Mimari ve İklim: Acil Durum Konutlarına Alternatif Çözümler

CRED (Afet Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi) ve UNISDR (BM Afet Risklerini Azaltma Merkezi) verilerine göre, 2016 yılında yayınlanan bir raporda belirtildiği üzere iklim değişikliğiyle ilgili afetlerin sayısı son kırk yılda ikiye katlanmıştır. İklim krizinin ve şehirlerin düzensiz büyümesinin sonuçlarından biri evsiz kalan insanlar için geçici barınaklara duyulan ihtiyaçtır; ayrıca bu iki faktör dünya nüfusunun ciddi bir kısmının afetler karşısında korumasız koşullarda yaşamalarına neden olmaktadır.

Acil durum barınaklarına olan talep son yıllarda epeyce artmıştır; günümüzde, belli bölgelerde farklı afet türlerine (seller, kuraklıktan kaynaklı yangınlar, toprak kaymaları, depremler vb.) karşı geçici yapılar inşa etmek için bir dizi çözüm mevcuttur. Bu yapılar afetten etkilenen nüfusu barındıracak süreye göre de (acil ya da geçici süre, zarar gören binaların yeniden inşa edilmesi boyunca vs.) uyarlanabilmektedir.

Acil durumlarda temel ihtiyaçları karşılayacak barınak tasarımları yerel konuma ve barınağın kurulacağı hıza bağlı olarak değişir. Dolayısıyla bu yapılar hafif malzemeden inşa edilir, kolayca taşınır ve yapım teknikleri de kolay ve hızlı montaja uygundur. Aşağıda hem prototip aşamasında olan hem de hali hazırda kullanılan barınak örnekleri ve konuyla ilgili yeni geliştirilen çözümler arasından yaptığımız derlemeyi bulabilirsiniz.

Geçmeli Bağlantı Sistemi

Kolay ve hızlı montaj, temizlik ve malzeme tasarrufu bu sistemin sunduğu avantajlardır. Barınak üniteleri alan tasarrufu sağlayacak şekilde paketlenebilir ve böylece, tek seferde çok sayıda barınak ünitesini taşınabilir.

Katlanabilir Yapılar

Hafif olduğu müddetçe farklı malzeme kullanımına olanak tanıyan bir tekniktir. Barınak unsurları, hacmin genişleyip, küçülebileceği bir şekilde birbirine eklenebilir.

Şişme Çadırlar

Yapısal element olarak havayı kullanan bu teknik geniş bir alan yaratan, havayla doldurulmuş elastik bir kaplama olarak uygulanabildiği gibi, barınağı çevreleyen içi havayla dolu minderler şeklinde de uygulanabilir. Her iki durumda da, şişme çadır her yere kolayca yerleştirilebilen hızlı ve ekonomik bir sonuç sağlar.

Yüzen Yapılar

Sel ya da geçici barınak için alan bulunamaması durumunda yüzen yapılar basit ve oldukça uygun çözümler üretebilir. Ayrıca, yüzen yapılar, doğal afetlerden sonra evsiz kalan insanlar için önceden bir lokasyon belirlenmesi gerektiği yönündeki düşünceyi de alt üst etme potansiyeli taşıyor.

Kumaş Kaplamalar

İnşaat için özel olarak üretilen bu kumaşlar su geçirmiyor ve oldukça hafif olma avantajına sahipler. Kumaşların esnekliği barınağa farklı şekiller vermek için kullanılabileceği gibi montaj ve demontaj esnasında da fayda sağlıyor.

Moloz Duvarlar

Geri dönüştürülmüş molozdan yapılmış tuğlalar, normal tuğlalardan farklı olarak, daha hızlı kurulum sağlıyor. Bu teknikle inşa edilmiş barınaklar acil durumdan sonraki evrelerde de kullanılabiliyor çünkü malzeme geçici barınak inşasında kullanılan diğer malzemelerle kıyaslandığında yüksek dayanıklılık oranına sahip.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)