Sürdürülebilir Tarzda Tasarlanan İtalyan Şaraphanesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Cascina Elena adlı sürdürülebilir bir organik şaraphane, İtalya'nın Rocchetta Belbo kentindeki Alta Langa'nın manzarasına karşı yeniledi. Kazı ve yer değiştirmelerin sınırlandırılması BRH+ mimarlarının arazinin ruhuna ve tarihine saygı gösterirken ekolojik ve ekonomik olarak güncellenmiş bir tesis oluşturmasına olanak sağladı.
Şaraphanenin yeni binasını oluşturmak için mimarlar, onu bir tür doğal teras oluşturarak tepenin kıvrımları boyunca yatay olarak inşa etti. Yapı basit geometrik şekillere odaklanarak ve dekorasyondan kaçınarak yerel mimariyi yeniden yorumluyor. Tasarımcılar bunun üretilen şarabın kimliğini, onu elde etmek için kullanılan tarımsal uygulamalara verilen özeni ifade etmesi gerektiğini söylüyor.
Cascina Elena, şarap üretiminde işçiliğe büyük önem veriyor. Bu nedenle mimarlar mimari detaylara dikkat ederek buna işaret etmeye çalışmış. Toprak ve şarap, kahverengi renk paletine ilham verdi.
Sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler kullanmak için mimarlar, binanın bakım ihtiyaçlarını da azaltan yerel kaynaklı ve sürdürülebilir ürünleri seçti. Gelecekte bina yıkılırsa birçok malzeme de geri dönüştürülebilir. Bu birçok sürdürülebilir mimarinin şu anda dahil ettiği ayrıntılara verilen özeni gösteriyor.
Ayrıca prefabrike çelik çerçeveler yeniden monte edilebilir ve geri dönüştürülebilir. Bu aynı zamanda inşaat süresini sekiz aya indiriyor. Sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemlere bakıldığında yoğun kil kaplama ısı gecikmesi yaratırken, bodrumun etrafındaki toprak klima ihtiyacını azaltıyor. Güneş radyan ısısı, ön ve çatıdaki bir arka havalandırma duvar sistemi aracılığıyla dağıtıyor.
Sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemelerden pişmiş toprak kullanılmış. Yatay pişmiş toprak karolar kullanan cephe, dokusal olarak doğal ortamın tortul kaya oluşumlarını taklit ederek binanın sadece sürdürülebilir olmasını değil, aynı zamanda doğal yerleşimiyle de uyumlu olmasını sağlıyor. Yalıtım yalnızca mantar pano, kenevir ve ağaç lifleri gibi doğal ve sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemelerden oluşuyor.
Sürdürülebillir mimaride kullanılan pasif sistemleri sayesinde çatıdaki güneş panellerinden yenilenebilir enerji üretiliyor. Yağmur suyu geri dönüştürülür. Havadar, doğal ışık alan alanda çalışanların konforuna da dikkat edilmiş. Alan ayrıca enerji tüketimini azaltır.
BRH+ tasarımcıları müşterileri için çağdaş konsepte bağlı yapılar yaratır. Bu çevre dostu proje ile tasarımcı, İtalyan kökenli mimariyi ve geleneksel şarap yapım stillerini yeniden tanımlamaya devam ediyor.