ODTÜ, Güneş Enerjisinin Geleceğini Konuşmak İçin Prof. Martin A. Green’i Ağırladı
Güneş Enerjisi konusunda dünyanın en iyileri arasında gösterilen, bu konuda birçok kitap ve makale yayınlayan Prof. Martin A. Green, ODTÜ’nün 60. Yıl konuşmacıları kapsamında ODTÜ KKM’de “Fotovoltaik* (Güneş Pili) Teknolojisi: Gelecek için Güç Kaynağı” başlıklı bir konferans verdi.
60. yılı dolayısıyla, 2015 – 2016 yılı öğretim yılında alanında uzman birçok akademisyeni ağırlayan ODTÜ, Martin A. Green’in konferansıyla da “60. Yıl Konuşmacılar Dizisi”nin finalini yaptı.
Fosil yakıt kaynaklarının giderek tükendiği ve çevreye verdiği zararların her geçen gün daha ileri boyutlara taşındığı dünyamızda, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi giderek artıyor. Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının dünyamızı giderek ısıttığı ve yüzyılın sonunda dünyanın sıcaklığının 2,5 - 3 derece kadar ısınmasının önüne geçmek için Paris İklim Konferansı’nda tüm ülkeler ortak bir anlaşmaya imza attı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisiyle ilgili 2009 yılında Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) adında ayrı bir merkez kuran ve özel sektörle işbirliği haline çalışan ODTÜ, “60. Yıl Konuşmacılar Dizisi” kapsamında güneş enerjisi alanında dünyaca ünlü Prof. Martin A. Green’i ağırladı. Green, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Fotovoltaik* (Güneş Pili) Teknolojisi: Gelecek için Güç Kaynağı” konulu bir konferans verdi.
Prof. Martin A. Green, verdiği konferans kapsamında konuşmasını, günümüzün güneş enerjisi dönüşüm teknolojilerinde önemli bir yer tutan “Fotovoltaik* (PV) Teknolojisi” üzerine gerçekleştirdi. Prof. Green, bu teknolojinin odağında bulunan ve güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümünü sağlayan “Güneş Pilleri (ya da bilimsel adıyla “Güneş Hücreleri-Solar Cells”) üzerine yapılan araştırma-geliştirme çalışmalarının, yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği içinde önemli bir yere sahip olacağını belirtti.
Konuşması dahilinde, güneş enerjisinin yakın gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı içinde dikkat çekici bir paya sahip olacağını da vurgulayan Prof. Green, bu yönden fotovoltaik teknolojisinin dünya genelindeki yaygınlığının da artacağını açıkladı. Bu doğrultuda, başta güneş ışığı-elektrik dönüşümünde yaygın kullanılan "Silikon Güneş Hücreleri" için olmak üzere, daha yüksek verimli ve daha düşük maliyetli güneş hücrelerinin geliştirilme çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.
Aynı zamanda, enerji kullanım alışkanlarının toplumsal hayatı etkilediğine de değinen Prof. Green, “Enerji kaynaklarının değişmesiyle toplumsal hayatımız da şekilleniyor. 1900 yılında New York’ta at arabalarıyla ulaşım sağlanırken, bundan yalnızca 13 yıl sonra, 1913’te otomobillerin yaygınlaştığını görüyoruz. Endüstrinin enerji ihtiyacı ve kullanım alışkanlığına göre tekil kullanıcılar için de enerji çeşitliliği sağlanıyor. Güneş enerjisiyle çalışan otomobiller artık hayatımızda ve bunun giderek yaygınlaşacağını düşünüyorum. Güneş enerjisinin maliyeti daha düşük olduğu için giderek daha fazla tercih edilen ve hayatımıza dahil olan bir enerji modeli olacağına inanıyorum ve çevresel sürdürülebilirlik açısından bunu oldukça olumlu karşılıyorum” dedi.
Prof. Martin A. Green kimdir?
Prof. Green, Avustralya South Wales Üniversitesinde (UNSW) “Scientia” Profesörü ve aynı zamanda bazı başka Avustralya üniversitelerinin de parçası olduğu Avustralya İleri Fotovoltaik Araştırma Merkezinin (ACAP) Yöneticisidir.
Prof. Green’in grubunun fotovoltaik alanındaki katkılarının yaygın bilinirliği olup, 1983’den başlayarak silisyum güneş hücrelerinin verimliliğinde %50’nin üzerinde gelişme sağlamışlardır. Bu katkı, Becquerel’in 1839 keşfinden başlayarak Elsevier’s Enerji El Kitabında listelenen fotovoltaik alanında tarihin en önemli 10 gelişmesi arasında listelenmiştir.
2014 ve 2015 yıllarında “Thomson-Rueters Çok Alıntılanan Araştırmacısı” ve “Mühendislik Alanında Dünyanın En Etkili Bilimsel Akıllarından Biri” olarak gösterilen Green, güneş hücreleri üzerine yaygın olarak bilinen çeşitli kitaplar ile çok sayıda makalenin yazarıdır.
ODTÜ “60.Yıl” Konuşmalar Dizisi
Şimdiye kadar dünyaca ünlü 8 konuşmacıyı ağırlayan “ODTÜ 60.Yıl Konuşmacılar Dizisi”, alanlarında fark yaratmış uzmanları ODTÜ ailesiyle bir araya getirdi. Aralarında Berkeley Üniversitesi'nde Prof. Edward Frenkel, Columbia Üniversitesi'nden Prof. Saskia Sassen, Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Michael W. Apple, Princeton Üniversitesi’nden Beatriz Colomina gibi dünyaca ünlü konukların bulunduğu ve eğitim, tasarım, kentlilik, aşk ve matematik, bilgi ekonomisi, mimarlık konularında vizyoner ve ufuk açıcı bakış açılarının aktarıldığı etkinlikleri ODTÜ ve Ankara’dan çok sayıda kişi takip etti.
Ayrıca, ODTÜ 60. Yıl Davetli Konuşmacılar dizisini dijital platformlar üzerinden 9495 kişi takip etti.
*fotovoltaik: Güneş ışığının doğrudan elektriğe dönüştürülmesi ile ilgilenen teknolojilerin genel adı.