Kesintisiz Güç Çözümleri Hayati Önem Taşıyor
Deprem anında kesintisiz güç çözümleri söz konusu insan hayatı olduğu için çok önemli. Jeneratörlerimiz, sismik sertifikalandırma sürecini başarı ile tamamlayarak güvenilirliğini kanıtladı. Dünyanın önde gelen uluslararası akredite test ve sertifikasyon standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen zorlu sismik dayanım testlerini en üst derecede performansla geçti.
Üç ortak ailenin yönetiminde olan, 1994’ten bu yana sürdürülebilir yaşam için güvenilir ve yenilikçi ürünler geliştirip kesintisiz enerji çözümleri üreten Teksan, müşterilerin ihtiyaçlarına öncelik vererek terzi işi üretim yaklaşımıyla geliştirilen projeye özel ürünleri ile ulusal ve uluslararası pek çok dev projenin çözüm ortağı konumunda. Kesintisiz enerjinin son derece önemli olduğu günümüzde, konuyla ilgili Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Atar Tuncer ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ebru Hanım öncelikle Teksan kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Teksan’ın temelleri rahmetli Abdulkadir Teksan ve Özdemir Ata tarafından atıldı. 1994 yılında İstanbul Tuzla’da kurulan şirketimiz, 1998 yılında Özcan Başeğmezler’in de ortaklar arasına katılmasıyla bugünkü ortalık yapısına kavuştu. Üç ortak ailenin yönetimindeki şirketimizde bugün, birinci kuşak ve ikinci kuşak bir arada görev yapıyoruz. Çeyrek asırdır kesintisiz güç çözümleri üreten mühendislik ve teknoloji şirketiyiz. Dizel jeneratörler üreterek başladığımız yolculuğumuz; doğal gazlı ve biyogazlı jeneratör setleri, yüzde 90 enerji verimliliği sağlayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri, mobil aydınlatma kuleleri, hibrit güç sistemleri, biyogaz çözümleri ve mikrogrid sistemleri üreterek devam ediyor. Teksan olarak, İstanbul ve Kocaeli’deki fabrikalarımızda toplam 70 bin metrekareye ulaşan kapalı alanda, yıllık 15 bin adet üretim kapasitesine sahibiz. Türkiye’de kurulu güç ve kapasite olarak en büyük jeneratör üreticisiyiz. 6 kıtada 140’dan fazla ülkede hizmet veriyoruz. Türkiye’de 10’a yakın bölge müdürlüğümüz ve 20’den fazla bayimizin yanı sıra yurt dışında İngiltere ve ABD ofislerimiz ile farklı ülkelerdeki bayiler aracılığıyla geniş bir coğrafyada hizmet veriyoruz. Ürünlerimizin kalite ve performansımızını uluslararası kuruluşlarca sertifikalandırdık. Ayrıca 7/24 satış sonrası teknik destek ve bakım hizmetleriyle de farklılaşan bir yapımız var. Deneyimli satış sonrası ekibimiz, yılda 50 bini aşkın noktaya servis veriyor. Türkiye ekonomisinin en büyük şirketlerinden biri olarak İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alarak, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren firmaları arasında bulunuyoruz. Toplam 916 çalışanımızın %50’si mühendislerden oluşuyor. Müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik, projeye özel ürünler ve terzi işi çözümler üretiyoruz. Zorlu arazi koşulları, değişken hava şartları hatta deprem gibi yıkıcı doğa olayları karşısında sorunsuz çalışan kesintisiz güç çözümleri üretiyoruz. Dünya çapında inşaat, telekomünikasyon, veri merkezi, otel, alışveriş merkezi, lüks konut projeleri, süpermarket zincirleri, spor tesisleri, madenler, hastaneler, araştırma merkezleri ve sanayi tesisleri gibi projelerin çözüm ortağı olarak tercih ediliyoruz.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI, ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİNİ HER GEÇEN GÜN ARTIRIYOR. TESS, YENİLENEBİLİR ENERJI KAYNAKLARINDAN ÜRETİLEN ENERJİYİ GÜNDÜZ SAATLERİNDE DEPOLAYIP ÖZELLİKLE AKŞAM SAATLERİNDE KULLANILMASIYLA ARZ-TALEP DENGESİNİ SAĞLAMIŞ OLUYOR
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Teksan olarak Ar-Ge alanındaki çalışmalara önem veren bir şirketiz. Sektörde katma değerli yerli bir ürün üretmek ve ülke sanayisine katkı sağlamayı çok önemsiyoruz. 2021 yılında 10,3 milyon TL’lik Ar-Ge harcaması ile Ar-Ge’ye yatırım yapan ilk 250 şirket içinde 231. sırada yer aldık. Ar-Ge çalışmalarıyla ortaya çıkan katma değerli son teknoloji ürünler yerli üretimi desteklemek adına büyük önem taşıyor. Sektörde öncü olabilecek sistemlerin gelişmesine katkıda bulunuyor. Ar-Ge Merkezi’mizde kendi projelerimiz kadar merkezi kullanmak isteyen şirketlere de hizmet veriyoruz. Ar-Ge merkezimiz her yıl TÜBİTAK, TEYDEB projeleri yapıyor. Örneğin hibrit jeneratör projesi TÜBİTAK, TEYDEB destekli projelerden biri. AR-GE merkezimizde jeneratör sektöründeki en büyük dezavantajlardan biri olan yüksek ses çıkarma sorununu gidermek için Teksan mühendisleri tarafından yeni bir teknoloji geliştirildi. ‘Tashfoam’ süngerlerle akustik anlamda daha düşük ses seviyesini yakalayabilen elektronik sistemler sayesinde Teksan jeneratörleri rakiplerine göre daha az sesli çalışıyor. Bunun yanı sıra depreme ve her türlü dış etkiye dayanıklı yeni nesil dizel jeneratör serisi de Teksan mühendisleri tarafından geliştirildi. Bu jeneratörler ayrıca taşıma ve nakliyede de kolaylık sağlıyor. Ayrıca jeneratörlerin acil durumlarda uzaktan izleme ve kontrol sistemini de içeren bir sistem de geliştirildi. Örneğin, yakıtta bir azalma olduğunda ya da farklı bir arıza durumunda cep telefonunuzdan arızaya müdahale edilebiliyor. Bu özellikle veri merkezleri, maden, endüstri ve endüstriyel ürünler ve hastanelerde çok önemli.
