SIDWELL FRIENDS Okulu

Elli beş yıllık bir eğitim kuruluşu olan ‘Sidwell Friends Okulu’, KieranTimberlake Mimarlık ile birlikte okulun yapısında değişimler gerçekleştirdiler. 2001 yılında çalışmaya başlanıp 2006 yılında tamamlanan bu kapsamlı dönüşüm projesi, sadece yapıyı değiştirmekle kalmayıp eğitimde de farklı yaklaşımlara olanak sağladı. Müdür yardımcısı Mike Saxenian dönüşüm sürecini “Bir bina tasarlamaya başladık, yeşil bir binaya dönüştü. Yeşil bina da okulun kültürünü ve işleyişini değiştirdi.” olarak tarif ediyor.

Sidwell Friend Okulu, gerçekleştirilen sürdürülebilir uygulamalar sayesinde LEED Platin sertifikasını almaya hak kazanan ilk K-12 yapısı olma özelliğine sahip. Proje ayrıca Amerika Mimarlar Enstitüsü tarafından onur ödülüne ve Boston Mimarlar Topluluğu tarafından “Sürdürülebilir Tasarım” ödülüne layık görüldü.

Mimar Stephen Kieran, proje ile ilgili olarak müşteri ile estetik beklentilerde uzlaşmalarının süreçte en zorlu unsurlardan biri olduğunu belirtiyor. 6,736 m2‘lik bir alana yayılan Sidwell Friends Okulu’nun hazırlanmış vaziyet planında mevcut ve yeni yapılar geçirdikleri yeni aşamalarla görülebilir. Projede, mevcut ve eklenecek yapılar arasındaki bütünlük peyzaj tasarımının sağladığı imkanlarla gerçekleştirildi. Çevresel, sosyal ve etik değerleri göz önünde bulunduran tasarım uzun vadeli vizyonuyla okulun akademik hayata verdikleri önemi de vurgulamayı amaçlıyor.

Su Dolaşımı

Yeniden yapılandırılan ve eklemelerde bulunulan okul binasının kullanışsız ve küçük olan yapısı, dış ve iç mekanlarda gerçekleşen bir eğitim alanına dönüştürüldü. Kieran tasarımın başından beri amaçlarının ortaya yaşayan bir makine çıkarmak olduğunu belirtiyor. Yağmur suyu yeşil çatıda toplanarak oluklarla biyolojik gölete, yağmur bahçelerine ve su depolarına aktarılıyor. Buradan da gri su olarak bina içinde geri dönüştürülüyor. Okulun avlusunda oluşturulan sulak alan, binanın bütün atık suyunu geri dönüştürerek gri suya katkıda bulunuyor ve böylece %94 oranında su tasarufu sağlanıyor. Bu sayede öğrenciler sudaki nitrojen ve fosfor değerini ölçüp karşılaştırarak sulak alanların suyu temizlemede nasıl bir rol aldıklarını görebiliyorlar.

Okulun yenilenmesi sürecinde, yerel jeoloji, doğa ve nehir havzalarla ilişkiler göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi. Peyzaj tasarımında ise yeşermiş toprak alanlara “mikro ekosistem restorasyonu” yapılarak yaklaşık 80 çeşit yerel bitki kampüs peyzajında uygulandı. Peyzaj mimarı José Alminana, proje kapsamında sağlanan biyoçeşitliliğin okul yapısının ve müfredatının yeni bir parçası haline geldiğini belirtiyor. Öğrencilerin doğayla yakınlaşmalarını sağlayan aktivitelerde bulunmaları teşvik ediliyor. Yabani hayata dair gözlemlerde bulunanlar bahçelerinde durumları gün ve saatleriyle not tutarak ve fotoğraflayarak rapor ediyorlar.

Biyolojik Cephe Kaplaması

Okulun sedir ağacından yapılan dış cephesi biyolojik deri gibi hareket ederek çeşitli çevresel bileşenleri değişen faktörlere bağlı olarak engelliyor veya içeri alıyor. İç cephe yapısı yağmur suyunun içeri gimesini engellerken hava hareketinin de devam etmesini sağlıyor. Dış cephe güneş hareketine göre gün ışığının kontrolünü destekliyor. Kuzey cephesinde herhangi bir engellemeye ihtiyaç duyulmadan uzun pencerelerle güneş ışığı içeri alınıyor. Güney cephesinde pencerelerin üzerlerine yerleştirilen yatay ekranlarla etkili bir kullanım sağlandı. Doğu ve batı cephelerinde ise yatay olarak kullanılan güneşpanelleri parlamayı engellemek için kullanıldı.

