Mimari ve Tasarım Zirvesi için Geri Sayım Başladı
Türkiye ve dünyanın önde gelen mimar ve tasarımcılarını Nisan ayında İstanbul’da buluşturacak Mimari ve Tasarım Zirvesi, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıda Mimari Etkinlik Merkezi adına konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı Ünal Özge, Türkiye’de bugün inşaat sektörünün olgunluğa eriştiğinin, bundan sonraki süreçte tasarım anlamında katma değeri yüksek üretime geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Uluslararası düzeyde 15 bin ziyaretçiyi ağırlaması beklenen Mimari ve Tasarım Zirvesi’nde, “tasarım” olgusu tüm sektör paydaşlarıyla birlikte, inşaattan endüstriyel tasarıma, sosyolojiden ekolojiye, mimariden güzel sanatlara, çok boyutlu şekilde ele alınacak.
Mimari ve Tasarım Zirvesi için geri sayım başladı. Zirve 14 – 15 Nisan 2017 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. “Mimari tasarım sürecinde disiplinler arası etkileşim” temasıyla ve “Malzeme” kavramı çerçevesinde düzenlenecek zirvede inşaat sektöründen endüstriyel tasarıma, sosyolojiden ekolojiye, mimariden güzel sanatlara, “tasarım” olgusu çok boyutlu şekilde ele alınacak.
Ses getiren işlere imza atan mimar ve tasarımcılar
Mimari ve Tasarım Zirvesi, heyecan verici iç mekan tasarımlarıyla bilinen Maurizio Favetta, Red Dot Design Award 2016’da Best of The Best ödülüne layık görülen tasarımcı Gomez Paz, mobilya tasarımı alanında And ve Adaptation gibi önemli işlere imza atan Fabio Novembre ve ses sisteminden ‘kendin yap’ akımına her alanda yenilikçi işler çıkaran Nicola Golfari gibi isimleri ağırlayacak.
Tasarımları yurtdışından yoğun talep gören Şule Koç ve Şafak Çak, Protel merkez binasıyla bilinen Hayriye Sözen, Milano Design Week’teki Turkish Stone pavyonunda küratörlük görevi üstlenen Erdem Şeker, 3D printer’la ürettiği kemik tedavi süreçlerini hızlandıran alçı gibi yenilikçi tasarımlarıyla isim yapan Deniz Karaşahin, zirvede söz alacak Türk katılımcılarından bazıları.
Sektörün tüm paydaşlarını buluşturacak
Ayrıca Endüstriyel Tasarımcılar Derneği gibi STK’lar başta olmak üzere, kamu ve özel sektör temsilcileri konuşmacılar arasında yer alacak. Yıldız Entegre A.Ş. ana sponsor olmak üzere, 50’ye yakın sponsor ve destekçiyle gerçekleştirilecek zirveye, uluslararası düzeyde 15 bin ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor.
İnşaat sektörü tamam, şimdi sıra tasarımda
Toplantıda, zirvenin organizasyonunu üstlenen Mimari Etkinlik Merkezi adına söz alan Düzenleme Kurulu Başkanı Ünal Özge, etkinliğin amaç ve kapsamının yanı sıra, Türkiye’de mimari ve tasarımın geldiği noktaya da değindi. Türkiye inşaat sektörünün 2000’li yıllardan bugüne önemli gelişme kaydettiğinin altını çizen Ünal Özge, “Bugün inşaat sektörünün milli gelirimiz içindeki payı yüzde 8,2. Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu alandaki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerle birlikte bu oran yüzde 30 düzeyine kadar çıkıyor. Uluslararası ölçekte ise son 45 yıldır toplam 110 ülkede binlerce proje hayata geçirdiğimizi görüyoruz. Bu anlamda inşaat sektörümüz olgunluğa erişmiş durumda. Şimdi bu başarımızın ötesine geçme vakti. Bunun da yolu katma değerli üretime geçerek, dünyada tasarım alanında da ismimizi duyurmaktan geçiyor” dedi.
Türkiye tasarım yarışmalarında en çok ödül alan ikinci ülke
İlham verici projeler ve disiplinler arası tartışmalara zirvede sıkça yer vereceklerini belirten Özge, “Bugün Türkiye’de 50 bine yakın mimar, 6 bin 500 iç mimar ve binlerce tasarımcı bulunuyor. Bu kişiler her yıl, farklı ölçeklerde binlerce proje üretiyor. Dünya çapında düzenlenen tasarım yarışmalarında başarı derecesinde Türkiye, ABD’nin ardından en çok ödül alan ikinci ülke konumunda. Üst segment projelerde tasarımın önemli bir rekabet aracı haline gelmesi, düzenlenen yarışmaların artması ve global dünyayı takip eden genç tasarımcıların yetişmesi ülkemizde yaratıcılığın sınırlarını zorlama ve yeni teknolojiler geliştirme anlamında motivasyon sağlıyor. Mimari ve Tasarım Zirvesinde, konunun profesyonelleriyle birlikte, nitelik anlamında kendimizi nasıl ve hangi yönde geliştirebileceğimizi de tartışmaya açacağız” dedi.