Türkiye'de Konut Satışları Düşüş Trendine Devam Ediyor
KPMG Türkiye'nin "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu"na göre, 2023 son çeyreğinde Türkiye genelinde toplamda 326 bin adet konut satıldı. Bununla birlikte, 2024 ve sonrası için Türkiye inşaat sektörü reel büyümesinin yüzde 3,5-4,1 aralığında olması öngörülüyor. Ancak, sektör değeri tarihsel zirvesinden uzakta seyrediyor ve 2030'a kadar 2017'deki seviyesini geçmesi beklenmiyor.
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, “2023 yılının son çeyreğine baktığımızda, özellikle bireysel konut kredilerine erişimdeki zorlukların konut satışlarına olumsuz yansıdığını ve konut satışlarının düşüş eğilimine devam ettiğini görüyoruz. Bu eğilimin, finansmana erişimdeki zorluklara paralel olarak 2024 yılında da benzer seyredeceğini beklemekteyiz. İnşaat maliyetlerindeki artışın hala yüksek seyrediyor olması ve aynı şekilde finansmana erişim sorunları sebebiyle sektörün reel büyüme hızının düşük kalmaya devam etmesi tahmin edilse de inşaat sektörü takipteki kredi (sorunlu kredi) oranlarının normalleşmesi olumlu olarak değerlendirilmektedir.” dedi.
Rapora göre, 2023'ün son çeyreğinde Türkiye inşaat sektöründe faaliyetlerini kısıtlayan faktörler arasında finansman sorunları önemli bir yer tutuyor. Bu dönemde şirketlerin yüzde 61,7'si faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını belirtirken, finansman sorunları yüzde 28,4'lük bir payla en büyük engel olarak öne çıkıyor.
Konut satışlarında düşüş eğiliminin finansmana erişimdeki zorluklara paralel olarak devam ettiğini belirten rapor, inşaat maliyetlerindeki artışın ve finansmana erişim sorunlarının sektörün reel büyüme hızını düşük tutmaya devam edeceğini öngörüyor. Ancak, takipteki kredi oranlarının normalleşmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan, 2023 son çeyreğinde Türkiye genelinde AVM ciro endekslerinde artış trendi devam ederken, otel doluluk oranlarında azalma yaşandığı gözlemleniyor. Ayrıca, sermaye piyasalarında 2023 yılında toplamda 54 şirketin halka arzının gerçekleştiği ve 4 GYO'nun yıldız pazarda işlem görmeye başladığı belirtiliyor.