Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık: 17 Ağustos’ta 17’nci Kez Uyarıyoruz

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, 17 Ağustos Depremi’nin 17’nci yıldönümünde Türkiye’yi yeniden uyardı.  Türkiye nüfusunun yüzde 95’inin deprem bölgelerinde yaşadığını hatırlatan Işık, “En büyük sorunumuz deprem bilincinin hala oluşturulamamasıdır. Denetim ve kaliteli beton kullanımı ile depremi az hasarla atlatmak bizim elimizde. Kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak KGS belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır” dedi. 

Türkiye Hazır Beton Birliği, 17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem felaketinin 17’nci yıldönümünde deprem gerçeğini hatırlattı. “Öncelikle 17 Ağustos’ta yaşamını yitiren bütün vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz” diyen Yavuz Işık şöyle devam etti:

“Yaşadığımız 17 Ağustos felaketinin üzerinden 17 sene geçti. Görüyoruz ki Türkiye hala deprem felaketine hazır değil. Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Depremi az hasarla atlatmak da bizim elimizde. Her şartta denetim ve kaliteli beton kullanımı ile bu felaketi en az zararla geride bırakabiliriz” ifadesini kullandı.

Kentsel dönüşüm konusunda hazır beton kullanımının kilit rol oynadığını dile getiren Yavuz Işık, “Yapılacak çalışmaların deprem bilinci ile deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde hızlandırılması gerekiyor. Bu hususta THBB üyelerinin ürettiği KGS belgeli kaliteli hazır betonun kullanılması da büyük önem teşkil ediyor. Depreme karşı Türkiye’de sağlam ve sağlıklı kentleşme yolunda önemli adımlar atan THBB olarak, depreme dayanıklı yapılar için tüm malzemelerde olduğu gibi hazır betonun da üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz” diye konuştu.

“THBB üzerine düşeni yapmaya hazır”

“Ülke nüfusunun yüzde 95’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan risk tespiti ve yıkımlarda İstanbul ilk sırada bulunuyor” diyen Işık sözlerine şöyle devam etti: Depremle ilgili araştırmalar, yapılan açıklamalar büyük depremin çok da uzak olmadığını gösteriyor. Bu tablo durumun ciddiyetini ve işin aciliyetini net bir şekilde gözler önüne seriyor. THBB olarak hem üyelerimiz hem de kamuoyu için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu konuda ülkenin bilinçlenmesi adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

Türkiye’de son yıllarda beton üretim konusunda olumlu yönde bir gidiş olduğuna da dikkat çeken Yavuz Işık, “Türkiye, hazır betonda teknolojisini ve yetkinliğini ispatlamıştır. Avrupa’daki ülkeler arasında lider konuma gelen Türkiye, dünyada ise üçüncü en büyük hazır beton üreticisi haline gelmiştir. Hazır beton dayanım sınıfları açısından Avrupa ortalamasının üstüne çıkan ülkemiz, C25 ve üstü dayanım sınıfındaki beton kullanım oranında yüzde 89 ile listenin en üstlerinde yer almaktadır. Hazır beton alanında kaliteyi ve güvenceyi garanti altına almaya hedefleyen Birliğimiz, Kalite Güvence Sistemi (KGS) ile kaliteli ve yüksek dayanım sınıflarında beton üretimi gerçekleşmesini sağlamaktadır. Beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de gerçekleştiren KGS tarafsızlığını kanıtlayarak kaliteli beton kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır. Hazır betonun üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi, deprem ve diğer dış etkilere dayanıklı binalar üretmek için kaçınılmaz bir şarttır. Birlik olarak bu hususta, KGS belgeli kaliteli beton kullanımını desteklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. Ülkemizde üretilen betonların yüzde 65’i de Türkiye Hazır Beton Birliği üyeleri tarafından KGS belgeli olarak üretilmektedir. Bu veriler bizi geleceğe yönelik umutlandırmaktadır” dedi.

Araştırmalar yakından takip ediliyor

Marmara Denizi’nde bir araştırma yapan Fransız Le Suroit gemisinin kesin raporları da THBB Başkanı Yavuz Işık’ın uyarıları doğruluyor. Fransa’nın Elsevier Dergisi’nde yayımlanan raporlarda İstanbul’un ciddi bir deprem tehtidi altında bulunduğuna dikkat çekildi. 12 bilim adamı tarafından gerçekleştirilen çalışmada Marmara içinde tek hat halinde iki fay hattı tespit edildi. Araştırmada fay hatlarının aktif ve yıkıcı olduğuna dikkat çekiliyor. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)