Sürdürülebilirlik Tasarım Felsefemizin Merkezinde Yer Alıyor

rggA Mimarlık, mimarlık pratiği üzerine araştırma, düşünme ve üretme amacıyla 2014 yılında Ankara’da kuruldu. Kurucusu Mimar Güneş Gökçek öncülüğünde, ofis bugüne kadar hem ulusal hem de uluslararası alanda başarılı projelere imza attı. Büyük ölçekli kentsel projelerden tek konut ölçeğine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar gerçekleştiren rggA Mimarlık, karma kullanımlı yapılar, oteller ve konut projeleriyle sektörde kendine sağlam bir yer edindi. Ofis, tasarımlarında kalite, maliyet ve zaman yönetimini ön planda tutarak, sunduğu proje hizmetlerinde mesleki kontrollük, saha yönetimi ve danışmanlık hizmetleri gibi tüm süreçleri baştan sona yönetiyor. rggA Mimarlık’ın kurucusu Güneş Gökçek ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Mimar Güneş Gökçek
Mimar Güneş Gökçek

rggA Mimarlık’ı sizden dinlemek isteriz. Faaliyet alanlarınız, tasarım ilkeleriniz, ekibiniz vb. hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yurt içi ve yurt dışı projelerle geçen yaklaşık 15 yılın ardından, 2014 yılında rggA Mimarlığı kurduk. rggA Mimarlık’ı kurarken temel motivasyonumuz, mimarlık üzerine araştırma yapmak, düşünmek, üretmek ve eleştirel bir tasarım ortamı yaratmaktı. Mimari tasarımda işlevsellik, bağlam ve sadeliği ön planda tutan, sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretmeyi hedefleyen bir mimarlık ofisiyiz. Ankara merkezli olan ofisimiz; karma kullanımlı yapılar, oteller ve konut projeleri başta olmak üzere, Ar-Ge merkezleri, kültür yapıları ve üniversite kampüslerine kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Tasarımcısı olduğumuz projelerde, proje tasarımından saha yönetimine, mesleki kontrollükten danışmanlığa kadar tüm proje süreçlerini uçtan uca yönetiyoruz. 


ANKARA MERKEZLİ OLAN OFİSİMİZ; KARMA KULLANIMLI YAPILAR, OTELLER VE KONUT PROJELERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE, AR-GE MERKEZLERİ, KÜLTÜR YAPILARI VE ÜNİVERSİTE KAMPÜSLERİNE KADAR GENİŞ BİR YELPAZEDE HİZMET VERİYOR. 


Tasarım anlayışımız; paydaş entegrasyonunu merkeze alan katılımcı bir metodolojiye dayanır. Bu süreçte müşteriler, kullanıcılar, mühendisler ve yüklenicilerle sürekli iletişim ve iş birliği içinde çalışarak, projenin her aşamasında kalite ve işlevselliği sağlıyoruz. Deneyimli mimarlar, mühendisler ve genç, dinamik tasarımcılardan oluşan ekibimizle, yatırımların hedeflenen maliyet ve sürede hayata geçmesi için çalışıyoruz.

312 Vista, AW Architects - rggA, Fotoğraf: Florian Holzherr
312 Vista, AW Architects - rggA, Fotoğraf: Florian Holzherr

Sürdürülebilirlik, her alanda olduğu gibi mimarlıkta giderek önem kazanan bir konu haline geliyor. Siz sürdürülebilir tasarım ilkelerini nasıl uyguluyorsunuz ve bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Sürdürülebilirlik, rggA Mimarlık’ın tasarım felsefesinin merkezinde yer alıyor. Her projede; çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik faktörlerini bir arada değerlendiriyoruz. Proje arazisinin doğal verilerini ve iklim analizlerini kullanarak, enerji verimliliği yüksek ve karbon ayak izi düşük yapılar tasarlıyoruz. Malzeme seçiminde yerel ve geri dönüştürülebilir malzemeler tercih ederek doğaya minimum zarar veren çözümler geliştirmeye çalışıyoruz.


 MALZEME SEÇİMİNDE YEREL VE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR MALZEMELER TERCİH EDEREK DOĞAYA MİNİMUM ZARAR VEREN ÇÖZÜMLER GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ. 


Pasif iklimlendirme stratejileri, güneş ışığı optimizasyonu ve doğal havalandırma gibi tekniklerle enerji ihtiyacını minimize ediyoruz. Bu bağlamda, sürdürülebilirlik, sadece bir tasarım aracı değil, aynı zamanda geleceğe karşı bir sorumluluk olarak gördüğümüz ve içselleştirdiğimiz bir tasarım yaklaşımı olarak öne çıkıyor.

31/23 Ticari Yapı, Fotoğraf: Duygu Tüntaş
31/23 Ticari Yapı, Fotoğraf: Duygu Tüntaş

Teknolojik gelişmelerin mimarlık mesleğine yansıması nasıl olacak? Özellikle son dönemde çok gündemde olan ‘Yapay Zekâ’ uygulamalarını mesleki anlamda nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teknolojinin mimarlık alanında devrim niteliğinde değişimlere yol açtığını gözlemliyoruz. BIM teknolojisinin, parametrik tasarım ve yapay zekâ destekli analiz araçları sayesinde projeleri hem daha verimli hem de daha yenilikçi hale getirdiği ortada.

