Tanap Projesinin İleri Teknolojili Turbo Kompresörlerini GE Petrol Ve Gaz Sağlayacak
GE Petrol ve Gaz, kritik öneme sahip TANAP projesinin aeroderivatif gaz türbini tahrikli turbo kompresörlerini tedarik etmek üzere multi-milyon dolarlık anlaşmaya imza attı.
Bu anlaşma, GE’nin yerelleştirme girişimleriyle Türkiye’ye olan uzun vadeli yatırım taahhüdünün altını bir kez daha çiziyor.
GE gaz türbinleri, yüksek seviyelerde operasyonel verimlilik ve düşük emisyon seviyeleri sağlıyor.
Ankara, Türkiye; 16 Temmuz 2015: GE (General Electric) Petrol ve Gaz, kritik öneme sahip Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin 1’inci aşaması için ileri teknolojili turbo kompresörler tedarik edecek. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.) ve BP arasındaki iş ortaklığıyla hayata geçirilen TANAP Projesi, Azerbaycan gazını önce Türkiye’ye, Türkiye üzerinden de Avrupa enerji pazarlarına naklederek kesintisiz gaz akışının yanı sıra, enerji kaynaklarının güvenliğine ve çeşitlendirilmesine katkıda bulunacak.
Bu anlaşma ile birlikte TANAP projesinin 1’inci aşamasının 2018 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor. GE Petrol ve Gaz’ın iş kolunun son teknoloji ürünleri, yüksek seviyelerdeki operasyonel verimliliğin yanı sıra daha düşük emisyon seviyesi ve daha az bakım gerektirmesi nedeniyle bu önemli proje için seçildi.
Multi-milyon dolarlık sözleşme, “boru hattının kalbi” olarak bilinen ve aeroderivatif gaz türbiniyle çalışan kritik önemdeki turbo kompresör paketlerinin temin edilmesini sağlıyor. Ürünler, Floransa –İtalya’da üretildikten sonra, test edilmiş ve paketlenmiş olarak 2017 yılında sevk edilecek.
Anlaşma, GE’nin her iş alanından teknoloji ve uzmanlık katkısının kullanılması amacıyla oluşturulan “GE Store” yaklaşımına iyi bir örnek teşkil ediyor. Bu projede, GE Havacılık iş alanından türetilen aeroderivatif gaz türbini teknolojileri petrol ve gaz sektörüne uygulandı.
GE Petrol ve Gaz, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Başkanı Rami Qasem, “Prestijli TANAP projesini gerçekleştiren ortak girişimin -SOCAR, BOTAŞ ve BP’nin- güvenini kazanmaktan ve ileri teknolojiye sahip GE Petrol ve Gaz çözümlerini sağlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. GE Petrol ve Gaz için önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyan anlaşma, Türkiye’deki ileriye yönelik taahhüdlerimizin altını bir kez daha çiziyor. Bu bağlamda, GE olarak Türkiye’nin hedeflerine destek olmak amacıyla 2012 yılında duyurduğumuz 900 milyon dolarlık yatırım taahhüdümüzün bir parçası olan yerelleştirme çalışmalarına da devam ediyoruz” dedi.
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy: “Anlaşma, GE Türkiye olarak taahhüdlerimizi yerine getirmedeki kararlılığımızı gösteriyor. Yeni iş alanları yaratarak yerel ekonomileri
geliştiren ve Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğini sağlayan kritik öneme sahip TANAP projesine, teknoloji ve tecrübemiz ile katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.
GE, dört şehirde, 900’e yakın çalışana sahip tesisleriyle, bugün Türkiye’de doğal gazdan üretilen elektriğin yüzde 50’sinden fazlasını üretiyor. Ülkemizdeki uçakların yüzde 60’ı GE/CFM motorlarına sahip ve her gün çok sayıda hastanede 15,000 civarında GE Sağlık teknolojisi kullanılıyor. GE’nin devam eden yatırımları bu önemli büyüme alanlarındaki ortaklıklarını daha da güçlendirecek ve dolayısıyla Türkiye için yeni fırsatlar oluşturulmasına katkı sağlayacak.