Sürdürülebilir Mimari Proje Örneği "Çevre sınıfı UES"
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Bu proje Latin Amerika'da eğitim, katılımcı ve sürdürülebilir projeler geliştirmeye kendini adamış TAGMA Sivil Derneği tarafından yapılmış. Bu proje katılımcının sürdülebilirlik adına inşa ettiği yapıda sürdülebilir bir eğitim aşılıyor. Arjantin, Uruguay, Şili, Peru ve Kolombiya dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde dokuz çevre sınıfından oluşan bir ağ kuruldu. Bu küçük ölçekli eğitim tesislerini gerçekleştirmek için yerel yönetimler, kamu eğitim kurumları, özel şirketler, topluluklar ve yerel mimar ekipler de dahildir. Katılımcı bir tasarım sürecinin ardından inşaat aşamasını, farklı katılımcılarla sahayı dolaşan uluslararası bir mimarlık ve inşaat öğrencileri ve öğretmenleri ekibi tarafından yönetilen bir eğitim etkinliği olarak yürütülür. Son olarak katılımcı gelecekteki bilimsel faaliyetlere eşlik eder ve tavsiyelerde bulunur. Sürdürülebilir mimari proje örneğidir.
Columbia Çevre Sınıfı örneğinde ofis projeyi inşa etmek için seçilen eğitim kurumunun seçiminde en başından beri yer almıştır. Müdahalenin yapıldığı yer Medellin'den bir saat uzaklıktaki Antioquia, San Jeronimo kentindeki El Rincón Eğitim Tesisi idi. Mevcut okul bir avlu ile birbirine bağlanan iki uzun paralel binadan oluşuyordu. Avlular ve bahçelerle ayrılan paralel kirişlerin bu kentsel planlamasına yeni binaların devam etmesini önerildi. Mevcut alan yakındaki bir mahalleye bağlandı ve yerel ağaçlarla çevriliydi. Sürdürülebilir yapı malzemelerinden inşa edilmiş.
Proje eğitim - öğretim ve toplantılar için esnek alanlardan oluşuyor. Bir açık hava banyosu ve bitişik bir binanın çatısından yağmur suyunu toplayan bir tank var. Toplantı alanı Tagma tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiş. Sınıf için dayanıklı ve az bakım gerektiren, bağışıklıkla işlem görmüş ahşaptan üçgen kesitli bir yapı vardır. Bu çapraz havalandırmalı, kuzey-güney cepheli yapı, çalışmaya yetecek kadar enerji üretmek için seri olarak bağlanmış altı güneş panelini destekliyor. Sürdürülebilir yapı projesi sürdürülebilirlik için başarılı bir adımdır.
Banyolar ve tanklar kerpiç, geri dönüştürülmüş şişeler, ahşap, guadua ve metal fayanslardan yapılmıştır ve atık suyun biyolojik sindirim sistemine ve ardından bitki hücrelerine gönderildiği otonom bir su tedarik sistemi görevi görüyor. Yukarıdaki sistemi tamamlayan unsurlar sebze bahçeleri, kompost kutuları ve atık yönetimidir. Bu küçük binadaki program hem teorik hem de uygulamalı çevre eğitimidir. Bu nedenle çeşitli sürdürülebilir stratejiler yelpazesi eklenmiş ve eğitim deneyiminin bir parçasıdır.