JENERATÖRLER ENERJİ İHTİYACININ SÜREKLİ OLMASI GEREKEN ALANLARDA ÖNEMLİ BİR KULLANIM ALANINA SAHİP. BU AŞAMADA VERİ MERKEZLERİNDE ANA ENERJİ SAĞLAYICI VE EN GÜVENİLİR KAYNAK OLARAK GÖRÜLÜYORLAR.
Son dönemde şebekeden bağımsız ya da yedek güç olarak kullanılabilme özelliğiyle kesintisiz enerji sistemleri büyük önem taşıyor. Bu konuda yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kaynakları, enerji depolama sistemlerinin önemini her geçen gün artırıyor. Bu hem yenilenebilir enerjinin daha çok devreye girmesi hem de artan elektrik ihtiyacını alternatif olarak yönetebilmek adına çok önemli. TESS, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi gündüz saatlerinde depolayıp özellikle akşam saatlerinde kullanılmasıyla arz-talep dengesini sağlamış oluyor. Artan yenilebilir enerji kaynaklı üretim nedeniyle üretimin yüksek olduğu gündüz saatlerinde enerji ihtiyacının büyük bir kısmı bu kaynaklardan karşılanıyor. Enerji tüketimin yüksek olduğu saatlerde ise üretimin düşük olması nedeniyle enerji ihtiyacının büyük bir kısmı şebekelerden sağlanıyor. Gündüz saatlerinde enerji üretiminin, akşam saatlerindeyse enerji tüketiminin artmasıyla şebeke stabilitesi bozuluyor. Bu dengeyi sağlayabilmek ve üretim fazlası enerjinin depolanıp talebin yüksek saatlerinde kullanılmasıyla şebeke üzerindeki yük azaltılmış oluyor. Günümüzde enerji iletim hatlarında ciddi enerji kayıpları yaşanıyor. Bu enerji kayıplarını azaltmak için özellikle enerji tüketim noktalarına yakın konumlandırılan yenilenebilir enerji kaynağı ve enerji depolama tesisleriyle iletim kayıpları azaltılıp sistem verimliliği artırılmış oluyor. TESS tam olarak bu ihtiyaca cevap veriyor. TESS ile LİFePO4 (Lityum Demir Fosfat) bataryaları kullanarak elektrik enerjisi elektrokimyasal enerjiye dönüştürüp depolanıyor. Enerji, çift yönlü dönüştürücü ile AC’den DC’ye dönüştürülüp lityum bataryalarda depolanarak ihtiyaç halinde yine aynı dönüştürücü üzerinden DC’den AC’ye dönüştürülerek enerji ihtiyacı karşılanıyor. TESS sadece yenilenebilir bir enerji kaynağı sunmuyor, aynı zamanda acil durumlarda yardımımıza koşan bir ürün olarak dikkat çekiyor. Şebeke sistemlerine depolanmış bir enerji kaynağı sunarak özellikle de enerjiye acil ihtiyaç duyulabilecek kriz durumlarında kritik bir öneme sahip. Deprem ve İran’la doğalgaz krizi sırasında bu bahsettiğimiz özelliklerin çok önemli olduğunu deneyimledik. İlerleyen yıllarda artacak olan elektrikli araç ve elektrikli araç şarj istasyonları sayısı düşünüldüğünde yenilenebilir enerji kaynakları ve mikrogridlerin yaygınlaşması oldukça önem taşıyor. Mikrogridlerde yer alacak olan farklı enerji üretim kaynaklarında üretilen enerji, kullanılacak kontrol cihazları ile TESS içerisinde depolanabiliyor. Böylelikle şebeke stabilizesine katkı sağlanarak ihtiyaç olan enerji, şarj ettiğimiz depolama sistemi üzerinde elde edilebiliyor.
