Mixtura Sürdürülebilir Bir Manastır İnşa Etti
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İtalya'nın genç mimarlarından oluşan Mixtura tarafından tasarlanan Franciscan Fraternity of Bethany'nin yeni manastırı tamamlandı. 5.300 fit karelik sürdürülebilir mimari proje ibadet ve misafir ağırlama için geniş alanların yanı sıra Brezilya'nın Salvador de Bahia şehrinde ikamet eden yerel halkın bir araya gelebileceği alanları da kapsıyor.
Tasarım konsepti, mimarlar ve toplum arasındaki yoğun katılımcı tasarım sürecinden ortaya çıkmış. Meydana gelen kompleks, yerel olarak elde edilen ahşap dokuların yapıya ve kaplamaya yön verdiği, öncelikle düşük teknolojili yapılar içeriyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. Tek bir kapalı dehliz etrafında konumlanmış olan klasik manastır tipolojisi, burada dehlizlerin sayısı artırılarak yeniden yorumlanmış. Sürdürülebilir mimari örneklerden manastır kompleksini toplamda altı bina oluşturur. Bu yapılar arasında bir yemekhane, bir kilise, bir yönetim binası, bir kütüphane, bir kutsal alan ve hücreler bulunur.
Geleneksel ve yerel olarak bilinen pasif soğutma yöntemleri de tasarımda kullanılmış. İnce taban planları, doğudan sürekli esen rüzgarın altı bina arasında özgürce dolaşmasını sağlar. Ayrıca büyük ahşap çatılar ve brise-soleil yapıları doğrudan güneş ışınlarından korurken, hava geçirgen duvarlar ve döner ayarlanabilir paneller odaların doğal olarak havalandırılmasını sağlıyor. Zaman içinde test edilmiş bu stratejiler, mekanik sistemler kullanılmadan çevre dostu rahatlık sunar. Kullanılan diğer kaynak verimli stratejiler arasında fotovoltaik panellerin kullanımı ve yağmur suyu geri kazanım sistemlerinin uygulanması yer alır. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş.
Toplumsal açıdan bakıldığında sürdürülebilir mimari manastır, Fondazione Betania Onlus'un 2010 yılından bu yana Brezilya'da sürdürdüğü daha geniş kapsamlı projenin önemli bir parçası. Bu sürdürülebilir mimari proje, komşu favelalardan 120 çocuk için bir anaokulunun yapımını ve ayrıca ağır zor koşullar altında yaşamını sürdüren 500'den fazla çocuk için bir okul kompleksinin inşasını kapsıyor.
Mimarların da belirttiği gibi manastır Bahia'nın yoksul mahallelerindeki gençlere beden, zihin ve ruh bakımının yanı sıra alanların mimari kalitesinin pedagojik ve eğitimsel değerine dayalı daha iyi bir gelecek sunmaya yönelik, tutkulu ve yenilikçi bir projenin bölümünü oluşturuyor.
Mixtura'da mimar olan Cesar Querc, "Mimarlar olarak mimarlığın insanların yaşamlarını olumlu yönde değiştirebileceğine gönülden inanıyoruz. Manastır uzun yıllardır hem profesyonel hem de insani olarak içinde bulunduğumuz bir proje. Bu sadece bir yapı inşa etmekle ilgili değil, aynı zamanda tasarlayacağımız bölgenin derin doğasını anlamakla da ilgiliydi. Salvador de Bahia Batı kültürünün Afrika kültürüyle kaynaşarak benzersiz bir kültürel ve dini senkretizmi yarattığı özel bir yerdir. Öte yandan banliyöleri aynı zamanda şiddet ve suçun insanların her gün karşı karşıya kaldığı sorunlar olduğu çok kırılgan ve tehlikeli yerlerdir. Manastır bu bağlamda Salvador'un en yoksul ve en tehlikeli bölgelerinden biri olan São Cristóvão bölgesinde yer alıyor. Burada başarılı bir mimari, dünyanın dört bir yanındaki banliyölerde milyonlarca insanın mahkum edildiği dışlanmışlığa karşı bir panzehir olabilir. Bu bir saygı ve itibar göstergesidir." dedi.