TEMA'dan “Kömürü Bırak” Çağrıs​ı

Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölge olan Akdeniz Havzasında yer alıyor. İklim değişikliğinin en büyük nedeni ise kömürlü termik santrallerden kaynaklanan sera gazı emisyonları.

80 kömür santrali, onlarca kömür madeni geliyor

Kömürün ve kömürlü termik santrallerin zararlarını anlatmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyen TEMA Vakfı, Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı boyunca gönüllüleriyle birlikte bulunduğu her yerde “kömürsüz yaşam herkesin hakkı” diyecek. TEMA Vakfı gönüllüleri, Türkiye’nin pek çok noktasında bisiklet turundan uçurtma şenliğine kadar pek çok etkinlik düzenleyerek kömürle ilgili gerçeklere dikkat çekerek karar vericilere de “kömürü bırak” çağrısı yapacak.

Türkiye’de doğa ve tarım kömür tehdidi altında. Zonguldak, Adana, İzmir, Çanakkale’de başta olmak üzere 80’e yakın kömür santrali, Konya Kapalı Havzası, Trakya Ergene, Eskişehir Alpu, Afyon Dinar gibi önemli tarımsal bölgelerin kömür ocaklarına dönüştürülmesi planlanıyor. Planlanan kömürlü termik santral projeleri hava, su, toprak varlıklarına etkileri bakımından kümülatif olarak değerlendirilmek yerine tekil projeler olarak değerlendirildiği için etkilerinin gerçek büyüklüğü hesaplanmıyor.

Dünya kömürü çıkartmaktan vazgeçti

Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölge olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. İklim değişikliğinin en büyük nedeni ise kömürlü termik santrallerden kaynaklanan sera gazı emisyonları. TÜİK verilerine göre, 2014 yılında sera gazı emisyonları içinde en büyük payı %72,5 ile enerji kaynaklı emisyonlar oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından iklim değişikliği ile mücadele için dünyadaki mevcut kömür rezervlerinin %82’sinin yer altında bırakılması gerektiği kabul edildi. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmenin maliyeti her gün düşüyor. Ancak, Türkiye kömüre dayalı enerji politikalarına devam ediyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)