Türkiye’de Çatı Üstü Solar Enerji Uygulamaları Yükselişte
3- 4 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek olan EIF’2016; enerji sektörü üst düzey şirket yöneticilerini, karar alıcıları, enerji sektörü kanaat önderlerini, sivil toplum kuruluşları yöneticilerini, akademisyenleri ve düzenleyici kuruluşları bir araya getirecek. Düzenlenecek Kongrede Güneş Enerjisinden elde edilen elektriğin, Dünya Enerji Koridorlarında yer alan Türkiye’nin ileriye yönelik gelişme sürecine sağlayacağı katkılar vb. konuların altı çizilecek.
24 Ekim 2016 İstanbul. Güneş enerjisinden elektrik üretimi Türkiye’de oldukça rağbet görüyor. Lisanslı üretim başvurularının yanında özellikle lisanssız elektrik üretiminde güneş enerjisi ilk sırayı alıyor. Bu durum enerjide ithalata bağımlı olan Türkiye için oldukça fayda sağlayabilecek bir durum. Türkiye ihtiyacı olan enerjiye, kendi yenilenebilir kaynaklarını bilinçli işleyerek, ithal enerji kaynaklarına ihtiyaç duymadan ulaşabilir. Bunu gerçekleştirmek, kendi ekonomimize fayda sağlayacaktır. Türkiye’nin güneşlenme süresi de buna oldukça elverişli. Dolayısı ile ülke olarak güneş pazarının potansiyelinin farkına varmalı ve üzerine düşülmeli.
Son yıllarda bu çerçevede en çok konuşulan konulardan birinin çatılara kurulan solar paneller olduğunu söyleyen Global Enerji Derneği Başkanı Avukat Çiğdem Dilek:“Türkiye artık öz tüketimde konutlarda çatı uygulamalarıyla güneşten elektriğini karşılamak istiyor. Bu konuda enerji firmaları çalışmalarını hızlandırdı. Bununla ilgili tabi ki çatılarda proje ve statik hesaplamalarının yapılması lazım. Konut sahipleri bu konularda belki çok uğraşmak istemeyebilirler. Bence bu noktada uygulayıcı enerji şirketlerinin konut sahiplerini bilgilendirmesi gerekir. Ayrıca finansman ve kredi olanakları çok önemli. Bankaların bu yolu açması lazım” diye konuştu.
Çatı üstü ges uygulamaları hem ticari olarak çok iyi bir pazar, ayrıca ülke menfaati için bir enerji kaynağı olacağını belirten DİLEK: “Her açıdan önemle üstünde durulması gereken ve kolaylaştırılması gereken bir konu bu. Bürokrasi de üstüne düşeni yaparak bu süreci başvurucular açısından çok kolay hale getirecek düzenlemeleri yapmalıdır” dedi.
3-4 Kasım’da Ankara Congresium’da yapılacak enerji kongresinde yine bu konunun altının çizileceğini söyleyen DİLEK: “Konuya oldukça ilgi olduğunu kongre hazırlıklarımız sırasında şahit olduk. Kongrenin detaylarına www.enerjikongresi.com sayfasından ulaşılabilir. ‘EIF Uluslararası Enerji Kongresi’nin bu yıl 9. sunu düzenleyeceğiz. Bu yıla kadar edindiğimiz tecrübelerden şunu net söyleyebiliriz ki; Türkiye bir güneş ülkesi olacak. Belki bu piyasa beklenenden geç ilerledi, belki de mevzuat biraz sıkıntılı ama öyle bir talep var ki, bu talep piyasa için itici güç olacak” şeklinde konuştu.