Sürdürülebilir Yaşam İçin Termal Kütleden Yararlanmak

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Termal kütle, bir malzemenin ısıyı emme, depolama ve salma yeteneğidir. Dalgalanmaları azaltarak bina sıcaklıklarını dengelemek için kullanılan bu konsept, enerji verimliliğinin artırılması açısından büyük önem taşıyor. Taş, beton, sıkıştırılmış toprak ve tuğla gibi nispeten yüksek termal kütleye sahip malzemeler, gündüzleri önemli miktarda ısıyı emebilir ve geceleri sıcaklıklar düştüğünde bunu yavaşça serbest bırakarak ısıtma ve soğutma sistemlerine olan ihtiyacı azaltır. Bir malzemenin termal kütle özelliği değerlendirilirken ısı kapasitesi, termal iletkenlik ve yoğunluk gibi özelliklerin tümü dikkate alınır.

Termal kütle, konforlu iç mekan ortamlarını koruyan binaların tasarlanmasına odaklanan pasif mimaride temel bir kavramdır. Şiddetli sıcaklık dalgalanmalarına eğilimli sert çöl ortamlarında tasarımcılar, iç mekan sıcaklıklarını düzenlemek, gündüzleri ısıyı emip geceleri serbest bırakmak için termal kütle özelliklerine sahip malzemeler kullanıyor. Utah, Nevada veya Arizona'da olsun, kurak ortamlar termal kütle müdahalelerine oldukça uygundur. Tasarımcılar, stratejik malzeme seçimi, yerleştirme, yalıtım ve havalandırma yoluyla, enerji verimliliğine ve konfora katkıda bulunmak için yüksek termal kütleye sahip farklı formatlardaki duvar ve zemin döşemelerini kullanabilir.

Escalante Retreat / Imbue Design

Escalante Retreat

Utah'ta yer alan bu çöl konutu, doğal çevresiyle kusursuz bir şekilde bütünleşen, sürdürülebilir ve konforlu, şebekeden bağımsız bir yaşam alanı yaratmak için termal kütleyi birleştiriyor. Bölünmüş beton blokların kullanıldığı tasarım, gündüzleri ısıyı emerek ve geceleri sıcaklıklar düştükçe yavaşça serbest bırakmak için bu malzemelerin önemli termal kütlesinden yararlanıyor. Aslında kalın beton duvar, çöl iklimlerinde görülen şiddetli sıcaklık dalgalanmalarına rağmen iç mekan sıcaklıklarını yumuşatıyor. Ayrıca yapı, bitki örtüsünün yaygın olduğu bir uçurumun tabanına yerleştirilerek çevredeki kayanın doğal ısı düzenleyici özelliklerini entegre ederek termal kütle etkisini daha da artırıyor.

Fort 137 Residence / Daniel Joseph Chenin

Fort 137 Residence

Nevada çölünde yer alan bu çağdaş ev, aktif bir yaşam tarzına sahip bir aile için tasarlanmış. Proje, engebeli doğal çevreyle harmanlanan konforlu ve enerji tasarruflu bir yaşam ortamı yaratmak için termal kütleden yararlanıyor. Ev, gündüzleri ısıyı emen ve geceleri yavaş yavaş serbest bırakarak termal kütle görevi gören sağlam taş duvarlara sahip. Çelik bir çerçeveyle birlikte evin yapısal omurgasını oluşturan bu büyük taş duvarlar, aşırı çöl iklimine karşı bir tampon görevi görüyor. Rezidans ayrıca termal kütleye katkıda bulunmak için traverten zeminler kullanıyor ve ısıyı emerek ve tutarak iç mekan sıcaklıklarını daha da stabilize ediyor.

Tucson Mountain Retreat / DUST

Tucson Mountain Retreat

Arizona'daki Sonoran Çölü'nde yer alan Tucson Mountain Retreat, doğal çevresiyle de bütünleşen konforlu ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı yaratmak için termal kütleden yararlanıyor. Öncelikle, termal kütle özellikleriyle ünlü bir malzeme olan sıkıştırılmış topraktan inşa edilen toprak, sabit bir iç mekan sıcaklığının boyanmasına yardımcı olur. Malzeme gündüzleri ısıyı emer ve geceleri yavaşça serbest bırakır ve Sonoran Çölü'nde yaygın olarak bulunur. Proje aynı zamanda yönlendirme, gölgeleme ve çapraz havalandırma gibi pasif mimari stratejileri de birleştirerek sıcak çöl günlerinde evi serinleten, serin gecelerde ise ısıtan konforlu bir yaşam alanı yaratıyor.

Desert Courtyard House / Wendell Burnette Architects

Desert Courtyard House

Arizona'da çöl sularıyla çevrili bir granit yarımadasında yer alan bu ev aynı zamanda termal kütle özelliklerini de etkili bir şekilde kullanıyor. Tasarım, çöl tabanından organik olarak büyümüş gibi görünen bir yapı oluşturmak için kaya oluşumları ve antik kaktüsler dahil olmak üzere sitenin benzersiz özelliklerinden yararlanıyor. İnşaat öncelikle sıkıştırılmış topraktan oluşuyor, sıkıştırılmış toprak katmanları ve ahşap kalıplar içinde küçük bir yüzdede çimento içeriyor ve ısıyı etkili bir şekilde emebilen yoğun duvarlar oluşturuyor. Projede ayrıca çevredeki toprak duvarlar tarafından emilen ısının dengelendiği, termal tampon görevi gören bir avlu da yer alıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)