New York'un İlk Pasif Ev Enstitüsü Sertifikalı Apartmanı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Charlotte of the Upper West Side, modaya yeni katılan yazarların anlattığı kulağa harika yeni bir yer gibi geliyor ancak gerçek Charlotte çok daha ilginç bir yerdir. Bu, New York'ta Pasif Ev Enstitüsü tarafından onaylanan ilk apartmandır. Yeşil bina ve tasarımını takip edenler bu sertifikanın çok şey ifade ettiğini biliyor.
Pasif Ev sertifikası, binanın ısıtma ve soğutma enerjisi tüketiminin yaklaşık %90 oranında azaltıldığı anlamına geliyor. Sürdürülebilir mimari tasarım hava geçirmez contalara sahip ve cereyanları, hava sızıntılarını en aza indirmek için yalıtılmış. Bu sadece enerji tüketimini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda binada sessizlik sağlar ve sıcaklık düzenlemesine yardımcı oluyor.
Sonuç olarak sürdürülebilir mimarideki her dairenin kendine ait havalandırma sistemi ve kendine ait ısıtma ve soğutma sistemi bulunuyor. Filtreleme sistemi tahriş edici maddeleri, evcil hayvan tüylerini ve solumak istenilmeyen diğer şeyleri azaltmak için gelen havayı temizliyor.
Sürdürülebilir mimari projenin cephesi, New York'un Central Park West semtinde çevredeki tarihi binalarla uyum sağlayacak şekilde tasarlandı. İtalyan yapımı pişmiş toprak ve kırmızı tuğla, belirgin bir dış cephe oluşturuyor. Pişmiş toprak çıtalar, eve giren ısıyı azaltmak ve kışın sıcaklık sağlamak için kullanılıyor. Işıklı bir gölgelik binaya giden yolu aydınlatıyor.
Sürdürülebilir mimarinin lobisinin içi sertifikalı beyaz meşe vurgulu duvarlar ve güzel kireçtaşı tezgahlarla doludur. Fransa'da tek bir kaynaktan hasat edilen geniş plakalara sahip beyaz meşe zeminler, lüks bir zemin deneyimi yaratıyor. Enerji verimli uygulamalar aynı zamanda enerji maliyetlerini de düşürüyor.
Mimari ve dış cephe BKSK Architecture tarafından tasarlandı. BKSK Architecture Alyssa Kapito Interiors ile birlikte bu projenin iç tasarımını da yaptı. Tasarım, geçmişin mimari geleneklerinden ilham almış. Pencere açıklıkları ile dokulu bir görünüm oluşturmak için pişmiş toprak ve tuğlayı iç içe geçirilerek duvar katmanları kullanılmış. Yapı sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemelerden yapılmış.