Okyanus Ötesinden Sürdürülebilir Bir Otel Örneği: Alila Villas Uluwatu
Alila Villas Uluwatu projesi Bali’nin ilk, sürdürülebilir çevre tasarımı (environmentally sustainable design-ESD) konusunda -en yüksek puanda- "green globe" sertifikası almış otelidir. Bu otel ve villa geliştirme projesi, ekolojik ve sürdürülebilir kriterler üst düzeyde göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Tatil köyü projesi, Endonezya’nın Bali Adası’nın güney kayalıklarındaki Bukit Peninsular’ın kuru bozkırlarında bulunmaktadır ve 35 konut villasıyla 50 suit oteli kapsamaktadır. Tatil yeri 2009 yılının haziran ayında açılmıştır.
DÜNYA MİMARLIK KÜLTÜRÜNE KATKI
Bu proje, modernist tasarım ile geleneksel mimarlığın birleşim potansiyelini inceler. Tasarım, geleneksel Bali mimarisi, kırsal peyzaj ile mekan ve şeklin modern dinamik işleyişini birleştirir. Tasarım, basmakalıp Bali imajlarına ve genel tatil yerleri anlayışına dayanmamaktadır. Bu benzersiz tasarım dili proje için özel geliştirilmiştir.
Düşük eğimli teras çatı, doğal bir yalıtım malzemesi olan volkanik Bali kayası kullanılarak geliştirilmiştir. Bu teras çatılar peyzajla, araziyi benzersiz kılan panaromayı koruyan şekilde kaynaşmıştır.
Otel odaları iç odalardan çok yaşanılan bahçeler olarak tasarlanmıştır. Bahçe duvarları odaların duvarlarını şekillendirir. Uyuma, yeme, uzanma ve duş alma aktiviteleri bahçe ortamında gerçekleşir. Her otel villası denize bakan bir havuza sahiptir. Yamaçlardaki villalar köprülerle su bahçelerine bağlantılıdır. Her villa, villanın arkasındaki peyzajı ön plana çıkaracak şekilde şekillendirilir.
GEZEGENE SAYGI
Projenin tasarım aşamasından itibaren arazinin niteliklerini korumak üzerine odaklanılmıştır. Masterplanda hafriyat ve doldurma işleminden kaçınılarak arazinin sınırlarına saygı duyuldu. Arazi içindeki mevcut büyük ağaçlar korundu yada nakledildi.
Arazideki bitki örtüsü tanımlanmak için numunelerle araştırılmış ve belgelenmiştir. Egzotik türler yerine bölgeye ait bitkileri yaymak için bir fidanlık kurulmuştur. Yerel bitkiler, kuru sezonlarda uykuya yatarak, kuru bozkır peyzaja adapte olmuşlardır ve mevsimsel çiçeklenerek eşsiz bir görüntü sağlamaktadır. Bu doğal bahçeler az suya ihtiyaç duymaktadırlar ve yerel hayvan ve kuşların bölgede kalmasını sağlarlar.
Projede, hindistan cevizi ve bambu da dahil olmak üzere sürdürülebilir ahşap tercih edilmiştir. Java ve Bali esnafı mobilya, lamba ve aksesuar üretimi yapmaktadır. Bu strateji, pahalı ithal ürünler yerine, yerel becerileri destekler, yerel malzemelere prestij kazandırır ve yerel malzeme kullanımını teşvik eder.
ÇEVRESEL FARKINDALIK
Proje geliştirme baştan ‘Green Globe 21’ ihtiyaçlarını aşmak için tasarlanmıştır. Bir çevre danışmanı tasarım aşamasından itibaren çevre planı hazırlamıştır. Yüklenici, inşaat aşaması için, bir çevresel kalite planına uygulayacağını, otel işletmecisi de oteli işletirken çevresel uygulamalar yapacağını taahhüt etmiştir.
KULLANILAN ÇEVRESEL TEKNİKLER ŞUNLARDIR:
Tasarım çevresel sınırlara saygı gösterir,
Havuzlarda, yağmur suyu ve yeniden kullanılacak atık sular toplanır,
Su, yağmur hendeği, yağmur bahçeleri ile doldurulur,
Bütün atık sular, bitkileri sulama ve tuvalet temizliği için gri su sistemine gider,
Tüm kanalizasyon suyu arıtılır ve kanalizasyon suyu gri su sistemi içinde yeniden kullanılır,
Isı pompaları ile su ısıtımı sağlanır,
Peyzaj yaban hayatı teşvik etmek için doğal bitki örtüsüne dayalıdır,
Peyzaj su tasarrufu için kuru iklim doğal bitki örtüsüne dayalıdır,
Geri dönüştürülmüş ve/veya yenilenebilir ahşap kullanılmıştır,
Malzemeler yerel çevreden elde edilmiştir,
Klor yerine tuzlu su havuzları oluşturulmuştur,
Atıkların ayrı toplanması ve geri dönüştürülmesi sistemi kurulmuştur,
Doğal havalandırılmış halka açık alanlar oluşturulmuştur,
Ahşap ve bambu için toksik olmayan koruyucu tedavi uygulanmıştır,
Düşük enerjili aydınlatma kullanılmıştır,
Misafirler için ‘doğa bilinçlendirme programları’ hazırlanmıştır,
Çevredeki yakın köylerde dahil yerel istihdam sağlanmıştır.
Proje, lüksün fazla tüketmek olmadığı onun yerine doğal güzelliklerden keyif alınan ve mekanın hissedildiği yer olarak gelecekteki tatil yerlerine bir örnek olması amacıyla tasarlandı. Bölge yoksul, kurak, kırsal bir bölgede yer almaktadır ve tarım yerine turizmin getirilmesi bölge halkı için önemli bir istihdam ve gelir kaynağı oluşturdu. Yerel flora ve fauna korunmuştur. Yerel becerileri, malzeme ve yerel elemanları sergileyerek, yerel halkın el üstünde tutulup korunması gereken bir yerde yaşadıkları düşüncesini onaylamaktadır.