Plastiksiz ve Sürdürülebilir Mimari İçin Ne Yapılabilir?
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Bu yazıyı okurken, etrafınızın plastikten yapılmış çeşitli eşyalarla çevrili olduğunu fark edebilirsiniz. Bu her yerde bulunma durumu tesadüf değildir; plastiğin çok yönlülüğü onu çeşitli uygulamalar için uygun hale getirmiştir ve mucidi Leo Baekeland tarafından "bin kullanımlık malzeme" olarak tanımlanmıştır. Ancak konu çevresel etki olduğunda sorun tam da bu niteliklerinde yatıyor: o kadar dayanıklı, uyarlanabilir ve kolay üretilebilir ki (yılda 430 milyon ton), BM verilerine göre her gün 2.000 çöp kamyonu dolusu plastik okyanuslara, nehirlere ve göllere dökülüyor.
Yapılı çevrede plastik, milyonlarca canlının refahını ciddi şekilde etkileyen çevresel bir krize katkıda bulunarak çeşitli malzemelere, ürünlere ve inşaat sistemlerine dahil edilmiştir. Bu sorunla karşı karşıya kalındığında, olası yönlerden biri plastik kullanımından uzaklaşmaktır. Plastik içermeyen alternatifler arayışı, mimarinin bu kirletici malzemelerden giderek uzaklaştığı, ona olan bağımlılığımızı azaltan ve çevrenin korunmasına katkıda bulunan sürdürülebilir çözümleri teşvik ettiği bir geleceğe doğru giden yolu işaret ediyor.
Bu bağlamda, plastiklerden uzaklaşmak bir gecede gerçekleşebilecek basit bir iş değildir. Bununla birlikte, kaynakların sorumlu yönetimini teşvik eden ve bize plastik kullanımına alternatifler sunan önerilerin aşamalı olarak nasıl ortaya çıktığını görmek cesaret verici. Bu yenilikleri daha derinlemesine incelemek için, bunların geliştirilmesinde aktif olarak yer alan ve potansiyellerini, ölçeklenebilirliklerini ve mimarideki uygulamalarını vurgulayan geniş bir vizyon sunan uzmanlarla konuştuk.
Biyo-Bazlı Fayanslar
StoneCycling'in kurucusu Ginger Krieg, doğadan, özellikle de mercan resiflerindeki bakterilerin uzun süredir karbon salınımı yapmadan sürdürülebilir bir şekilde doğal çimento ürettiği okyanustan ilham alarak Portland çimentosuna bir alternatif araştırmaya başladı. Biomason ile iş birliği içinde, iç duvar kaplaması, döşeme ve dış cephe kaplaması için uygun bir karo geliştirdiler.
Bu iş birliği sayesinde, endüstriyel ölçekte karo üretmek için bir fabrika inşa ederek önemli bir kilometre taşına ulaştılar ve daha sürdürülebilir yapıya geçişte önemli bir atılım gerçekleştirdiler. Ekip, "Bunu teknik ve estetik açıdan sağlam bir şekilde gerçekleştirmek için çok sayıda yineleme yapılması gerekti" diye vurguluyor. Bu aşamada, üretimi artırarak bu teknolojinin gücünü daha fazla sergiliyorlar.
StoneCycling, estetik açıdan çekici ve çevre dostu yapı malzemelerinin geliştirilmesi, benimsenmesi ve yeniden kullanımını teşvik etme misyonuyla uyumlu olarak, düşük karbonlu ve yüksek kaliteli malzemelerin kullanımının daha sürdürülebilir yapılara geçişte çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, ses getiren bir açıklama yapmanın ve alternatif malzemelerin uygulanabilirliğini sergilemenin öneminin altını çiziyor.
Sıfır Karbonlu Biyo-Çimento
Bu malzeme, kaynakların kıt olduğu ortamlarda altyapı inşa etmek için yerel ve kolay taşınabilir kaynakları kullanma ihtiyacından doğmuştur. Colorado Boulder Üniversitesi'nden dört profesör tarafından beş yılda geliştirilen sıfır emisyonlu biyo-çimento oluşturma sürecinde klorofil bakımından zengin mikroalgler kullanılıyor.
Prometheus Materials süreci, biyo-çimentoyu karbon emisyonu olmadan sürdürülebilir bir şekilde üretmek için biyomineralizasyonu kopyalar. Agregalarla karıştırılan biyo-çimento, Portland çimentosu bazlı betonla karşılaştırılabilir veya daha üstün mekanik, fiziksel ve termal özelliklere sahip karbonsuz bir biyo-beton oluşturur. Kısacası ürün, modüler bloklar, akustik paneller, kaldırım taşları ve çim döşeme gibi prekast ürünlere kadar uzanan geleneksel çimento ve beton gibi uygulanabilir.
Ölçeklenebilirlik için, teknolojiyi yerel su, kum ve agregalarla karıştırmak amacıyla mevcut ekipmanlarını kullanabilecek dünyadaki var olan beton üreticilerine lisanslayacak bir model düşünülüyor. Ayrıca, yeşil teknolojiler için ortak bir zorluğun üstesinden gelmek amacıyla aktif olarak kaynak yaratıyorlar: daha büyük ön yatırımlar gerektiriyor. Ayrıca Prometheus Materials, inşaat sektörünün geleceğini düşünürken, "Doğanın bize sunduğu armağanları kullanarak, karbondan arındırılması en zor sektörlerde derin bir fark yaratabiliriz." şeklinde görüş belirtiyor.
