Suyun Mimari ve Peyzajla Bilinçli ve Kreatif Bir Biçimde Entegre Edilmesi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Suyun peyzaja eşsiz ve sürdürülebilir yollarla entegre edilmesi, son projelerde giderek daha fazla önem taşıyan bir anlayış haline geldi. Bu doğal kaynağın uygun kullanımı yeşil alanlara estetik bir değer katar ve aynı zamanda ekolojik bakımdan olumlu tepkileri destekleyebilir. Farklı perspektifler ve yenilikçi çözümler arayışıyla, su ve peyzajı entegre eden farklı yaklaşımlara sahip projeler arıyoruz.

Dış alanlarda sıklıkla huzurla ilişkilendirilen ve duyusal deneyimlere katkıda bulunan hareket, yansıma ve ses unsurları, kaynaklardan, göllerden ve su yansımalarından elde edilen yararlardan bazılarıdır. Bu bileşenler alana farklı ritimler ve sürprizler kazandırmanın yanı sıra farklı sistemlerle birleştirildiğinde suyu muhafaza edebilir ve geri kazanabilir. Neticede bu kaynağın yeniden kullanımı, uygun bitki seçimi ve su unsurlarının bütünleştirilmesiyle birlikte su ayak izini azaltır. Aynı zamanda doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunmasına da yardımcı olur. Peyzaj ve mimaride su odaklı estetik ve sürdürülebilirlik konularında çeşitli yaklaşımlar benimseyen bazı projeleri seçtik.

Su Yalıtımı ve Etrafla Etkileşim Olarak Su

Su Yalıtımı ve Etrafla Etkileşim Olarak Su

Guayacan Pavyonu'nda Ambrosi I Etchegaray ekibi güneş, su ve havayı öne çıkarmaya çalışmış. Pavyonun döşemesinde su bir yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor, çünkü betonu doyuran su, devamlı olarak suyla doldurulduğunda yapısal parçadaki sıcaklık değişimlerini azaltıyor ve bahçe tabakalarının eklenebileceği bir su yansıması yaratarak mimari ile çevredeki peyzaj arasında daha fazla etkileşim sağlıyor.

Kamusal Alanın ve Su Kalitesinin Geliştirilmesi

Kamusal Alanın ve Su Kalitesinin Geliştirilmesi

Rachel de Queiroz Parkı'nda, Architectus S/S mimarlarına yöneltilen güçlüklerden biri de Cachoeirinha deresinden gelen suyun kalitesini artırmaktı. Bunun için sulak alanları kullanarak bir sel sönümleme sistemi kurdular. Hidrolojik çalışmaların akabinde, dere ve yağmur suyu kanallarından gelen suları filtreleyen, birbiriyle bağlantılı dokuz gölet yapılması önerilmiştir. Bu dekantasyon ve fitoremediasyon yoluyla yapılır. Bu işlem hem toprak yüzeyinde hem de havuzlardaki su bitkilerinin köklerinde bulunan mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirilir.

Yağmur Suyu Toplama ve Geri Dönüşüm

Yağmur Suyu Toplama ve Geri Dönüşüm


PosadMaxwan, Station Forecourt Zwolle'nin girişlerinden birinde, merdivenler boyunca meydandan toplanan yağmur suyunun nasıl depolandığını sergileyen bir su duvarı oluşturdu. Duvardan aşağı dökülen su, kurak dönemlerde eğimli bahçeyi sulamak için kullanılabilecek döngüsel bir hidrolik sistemde toplanır ve depolanır.

Sulama ve Rekreasyon için Esin Kaynağı Olarak Doğa

Sulama ve Rekreasyon için Esin Kaynağı Olarak Doğa


Dağ sislerinden ilham alan Atelier Let's + JR Architects, Nanhua Glimmer Park'ta bitkiler için gerekli suyu sağlamak ve puslu bir ortam oluşturmak üzere iki amaca hizmet eden su fıskiye tesisatları geliştirmek için yerel tedarikçilerle birlikte çalıştı. Böylece hidrolik kullanım iki yönlü bir işlev kazanmıştır; bitkileri sularken park kullanıcılarına neşeli ve serinletici bir atmosfer katmak.

Suyla Gelen Botanik Zenginlik

Suyla Gelen Botanik Zenginlik


Hanazaki Landscaping, arazinin mevcut doğal kaynaklarını görsel olarak en üst düzeye çıkarmak için Carmel Taíba Hotel'de farklı su kaynaklarını benimsemiştir. Havuz, su yansımaları, küçük şelaleler ve organik ve ortogonal biçimli musluklar aracılığıyla peyzaj projesi, yüzen akuatik bitkileri uygun hale getiriyor. Yetmişten fazla bitki türünden meydana gelen bir set, su üzerinde botanik bir zenginlik deneyimi sunar.

Eğlence ve Estetik Aracılığıyla Bağlayıcı Bir Unsur Olarak Su

Eğlence ve Estetik Aracılığıyla Bağlayıcı Bir Unsur Olarak Su


Etrafındaki ortamı bütünüyle dönüştürebilen klasik bir unsur olan havuz sadece bir eğlence alanı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda özellikle peyzajla entegre edildiğinde ferahlık ve tabiatla bağlantı hissi yaratır.Studio MK27 tarafından Sand House için tasarlanan ve mimari, peyzaj ve plaj arasındaki var olan etkileşimi pekiştirmeye yardımcı olan kıvrımlı hatlar buna uygun bir örnektir.

Yenilenebilir Enerjilerin Toplanması ve Dönüştürülmesi

Yenilenebilir Enerjilerin Toplanması ve Dönüştürülmesi


Shenzhen Shenwan Street Park'ta AUBE CONCEPTION mimarları yeşil alanları, park bakımı için yeniden kullanılabilecek yağmur suyunu toplama, filtreleme ve depolama sistemiyle donattı. Kapsamlı toplama sistemi, parkın çim alanlarının sulama şebekesini beslemeye destek oluyor. Dolayısıyla park aynı zamanda bir kentsel sünger işlevi görerek yağmur suyunu emiyor ve kentin drenaj sistemi üzerindeki etkisini en aza indiriyor. Ayrıca temiz ve yenilenebilir rüzgar enerjisi üretim sistemleri kuruldu. Devamlı esen rüzgarlardan yararlanan küçük bir yel değirmeni, deniz melteminden gelen enerjiyi sarnıçlardan yağmur suyunu, parkın su aynasında bir şelaleyle noktalanan bir su kemerine pompalamak için yönlendirmeye imkan veriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)