Rönesans Gayrimenkul'den Yeşil Sertifikalı Ofis Projesi

Rönesans Gayrimenkul'ün Mecidiyeköy ofis binası %21 enerji tasarrufu, %43 su tasarrufu, %33 yerel malzeme kullanımı ve %64 geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı sağlayan uygulamaları bünyesinde adapte ederek LEED GOLD sertifikalı projeler arasına girdi.

Projenin genel özelliklerini ve sertifika sürecinde geçirdiği değişimlere mimarının yorumundan faydalanarak yer verdik.

PROJE GENEL ÖZELLİKLERİ

İstanbul Mecidiyeköy’de sıkışık kent dokusu içindeki proje alanında imar kısıtları doğrultusunda tanımlanmış olan blok yapısında, kütlesi oyularak elde edilen iç avlu ile yapı zenginleştirilmiş. Proje ve cephe anlayışı ile çevresinden ayrılan yapı, sosyal iletişim ortamı kurgusu ile öne çıkıyor.

Bina, İstanbul'un en merkezi noktalarından biri olan Mecidiyeköy'de yer alıyor. Bina, Mecidiyeköy metro istasyonu, otobüs ve metrobüs hatlarına çok yakın mesafede yer alıyor. Ayrıca yakın çevresinde konut ve ticari yapılaşmalar konumlanması ile bina kullanıcılarına günlük ihtiyaçlarına kolayca karşılayabilecekleri temel servisler erişilebilirlik sunuyor. İnşaat için seçilen saha, inşaat öncesinde otopark olarak kullanıldığından -yani önceden geliştirilmiş bir alan olduğundan- zaten yapılaşmış alanlar değerlendirilmiş oluyor ve yeşil alanlar korunuyor.

Enerji ve su etkin bir bina yaratarak, LEED Gold alma sürecinde projede uygulanan özellikler şu şekilde listelenebilir:

• Projede enerjiden %21, su kullanımından ise % 43 tasarruf sağlanmış.

• Su tüketiminde peyzaj alanlarının etkisi düşünülerek, az su tüketen çalı, yer örtücü bitkiler ile su tasarruflu sulama sistemleri tercih edilmiş. Geleneksel bir peyzaj projesine göre %66 oranında su tasarruflu bir peyzaj projesi tasarlanmış.

• Projedeki yaşam alanları manzaradan maksimum fayda sağlanacak şekilde tasarlanarak, yaşam alanlarında %95 oranında manzara sağlanmış.

• Proje sahasında açık alan yüzdesinin arttırılması için yeşil çatı ile bir avlu tasarımı yapılmış. Bu tasarım ile hem bina kullanıcılarının pozitif yönde etki sağlarken, ısı adası etkisi azaltılıyor ve doğal bir yalıtım sağlayarak binanın enerji yükü düşürülüyor.

• Otoparkların bodrum katta tasarlanmış olması ısı adası etkisinin düşmesini sağlıyor.

• Bina içi su tüketiminde ise ıslak hacimlerde düşük kapasiteli rezervuarlar ve düşük debili lavabo, eviye ve duş bataryaları kullanılarak şebeke suyu kullanımından %43 tasarruf sağlanmış.

• Yerel ekonomiyi desteklemek ve yakıt tüketimi kaynaklı çevre kirliliğini önlemek için inşaat maliyetinin %33’ü yerel malzemelerden tercih edilmiş.

• Doğal kaynakların tüketimini ve atık oluşumunu azaltmak için maliyetin %46’sı geri dönüştürülmüş malzemelerden kullanılmış.

• Binanın ısıtma, soğutma sistemi için yüksek verimli kazan ve çiller kullanılmış. Isıtma ve soğutmada ki kayıpları önlemek için ise yüksek performanslı dış cephe yalıtımı ve camlar tercih edilmiş.

• Isıtma ve soğutma sistemlerinde, ozon tabakasına zarar verecek gazların (CFC gazı) yerine küresel ısınmaya en az etki edecek gazlardan biri olan R-134a kullanılıyor.

• Binada ASHRAE standartlarına göre %30 daha fazla taze hava sağlanmış, Core and Shell kapsamındaki kullanım yoğunluğu yüksek olan alanlarda karbondioksit sensörleri kullanılarak hava kalitesi kontrol altında tutulmuş, böylece çalışanlar için sağlıklı bir çalışma ortamı sağlanmış.

• Dim edilebilir aydınlatma sistemleri ile ışık seviyesi ihtiyaca göre ayarlanabilirken, bunun yanında hareket, varlık ve gün ışığı sensörleri ile gereksiz aydınlatmanın önüne geçilmiş.

• Çalışma masalarına masa lambaları yerleştirilerek çalışanların kendi ışık seviyelerini ayarlayabilmelerine olanak sağlanmış.

• Çalışanların sağlığı ve konforu için bina içerisinde kullanılan tüm yapıştırıcı ve dolgu malzemeleri VOC (kimyasal uçucu bileşik) içermeyen veya insan sağlığına zarar oluşturmayacak sınırlar içinde olan ürünler arasından kullanılmış.

• Yüksek verimli pompalar ve fanlar kullanılarak da enerji tasarrufuna katkıda bulunuluyor.

• Proje aşamasında, inşaat çalışmalarına başlamadan önce hava ve su kirliliğini önlemek, toprak kaybının önüne geçmek için ESC planı (Erozyon ve Sedimantasyon Kontrol Planı) hazırlanmış, şantiye araç giriş- çıkışında ve yağan yağmurla toprağın şantiye dışına çıkması engellenmiş.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)