Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu
Çarşı ve tüm kampüse hizmet veren yemekhane binasından oluşan yapı kurgusu, kendi içerisinde meydan, sokak gibi açık sosyal etkinlik alanlarıyla birbirine bağlanarak, kampüs yaşamını destekleyici bir organizasyonla kurgulandı.
Proje Adı: Residorm Öğrenci Yurdu
Proje Yeri: Kırıkkale Üniversitesi Yahşihan Kampüsü Kırıkkale
Proje Ekibi: Yudum Boytorun, Semih Boytorun, Hande Şanlımeşhur, Ceyhun Uzun
Mimarlık Ofisi: Boytorun Mimarlık
İşveren: Güzel Yurtlar A.Ş.
Proje Tarihi (Başlangıç ve bitiş olarak): Şubat 2013- Eylül 2013
Yapım Tarihi (Başlangıç ve bitiş olarak): 2013 – 2014
Arsa Alanı: 17000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 21000 m2
Statik Projesi: Nodus Müh. Müş. Ltd. Şti.
Proje Tipi: Yurt
Yapım Türü: Betonarme
Engelli Erişimine Uygunluğu: Uygun
Fotoğrafları Çeken ve Tarihi: Duygu Arseven 11.07.2014
Peyzaj Mimarisi: Balkılıç Peyzaj
Kırıkkale Üniversitesi Yahşihan Kampüsü içerisinde yer alan Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu, bütüncül bir tasarım anlayışıyla ele alınarak, gençler için üniversite yaşamını zahmetsiz ve konforlu hale getirmek amacıyla tasarlandı. Çarşı ve tüm kampüse hizmet veren yemekhane binasından oluşan yapı kurgusu, kendi içerisinde meydan, sokak gibi açık sosyal etkinlik alanlarıyla birbirine bağlanarak, kampüs yaşamını destekleyici bir organizasyonla kurgulandı.
Yamaçta konumlanmış proje alanının yer yer setlenmesiyle birlikte kademeli, birbirinin görüşünü kesmeyen bir yerleşimin kurgulandığı Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu’nda kademelenmiş bölgeler arası ulaşım rampalarla sağlanarak engelliler için ulaşılabilir bir yapı tasarlanmasına öncelik verildi. U kütle kurgusuyla birlikte yapı ortasında şekillenen avlu, odaların bir kısmına keyifli bir iç bahçe manzarası sağlarken, diğer yandan da zemin ve bodrum katlarda bulunan mutfak, kütüphane, etüd ve çalışma odaları gibi sosyal mekanların yeşille olan ilişkisini güçlendirdi. Öğrencilerin kendi yemeklerini pişirebilecekleri mutfağın da avluya yönlendirilmesiyle, görsel ilişkinin yanı sıra, doğal aydınlatma ve havalandırmaya da imkân sağlandı.
Bireysel veya grup olarak vakit geçirmeye olanak sağlayan sosyal hacimler, zemin ve yoğunluklu olarak da bodrum katta kurgulandı. Fitness salonu, pilates odası, oyun odası, çok amaçlı salon, sinema ve müzik odalarında kullanılan malzeme, renk ve mobilyalar gençlerin keyifli ve rahat vakit geçirebilecekleri mekânlar oluşturabilecek şekilde seçildi. 2 ve 3 kişilik olarak planlanan odalarda ergonomik uygunluğu mokaplarla test edilen, altta çalışma masası, rafları ve dolapları; üstte yatak bölümü bulunan ve kişisel mahremiyeti sağlayan modüller olarak tasarlandı. Engelliler için kurgulanan odalarda ise banyolar, mekân genişlikleri ve tüm mobilya ölçüleri kullanıcıya uygun olarak belirlendi.
Kampüs binalarının batısında, yurt için ayrılmış olan alanda üç etaplı bir planlama yapıldı. Bu sayede yurt kapasitesinin artırılma talebine karşın, sonraki etaplarda tasarlanacak olan binaların taban izleri belirlenerek, tasarladığımız dokuyla ilintili bir kurgu oluşumu öngörüldü.
Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu tasarımıyla eğitimle birlikte, konaklama, yeme -içme ve farklı ölçeklerdeki sosyal gereksinimlere cevap veren bir kampüs kurgusu sağlandı.