Siemens Rüzgâr Türbinleri 90 bin Haneye Temiz Enerji Sağlayacak
Siemens, hızla artan temiz enerji talebine gelişmiş teknolojiye sahip yüksek verimli sistem ve çözümleriyle hizmet vermeye devam ediyor. Siemens Rüzgâr Enerji Bölümü, Acarsoy Enerji ile imzaladığı anlaşma neticesinde Kırklareli’nde yatırımı planlanan Airres-4 Rüzgâr Santrali’ne 18 tane türbini temin edecek ve 10 yıl boyunca santralin bakım - onarım işlerini üstlenecek.
Siemens ve Acarsoy Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında imzalanan anlaşmaya göre Siemens, Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Airres-4 Rüzgar Enerjisi Santrali için 18 adet SWT-3.2-113 rüzgar türbini kuracak. İmzalanan 10 yıllık bakım anlaşması kapsamında santralin bakım, servis ve yedek parça hizmetleri de Siemens uzmanları tarafından karşılanacak.
Yıllık 200 GWh’in üzerinde üretim kapasitesine sahip olması beklenen Airres-4 Santrali, 90 binden fazla hane için temiz enerji sağlarken, 130 bin tonluk karbondioksit salımının da önüne geçecek. 2016 yılı üçüncü çeyreği içerisinde faaliyete başlaması planlanan 57.6 MW gücündeki Airres-4 için tercih edilen başarısı kanıtlanmış SWT-3.2-113 türbinler, ılıman rüzgar koşulları olan sahalarda enerji üretimini yükseltmek için tasarlanmış olup, yenilikçi kanat tasarımıyla rekabet üstünlüğü sunuyor. SWT-3.2-113 türbinleri, aynı zamanda yüksek enerji verimi ve düşük gürültü seviyesi ile de ideal bir rüzgâr türbini çözümüne odaklanıyor. Airres-4 RES’te 113 metre kanat çapı, 115 metre ve 92.5 metre hub yüksekliklerine ve maksimumda 171,5 metre kanat uç yüksekliğine sahip Siemens türbinleri, 'integral blade' yani birleşim noktası olmayan kanat teknolojisi nedeniyle yüksek güvenilirlik sunarken 'direct drive' özellikleriyle de kompakt bir tasarım ve yüksek verim sağlıyor.
İki şirket arasında gerçekleşen imza töreninde konuşan Acarsoy CEO’su Emin ACAR Siemens’i tercih etmelerinin nedenini şu sözlerle ifade etti: “Bu projede Siemens ile çalışmak istememizin birçok nedeni bulunuyor. Bu nedenlerin başında ise Siemens’in güvenilir bir partner olması geliyor. İleri teknolojiye sahip, başarısı kanıtlanmış sistemlerinin yanı sıra verdiği sözü tutan ve zorlu çalışmaları beklenenin üzerinde bir performansla tamamlayan bir çözüm sağlayıcısı olması Siemens’in bu projeyi de başarıyla tamamlayacağına olan güvenimizi güçlendiriyor.”
Siemens Rüzgar Enerjisi Birimi CEO’su Marcus Tacke’ de Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektöründe özellikle rüzgâr enerjisi alanında görülen ilerlemelerin umut verici olduğunu söyleyerek sürdürülebilir bir gelecek sağlamaya odaklanan Siemens teknolojisinin bu projelerde yer almasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ise Acarsoy ile kurulan işbirliğinin ülkedeki rüzgâr enerjisi sektörüne önemli bir katkı sağlayacağını belirterek şöyle konuştu: “Siemens, Türkiye rüzgâr piyasasına yüksek verimlilik ve düşük işletme giderleri sağlayan projeler ile sektörde güvenilir partner olarak hizmet sunmaya devam ediyor. Rüzgâr enerjisi alanındaki mühendislik becerimiz ve üstün teknolojimiz, Airres-4 Santrali’nde bir kez daha önemli bir başarıya imza atarak ülkemizde temiz enerjinin yaygınlaşmasına yönelik önemli bir adım olacaktır. Acarsoy’la gerçekleştirdiğimiz çalışmayla ülkemize yeni bir rüzgâr enerjisi santrali daha kazandırmaktan dolayı çok mutluyuz.”