Teksan’ın çok farklı alanlarda ve teknolojilerde jeneratör serisi bulunduğunu biliyoruz. Bunlardan biri ve sektörde ilk olan hibrit jeneratörler hakkında bilgi alabilir miyiz?
2015 yılında Türkiye’nin ilk hibrit jeneratörünü pazara sunduk. Yüzde 90’a varan enerji verimliliği sağlarken elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını aynı anda karşılayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin Türkiye’deki ilk yerli üreticisiyiz.Türkiye’de bir ilk olmasının yanı sıra dünyada da bu teknolojiye sahip sayılı şirketlerden biriyiz. Hibrit jeneratör yakıttan yüzde 65 tasarruf sağlarken karbon salınımını da yüzde 65’e varan oranda azaltıyor. Bakım maliyetinden ise yüzde 80’e varan tasarruf sağlıyor. Isı, karbon ve gürültü emisyonunu azaltan teknik özellikleri ile de öne çıkan sistem, yatırım maliyetini 1,5 yıl gibi çok kısa bir sürede çıkartıyor. Enerji verimliliği sağlayan jeneratörler, telekom projeleri, tarım projeleri, inşaat şantiyeleri, elektrik şebekesinin olmadığı yerler, afet kurtarma çalışmaları ve etkinliklerde kullanılabiliyor.
Jeolojik açıdan deprem bölgesinde bulunan Türkiye ve dünyanın benzer coğrafyalarında deprem anında güvenli çalışmaya devam edecek kesintisiz güç çözümleri hayati derecede önem taşıyor. Ürünleriniz bu konuda nasıl çözüm sunuyor?
Deprem anında kesintisiz güç çözümleri söz konusu insan hayatı olduğu için çok önemli. Jeneratörlerimiz, sismik sertifikalandırma sürecini başarı ile tamamlayarak güvenilirliğini kanıtladı. Dünyanın önde gelen uluslararası akredite test ve sertifikasyon firması VMC Group tarafından İtalya’daki EUCentre ShakeLab’de IEC 60063- 3-3 2019 standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen zorlu sismik dayanım testlerini en üst derecede performansla geçti. Bu testlerle Teksan jeneratörlerinin 9 şiddetinde depreme dayanıklı olduğu kanıtlandı. Yaşanan deprem felaketleri enerji depolama sistemlerinin bu gibi acil durumlarda ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında üretimde olan siparişlerimiz sektördeki diğer şirketlerle de koordineli bir şekilde deprem bölgesine yollandı. Deprem bölgesine sürdürülebilir destek sağlamak için Kırmızı Çocuklar Derneği ile bir iş birliği yaptı. Bu iş birliği kapsamında derneğin Kahramanmaraş’ta konteyner kent içinde yapacakları Kırmızı Çatı oyun evini sponsor oldu. Kırmızı Çatı, 18 ay boyunca konteyner kentte yaşayan çocuklar için rehberler eşliğinde eğitim ve oyun faaliyetlerine devam eden bir merkez olacak. Teksan da bu süre boyunca desteğini devam ettirecek. Kırmızı Çatı ilk olarak 23 Nisan’da yaptığı Çocuk Festivali’yle bölge çocuklarına kapılarını açtı. 19 Mayıs’ta da benzer bir etkinlikle Teksan ekibinden gönüllüler gençlerle buluştu. Bu merkezin yaşayan bir yer olmasına çok önem veriliyor. Bu nedenle şirket içinden gönüllüler belli dönemlerde bölgeye giderek buradaki gönüllü çalışmalara katılacak. Bu alana da destek devam edecek.
Son yıllarda veri merkezleri çok gündemde, kesintisiz enerjinin en önemli olduğu noktalardan bir tanesi de veri merkezleri. Teksan olarak bu noktalar için özel çözümleriniz var mıdır? Jeneratörler enerji ihtiyacının sürekli olması gereken alanlarda önemli bir kullanım alanına sahip. Bu aşamada veri merkezlerinde ana enerji sağlayıcı ve en güvenilir kaynak olarak görülüyorlar. Veri merkezlerinde genellikle Uptime Institute Tier sertifikasyonu önemli bir konumda olup, veri merkezi jeneratörlerinde de Uptime Institute Tier kriterlerinin sağlanması bekleniyor. Veri merkezleri için özel üretilen Teksan jeneratörler, Uptime Institute tarafından test edilerek Uptime Tier III ve Tier IV kriterlerini sağladığına dair uygunluk mektubunu aldı. Bu uygunluk mektubu ile başka bir işleme gerek kalmadan, Uptime tarafından onaylı jeneratörler Tier III ve Tier IV sertifikası alacak veri merkezlerinde sorunsuzca kullanılabiliyor