Masdaf, Türkiye’nin Orman Yangınlarıyla Mücadelesini Destekliyor
Türkiye, iklim krizi nedeniyle sıcak ve kurak bir yazla karşı karşıya. Bu durum normalden daha fazla sayıda orman yangını olasılığını beraberinde getiriyor. Üstelik artık orman yangınları, eskisinden daha uzun sürüyor. Türkiye, orman yangınları nedeniyle 2021 yılında 27 bin hektar, 2022 yılında ise 14 bin hektar yeşil alanını kaybetti. Ekosistemi bozan ve biyoçeşitliliği tehdit eden orman yangınlarına erken müdahale; yangınları kontrol altına almak, canlıları kurtarmak, biyoçeşitliliği korumak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak açısından hayati önem taşıyor. Peki orman yangınlarına erken müdahale kapsamında neler yapmak gerekiyor? İşte detaylar…
Kavurucu sıcaklar kapıda, ormanlarımız için tehlike çanları çalıyor. Etkisini her geçen yıl daha fazla hissettiğimiz iklim krizi nedeniyle aşırı sıcak ve kuru olan hava, adeta orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Üstelik artık orman yangınları, eskisinden daha uzun sürüyor. Bu nedenle de kolay kolay kontrol altına alınamıyor. Türkiye, orman yangınları nedeniyle 2021 yılında 27 bin hektar, 2022 yılında ise 14 bin hektar yeşil alanını kaybetti.
Orman yangınlarının yaklaşık yüzde 40’ı ise insanların dikkatsizliğinden dolayı yani yapılan piknikler, yakılan ateşler, sigara izmaritleri gibi nedenlerden dolayı çıkabiliyor.
İtfaiye olay yerine ulaşmadan yapılan müdahale önemli
Ekosistemi bozan ve biyoçeşitliliği tehdit eden orman yangınlarına erken müdahale; yangınları kontrol altına almak, canlıları kurtarmak, biyoçeşitliliği korumak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için hayati önem taşıyor. Bu konuda yeterince başarılı olabilmek için de toplumu, yerel yönetimleri yani belediyeleri ve Orman Genel Müdürlüğü’nün koruma ve güvenlik görevlilerini yeterince bilinçlendirmek gerekiyor. Çünkü bazen henüz itfaiye ekibi olay yerine ulaşmadan yangına müdahale etmek, yangının kısa sürede kontrol altına alınmasında önemli rol oynuyor.
Yangınların yoğun olarak yaşandığı yerlerde yangına erken müdahale imkânı sunan yangın pompaları bulundurmak ve bu konuda belediye ve Orman Genel Müdürlüğü’nün koruma ve güvenlik görevlilerine gerekli eğitimleri vermek gerekiyor. Hatta yangın anında hızlıca aktif hale getirilmesi gereken bu sistemlerin belirli periyotlarla çalıştırılıp, test edilmesi de oldukça önemli.
Yangın pompaları, erken müdahalede etkili çözüm sunuyor
Yarım asırdır Türkiye’de pompa sektörüne öncülük eden Masdaf, orman yangınlarıyla mücadelede etkili çözümler sunan “yangın pompa”larının önemine dikkat çekti.
“Türkiye sıcak ve kurak geçmesi beklenen bir yazla karşı karşıya, bu da normalden daha fazla sayıda orman yangını olasılığını beraberinde getiriyor” diyen Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, ekosistemi olumsuz etkileyen orman yangınlarına itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan önce yangın pompaları ile müdahale edilerek, yangının; ormana, insana ve çevreye olan etkilerinin azaltılabileceğini belirtti:
“Bu yaz ormanlarımız yanmasın. Yangınlar, bilinçli kişiler ve yangın söndürme sistemleri yani yangın pompaları ile genişlemeden söndürülebilir, yeter ki erken müdahale edilsin.
Masdaf olarak, dünyada en çok tercih edilen NFPA (National Protection Association) ve UL/FM standartlarına uygun olarak geliştirdiğimiz “ Yangın Pompalarımız” ile ormanlarda ki sulu yangın söndürme sistemlerinin basınçlandırılmasını sağlayarak, yangınla mücadelede etkili sistem çözümü sunuyoruz. Böylece itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan önce yangın pompaları ile yangına müdahale edilmesini ve yangının kontrol altına alınmasını sağlıyoruz. Ancak her yangın pompası ile etkili bir müdahale söz konusu olmayabilir. Ürünlerin doğru seçilmesi ve standartların doğru uygulanması gerekiyor. Tabi pompayı kullanacak kişilerin eğitimli olması da oldukça önemli.” dedi.