Akustik Byssus Özlü Karolar
Midye sakalı bazlı malzemelerin geliştirilmesi, Nisan 2021'de midye yetiştiriciliğiyle ilgili bir belgeselin Seastex'in kurucusuna ilham vermesiyle başladı. Makinelerin sakalları çıkardığı temizleme sürecini gözlemlerken, atılan malzemenin başka bir faydası olmadığı için çöpe atılacağı anlaşıldı. Sonraki iki yıl boyunca yapılan araştırmalar, çekirdek karoların geliştirilmesine yol açtı.
Byssus lifleri, kendilerini kayalara ve alt tabakalara tutturmak için byssus kullanan bazı deniz ve tatlı su çift kabuklu yumuşakçaları tarafından oluşturulan, su ürünleri yetiştiriciliği atık akışlarından sürdürülebilir bir şekilde elde edilen doğal liflerdir. Mimaride kullanılan bir malzeme olarak paneller halinde şekillendirilebilir, akustik ve yalıtım özelliklerinin yanı sıra doğal bir yangın geciktirici olarak da kullanılabilir. Ayrıca, birden fazla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'ne ulaşılmasına katkıda bulunurlar.
Seastex tarafından belirtildiği üzere, Seawool olarak adlandırdıkları bu malzeme "mineral yün ve petrol türevi malzemelere alternatif olarak hizmet etmektedir." Diğer tekstillerle karşılaştırıldığında midyeler, ekosistemler üzerindeki olumsuz etkiyi azaltacak şekilde besleme, antibiyotik veya böcek ilacı gerektirmedikleri için sürdürülebilir bir alternatiftir. Ayrıca midyeler, büyümeleri sırasında karbondioksiti (CO2) emerek iklim değişikliğinin hafifletilmesine katkıda bulunma gibi olağanüstü bir yeteneğe sahiptir.
Doğal Kil Sıva
Doğal yapı teknikleri -özellikle de toprak yapı- konusunda bir geçmişe sahip olan Clayworks'ün kurucuları, estetik ruhu, çevresel faydaları ve işlevselliği nedeniyle kili keşfetmeyi seçti. Böylece, iç duvarlar ve tavanlar için sağlıklı, nefes alabilen yüzeyler sağlamak üzere mineraller ve pigmentler içeren fırınlanmamış kil sıva karışımlarını oluşturdular.
Kil sıvaların benimsenmesi, perakende, konaklama ve konut alanları da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde iç duvarlar ve tavanlar için geleneksel alçı sıva ve boyaya uygulanabilir bir alternatif sunuyor. E. F. Schumacher'in "Küçük Güzeldir" sözünden ilham alan ekip, "Ürünlerimize olan talep artıyor, bu nedenle yıldan yıla büyüdük, ancak bunu sürdürülebilir bir şekilde yapmak istediğimizin de farkındayız." dedi.
Clayworks, toksik yüksek karbonlu malzemelere alternatif sağlayarak inşaat sektöründe daha sürdürülebilir bir geleceğe önemli bir katkıda bulunabileceğine inanmaktadır. Fırınlanmamış kil yüzeyleri savunarak, olumlu değişimi savunuyor ve mimari ve tasarım camiasına bu yüzeylerin doğru yönde atılmış olumlu bir adım olduğunu gösteriyorlar.
Plastik İçermeyen Malzemelerden Oluşan Bir Platform
A Plastic Planet'in bir buluşu olan PlasticFree, plastik krizine bir yanıt olarak, yaratıcıların plastik içermeyen çözümler bulabileceği bir platforma duyulan ihtiyacın farkına vararak ortaya çıktı. Platform, her düzeyde değişimi hızlandırmak için medya, bilim insanları, yenilikçiler, endüstri, yasa koyucular, hükümetler ve Birleşmiş Milletler ile iş birliği yaparak plastik krizine çözüm odaklı bir yaklaşım benimsiyor.
Platformun uygulamaları, gerçek tasarım ve malzeme zorluklarına çözüm bulmaya odaklanarak araştırma saatlerini önemli ölçüde azaltıyor. Bu, mevcut tasarım ortamını şekillendiren en son trendlerin, yasal baskıların ve ürün yeniliklerinin bir adım önünde olmak ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için somut değişiklikler uygulamakla tamamlanmaktadır.
Platform, daha fazla sayıda kullanıcıya ulaşmak için döngüsel tasarım etkinlikleri, açılış konuşmaları ve "Yaratıcıların olduğu yerde olmak, onların en büyük zorluklarını dinlemek ve çözüm bulmak için iş birliği yapmak önemlidir" vurgusunu yapan malzeme uzmanlarının panelleri aracılığıyla büyüyor. Genel olarak platform, en büyük zorluğun inovasyon hızı olduğu ve derin bilgi birikiminin fikirleri ateşlemeye ve hızlandırmaya yardımcı olduğu sürdürülebilir çözümler üzerinde daha hızlı iş birliği yapılmasını sağlıyor.
Bu yeniliklerin her biri, plastik tüketimimizi azaltmaya yönelik her adımın olumlu bir adım olduğunu göstermektedir. Önümüzde uzun bir yol ve zorluklar olsa da, basitçe bir değişim paradigması başlatmak mümkün. Bu ilerlemelerin gelecek nesilleri olumlu yönde etkileyeceği düşünüldüğünde, bu çalışmaları sürdürmek ve plastik atıkların yeniden kullanımına yönelik yeni olasılıkları hayal etmeye devam etmek çok önemlidir. Çevresel etkimizi azaltan bu yenilikleri yönlendiren ilkelerle her zaman uyumlu olacak şekilde, şüphesiz daha ölçeklenebilir ve kapsamlı hale gelecektir.