Yüksek kaliteli kızıl ardıçtan yapılan gölgelikler inşaat sürecini hızlandırmak için farklı bir yerde üretilip sonradan şantiyeye taşınıp monte edildi. Mevcut binanın iç mekan tadilatı esnasında geri dönüştürülebilecek malzemeler için alanda üç adet atık çöp kutusu bulunduruldu. İnşaat sürecinde de korunulan çöp kutuları atıkları azaltmak için kullanıldı.

Enerji kaynaklarını kontrol etmeyi kolaylaştırmak ve öğrencilerde enerji sarfiyatıyla ilgili bilinçlenme sağlamak amacıyla bütün kampüse hizmet veren merkezi bir enerji kaynağı bulunuyor. Yapının enerji harcamasının %5’i fotovoltaik panellerden sağlandı. Enerji kullanımı gerektirmeyen pasif havalandırma sistemi için ise güneş bacaları kullanıldı. Camdan yapılan ve çatıya yerleştirilen güneş bacaları, güneş ışınlarıyla içindeki havayı ısıtır. Kuzey cephesine bakan pencerelerden içeri giren soğuk hava ile oluşan hava akımı soğuk havanın binanın içine dağılarak yapının serinlemesini sağlamakta. Ayrıca bacalara ulaşımın sağlanmasıyla ve bina içine yerleştirilen rüzgar çanları sayesinde öğrenciler hava hareketini gözlemleyebilmekteler. Yeşillendirilmiş çatı da dış mekan sınıfı olarak tasarlanarak öğrencilerin bahçeyle uğraşmaları teşvik ediliyor. Bu çatı sistemiyle “ısı adası” etkiside azaltıldı.

Öğretmenler, okula entegre edilmiş eğitim müfredatı sayesinde öğrencilerin malzeme ve sistemlerle ilgili eğitimlerini şekillendiriyorlar. Yapı içinde kullanılan mantar yer döşemeleri ve bambu uygulamalarından ışığın kullanılmasının etkisine kadar öğrencilere uygulamalı olarak eğitebiliyorlar. Okulda bulunan gösterge panosu, yapının kaynak kullanımını göstererek her bireyin karbon ayakizi azaltımındaki katkısı hakkında bilinçlenme sağlıyor. Öğrencilerle gerçekleştirilen çevre konulu okuma, yazma ve düşünme aktiviteleri sayesinde sosyal bilinç oluşturulmakta ve yapı sistemleri ile dış dünya ile bağlantı kurmaları sağlanıyor.

Proje Takımı

­­Müşteri: Sidwell Friends Okulu
Mimar: KieranTimberlake
Proje Takımı: Stephen Kieran, James Timberlake, Amy Floresta, Christopher MacNeal, Dana Reed, Richard Hodge, Gabe Biller, Casey Boss, Marceli Botticelli, Brian Carney, Jonathan Ferrari, Jeff Goldstein, Steven Johns, Isaiah King, Snezana Litvinovic, Sam Robinson, Tricia Stuth, Seth Trance, Paul Worrell
Müşteri Temsilcisi: JFW Project Management
Strüktür Mühendisi: CVM Engineers
MEP Mühendisi: Bruce Brooks & Associates
Peyzaj Mimarı: Andropogon Associates, Ltd.
Sulak Alan (Wetland) Danışmanı: Natural Systems International
Sürdürülebilir Tasarım Danışmanı: GreenShape LLC, Integrative Design Collaborative
Arazi Mühendisi: A. Morton Thomas and Associates
İnşaat Mühendisi: VIKA, Inc.
Jeoteknisyen: ECS Mid-Atlantic, LLC
Aydınlatma Danışmanı: Sean O’Connor Associates Lighting Consultants, LLC, Benya Lighting Desing
Akustik: Shen Milsom Wilke
Müteahhit: Hitt Contracting, Inc.­­­­­


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)