Yapay Zekâ (AI), özellikle veri analizinde ve tasarım optimizasyonunda büyük bir potansiyele sahip. Bu noktada gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Ancak, AI araçlarının insan yaratıcılığı ve mimarlık vizyonunu ikame etmeyeceğini, sadece destekleyici bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle teknolojiyi, tasarım süreçlerini zenginleştiren bir araç olarak görüyor ve mümkün olduğunca kullanıyoruz.

Kızılelma Karma Kullanımlı Proje
Kızılelma Karma Kullanımlı Proje

Türkiye’deki ve uluslararası projelerde yönetmelikler ve standartlar arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz? Özellikle IBC, NFPA gibi uluslararası standartlar hakkında bilgi verebilir misiniz ve bu standartlarla çalışmak ne tür zorluklar ve avantajlar sağlıyor?

Antalya Karma Kullanımlı Proje
Antalya Karma Kullanımlı Proje

Elbette, her proje için olmazsa olmaz olan lokal yönetmelikleri ve standartları uygulamak. Bununla birlikte regülasyonların görece daha serbest olduğu coğrafyalarda uluslararası normları uyguluyoruz. Türkiye’de ise özellikle yabancı yatırımcıların veya yabancı kullanıcıların hedeflendiği projelerde sigorta, iş sağlığı gibi sağlanması gereken global standartlar olduğunda bu konu öncelik kazanıyor. Tasarımda Uluslararası standartlarla çalışmak, global ölçekte sürdürülebilir, güvenli ve yüksek kaliteli yapılar tasarlamamıza olanak tanıyor. Açıkçası bir denge kurmamız gerekmiyor çünkü malesef Türkiyedeki yönetmeliklerin önceliği çok farklı. 

Halepçe, Irak İslami Kompleks
Halepçe, Irak İslami Kompleks

Daha çok imar haklarını belirleme mantığında çalışan bir yönetmelik. Yapısal güvenlik, acil durum ve tahliye güvenliği, sağlık ve çevresel güvenlik, erişilebilirlik gibi tasarım kalitesini etkileyen konularda ise çok yetersiz. Bu noktada IBC (International Building Code) bizler için iyi bir referans kaynak. Yangın güvenliğinde ise durum biraz daha farklı. Özellikle Türkiye’de Binaların Yangından Korunması için yayınlanan yönetmelik uluslararası literatürün çevirisi ve yorumundan doğduğu için teknik olarak yeterli oluyor. Hatta zaman zaman daha sıkı olduğunu da düşünebiliriz.  


AI ARAÇLARININ İNSAN YARATICILIĞI VE MİMARLIK VİZYONUNU İKAME ETMEYECEĞİNİ, SADECE DESTEKLEYİCİ BİR ROL OYNAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ.


Yine de bazı durumlarda yerel izin süreçleri ve bazı detayların yerel koşullara adapte edilmesi gibi kriterlerle karşılaşabiliyoruz. Ancak rggA Mimarlık olarak, bu standartlara hakim ekibimiz sayesinde projeleri başarıyla tamamlıyoruz.

Üniversite kampüsleri, oteller ve konutlar konusundaki uzmanlığınızla biliniyorsunuz. Katılımcı tasarım anlayışınızın büyük ölçekli projelerde nasıl bir rol oynadığını anlatabilir misiniz? Tasarım süreçlerine uygularken ne tür yöntemler kullanıyorsunuz?

Katılımcı tasarım, rggA Mimarlık’ın büyük ölçekli projelerde başarıyla uyguladığı temel metodolojilerden biridir. Bu anlayış, projenin kullanıcılarının, paydaşlarının ve teknik ekiplerinin sürece aktif katılımını sağlar. Sözgelimi üniversite kampüslerinde akademisyenler ve öğrencilerle, zincir otel markalarında ise işletme yöneticileri ile sürekli diyalog halindeyiz. 

Öniz Yaşam Konutları, Fotoğraf: Güneş Gökçek
Öniz Yaşam Konutları, Fotoğraf: Güneş Gökçek

Yine marka konut projelerinde, pazarlama danışmanları ile ve zaman zaman onların yönetiminde oluşturulan fokus gruplarla projenin programı oluşturulurken çok yönlü analizler yapabiliyoruz. Bu noktada ortaya çıkan sonuç ile sınırlı kalmak yerine, zaman içinde değişim senaryoları öngörmek ve bu senaryolara uygun bir temel tasarım prensibi oluşturmak da projenin esnekliği noktasında önemli bir tasarım kriteri.  


TASARIMDA ULUSLARARASI STANDARTLARLA ÇALIŞMAK, GLOBAL ÖLÇEKTE SÜRDÜRÜLEBİLİR, GÜVENLİ VE YÜKSEK KALİTELİ YAPILAR TASARLAMAMIZA OLANAK TANIYOR.


Bu kriter bize göre sürdürülebilirlik konusunda da en etkin çalışan prensiplerden biridir. Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, gelecek kullanım senaryolarının kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinin önüne geçmemek gerekir.

Karatekin Üniversitesi, Kütüphane, Fotoğraf: Karatekin Ü. Yapı İşleri
Karatekin Üniversitesi, Kütüphane, Fotoğraf: Karatekin Ü. Yapı İşleri

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)