Tasarımı
Ripple Pavyonu, Güney Kore'deki Gyeongnam Sanat Müzesi'ndeki açık hava pavyonu projesidir. Binlerce piksel- mekanik eklemlere sahip akrilik tüpler- sürekli değişen ifadede ışık ve renk saçarken dalgalı bir gölgelik boyunca uzanır. Bu enstalasyon, günün farklı zamanlarında insanların hareketlerinin pavyonun görünümünü değiştirdiği etkileşimli bir yerleştirmedir. Pavyonun genel etkisi, dalgalanma fenomeni oluşturmak için çevredeki diğer pikselleri sallayan bir tüp ile küçük bir temastan başlar. Daha sonra fiziksel hareket, tüm enstalasyonu hareketli bir yanardöner alana dönüştüren ve kırılan renklere dönüşür.
Baş tasarımcı Soohyun Chang, “Pavyon konsepti duyarlı bir ortam olarak tasarlandı. Bir çocuğun dokunuşu gibi küçük hareket başlatuılıyor, ardından bu hareket bir kelebek etkisi gibi tüm piksel dizisinde beklenmedik kalıplara yayılıyor. Pavyonun oyunculuğu, her yaştan insanı katılmaya ve kendi anlarını yaratmaya davet ediyor.”
Pavyonun geometrisi düşünülürken, etkileşimi en üst düzeye çıkarmaya önem verildi. Dalgalı çift eğrilik, farklı kullanıcılar için farklı yüksekliklerdeki temas noktalarını optimize eder. 3B geometrideki etkileşimli noktalara ince ayar yapmak için parametrik modelin birkaç yinelemesi diğer danışmanlarla paylaşıldı.
Daha sonra işbirlikçi geri bildirimler nihai forma ulaşmaya yardımcı oldu. Sonuç olarak, ayakta duran ve kullanıcılar için uygun olan pavyon tasarlandı. İçbükey ve dışbükey boşlukların karışımı, herhangi bir bakış açısından farklı bir renk dizisinin algılanmasına da izin verir. Küçük bir hareketin bile etkisini artırmak için dikroik film kullanıldı. İzleyici için ışığın açısı değiştikçe, filme sarılmış her piksel, yoldan geçenlerin yanı sıra statik bir izleyici için önemli ölçüde farklı renk ve ışık ifadesi sunar. Piksellerin bu iki renkli etkisi ile pavyon, aktif katılımcıların kurulumun önemli bir parçası haline geldiği sürekli dönüşen bir ortamdır.