Sera içinde büyüyen bir otel Flowerbed Hotel
Dünyaca ünlü mimarlık ofisi MVRDV’nin tasarladığı Flowerbed Hotel sadece muhteşem bir otel olarak değİl, aynı zamanda devasa bir sera olma özelliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Dünyaca ünlü mimarlık şirketi MVRDV’nin mimarları, Hollanda’nın kuzeyinde bulunan Aalsmeer için çiçeklerle kaplı bir oteli barındıran dev bir ‘sera’ projesi hazırladı.
Dünyanın en büyük çiçek müzyedesinin yapıldığı şehirdeki Flowerbed Hotel Aalsmeer projesi, dünyaca ünlü mimarlık ofisi MVRD ve Kloos2 proje geliştiriciliği tarafından, Aalsmeer’de, şehrin kültürel ve ekonomik kimliğine yaraşır bir şekilde hazırlandı.
19 bin 500 metre karelik alana konumlanması planlanan otel ve konferans salonu, bölgede kurulacak olan Bloomin’ Holland eğlence parkı ve iş merkezi’ne boydan boya çiçeklerle döşenmiş bir yol ile bağlanıyor. Mekanın girişi tamamen çiçeklere ayrıldığı için yanında kurulması planlanan eğlence parkı “Bloomin Holland” olarak adlandırılmış. Flowerbed Hotel, bu parkın ana girişinin hemen yanında yer alacak. Bir dizi yığılı hacmin bir arada bulunduğu yapı, “sera” formunda cam bir kabuğun içinde yer alıyor. Aynı zamanda 2 bin 100 metrekarelik çiçek parseline sahip olan 280 odalık otel, turistleri ve iş adamlarını ağırlamayı hedefliyor.
Hacimler bünyesinde, floral temalı 280 oda, 1600 konferans merkezi, 550 metre karelik fitness merkezi ve spa merkezi, 2.100 metre karelik çiçek parseli,1100 metrekarelik servis alanı ve 140 park alanı bulunuyor.
Otelin lobisi günlük ziyaretçiler için kamusal alan, konuklar için özel bir alan, ziyaretçiler ve konukların etkileşimini sağlayacak bir karma alan olarak 3 bölüme ayrılmış. Ayrıca tüm bu alanlar yarı kamusal bir rota aracılığı ile birleştirilmiş. İş gezilerine olduğu kadar turizm amaçlı konuklara da ev sahipliği yapmayı amaçlayan Otel, ziyaretçilerine konferans salonundan hediyelik eşya dükkanlarına, spadan, fitness salonuna kadar pek çok hizmet sunuyor.
Otelin ihtiyaç duyduğu tüm enerji ve güç, binayı çevreleyen “cam örtü”ye rağmen iç mekanında bulunan güneş toplayıcıları, rüzgar tribünleri ve çiçek parselleri sayesinde doğal enerji kaynaklarından sağlanacak. Otel aynı zamanda karbon ayak izini sıfırlamayı hedefleyen mega binalardan biri olacak.
Oteli Mega yapan Unsurlar Neler?
Planlayıcı: Flowerbed Hotel projesini tasarlayan Hollandalı mimarlık ofisi MVRDV’nin bu büyüklükte bir yapı tasarlaması, sadece mimari anlamdan öte yapının ekolojik öneminden kaynaklanıyor. Projenin geliştiriciliğini ise kloos2 firması üstlenmiş. Bu yapının tasarlanmasının amacı “doğal kaynakların gücünün çiçeklerle kaplı bir otel ile bütünleştiği dev bir santral inşa etmek” olarak belirtiliyor.
Öngörülen maliyet: Yapının kesin olarak öngörülen maliyeti henüz belirtilmiyor ancak mimarlık ofisi MVRDV inşaatta kullanılan malzemelerin tamamının ekolojik dengeyi koruyacak nitelikte ve kalitede olduğunu belirtiyor.
Amacı: Ticari
Yüzölçümü: Otelin toplam yüzölçümü, konferans salonu ile birlikte 19.500 metre kare. Otel şu anda inşaat halinde olan “Bloomin Holland” eğlence parkının yanında yer alacak. Toplam alanın 2 bin 100 metre karelik bölümü ise çiçek parselleri için ayrılırken, sağlık alanı olarak 550 metre karelik alanda fitness salonu yer alarak.
İnşaat Süresi: İnşaatın şu anki hızından yola çıkarak, 2012 yılının sonuna kadar tamamlanmış olması tahmin ediliyor.
Ekolojik özellikler: Yapıdaki çiçek bahçeleri otele entegre edilcek ve diğer otellerin aksine, bu otel ana güç kaynağı olarak her şeyden önce güneş ve rüzgar enerjisi kullanacak. Bunun yanı sıra, otelde sıcaklığı dengelenmesini sağlayacak ve temiz hava üretecek “yaşayan duvarlar” yer alacak.
280 odalık bu innovaif otelin çatı ve teraslarında yer alan güneş panelleri ve fotovoltaik paneller sayesinde tüm mekanın aydınlatma ve sıcak su ihtiyacı karşılanacak. Rüzgar tribünleri, yenilenebilir enerji ihtiyacını giderirken yer altı ısıtma ve soğutma sistemleri tüm yapının ihtiyacı olan enerjiye ulaşılmasını sağlayacak. Flowerbed Hotel aynı zamanda yöresel ekolojiye odaklanması nedeniyle özel bir anlam taşıyor.
MVRDV’nin tasarladığı Spijkenisse Halk Kütüphanesi’ne ek olarak bu yeşil otel binası, sadece mega bir yapı değil aynı zamanda ekolojiyi koruma ihtiyacını yansıtan ve enerji verimliliği için yenilenebilir kaynaklar kullanan yeşil bir mega bina…