MyZeIl Shopping Mall Huni Formuyla Heyecan Uyandırıyor
Coğrafya ve topografyadan esinlenilip, farklı derinliklere sahip bir ırmak düşünülerek tasarlanmış binanın dış cephe kaplaması, geometrik oluşu ve cam kullanımıyla şehrin modern yüzünü yansıtmakta.
MyZeil, İtalyan mimari firması Studio Fuksas tarafından tasarlanmış ve 2009’da Frankfurt’ta inşa edilmiş bir alışveriş merkezi binası. Heykelsi dış cehpe tasarımı ve cam kaplaması halka açık avlularda etkileyici ve dinamik bir alan yaratıp, günlük bir aktivite yapmak olan ziyaretçilerine benzersiz bir atmosfer sağlıyor. Mağazalar, ortak alanlar, çocuk alanları, restoranlar, fitness merkezi ve park alanlarından oluşan 77 bin metrekarelik dev bir alana sahiptir.
Coğrafya ve topografyadan esinlenilip, farklı derinliklere sahip bir ırmak düşünülerek tasarlanmış binanın dış cephe kaplaması, geometrik oluşu ve cam kullanımıyla şehrin modern yüzünü yansıtmakta. Yapının iki karşıt cephesinde bulunan farklı kaplama, şehrin iki farklı yüzünü temsil ediyor. Modern yüzünün aksine diğer cephede tarihi ve daha resmi bir stil tercih edilmiş.
Strüktür ise bölgenin tarihi dokusundan ilham alınarak tasarlanmış. Binanın şekli Frankfurt’un alışveriş merkezi olan Zeil caddesinden gelmekte.
Zeil tarafında içselleştirilmiş bir kalite söz konusu. Kaplama içerde ve dışarda kullanılarak oluşturulmuş bir vorteks ile iç avluyu işaret ediyr. Cam ve çelik kullanılarak oluşturulmuş bu dış cephe tasarımı, çoğunlukla transparan olup, alışveriş merkezinin iç mekanlarını gün ışığı ile doldurmakta. Toplamda 6 kattan fazla olan AVM, restoranların ve fitness merkezinin bulunduğu bir meydan ve buluşma noktasına sahiptir.
AVM binalarına getirdiği farklı boyutla Almanya’da bir ilki gerçekleştirmiş, olağanüstü, dışavurumcu, içe doğru kıvrılan dış cephe dizaynıyla heyecan uyandıran bir yapıya sahip. Sadece tam karşıdan bakıldığından anlaşılan daralan huni formu ve binanın tamamı gökyüzünü olabildiğince çok yönden izleyebilme imkanı veriyor.
Bu büyük hareketli yağı içerde de aynı hareketliliği devam ettirmektedir. Çatıdan başlayıp binanın içine doğru 4 kat boyunca kıvrılarak inen başka bir huni daha giriş katına kadar ulaşmakta ve iç mekana ayrı bir hava katmakta.