Türkiye İMSAD Geleceğin İş Dünyasına Katkı Sunmaya Devam Ediyor
Türkiye İMSAD’ın aracı kurum olduğu ve yeni girişimcilere kendilerini geliştirmek istedikleri alanlarda AB ülkelerinde mentor desteği sunan “Yeni Girişimciler için Erasmus” programı, geleceğin iş dünyasına önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Program kapsamında iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimciler, yurt dışında yeni pazarlara açılma fırsatı kazanıyor. Türkiye İMSAD da bu programın bir parçası olarak, sektördeki yenilikçi girişimcilerin uluslararası düzeyde desteklenmesine olanak sağlıyor.
Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD’ın (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) aracı kurum olarak dahil olduğu, Avrupa genelinde yeni ve tecrübeli girişimciler arasında sınır ötesi değişim imkanı sağlayan ‘Yeni Girişimciler için Erasmus’ programı devam ediyor. Geliştirmek istedikleri iş fikirleri ile programa başvuran yeni girişimciler, yurt dışında bilgi ve tecrübe edinmenin yanı sıra yabancı ortaklarla iş birliği yapma ve Avrupa'da yeni pazarları tanıma olanağı buluyor. Program sayesinde hem yeni girişimciler hem de mentorluk yapan tecrübeli girişimciler birbirlerinin bakış açılarından yararlanarak, yeni ve trende uygun fikirler geliştirme imkanı elde ediyor.
“Amacımız Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunmak”
Türkiye'deki girişimcilerin yeni fikirlerini iş modele dönüştürme konusunda Avrupa Birliği ülkelerindeki meslektaşlarına göre daha yüksek motivasyona sahip olduklarını söyleyen, Türkiye İMSAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, "Amacımız, girişimcilik niyeti ve iş planına sahip vatandaşlarımıza kritik destek sağlamak ve ülkenin gelişimine katkıda bulunmaktır." dedi. Programın yeni girişimciler ve mentorluk yapan deneyimli girişimcilerin birbirlerinin bakış açılarından faydalanmalarına olanak yarattığına değinen Küçükoğlu, “Bu program, her iki tarafın da hedef pazarları, iş ortaklarını ve farklı iş yapma yöntemlerini keşfettiği bir kazan-kazan modeli sunuyor. Bu nedenle geleceğin iş dünyası için büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.
Müşteri ilişkileri ve yönetim alanında gelişim gösterdi
Uzun zamandır düşündüğü oyun atölyesi iş planını çocuklar için hayata geçirme girişimi ile programa katılan Özge Fındık, Macaristan Budapeşte’de; insanlara, özellikle de gençlere uluslararası ilişkiler alanında araştırma ve çalışma sunan bir sivil toplum kuruluşuna sahip András Lőrincz'ten aldığı iş birliği teklifini değerlendirdi. Macaristan Kültürel İlişkiler Politikası Enstitüsü'nde András Lőrincz mentorluğunda pazarlama, faturalama-vergilendirme ve yönetim hakkında bilgilerini geliştirdi. Ona göre ev sahibi şirketin üzerinde çalıştığı ve geliştirdiği projeler ve işler tamamen planlarıyla uyumluydu. Üç ay boyunca birlikte çalışmak onun için eğitici ve yol gösterici oldu. Dijital pazarlama ve potansiyel müşterilere ulaşma konusunda tecrübe edindi. EYE programı, kendi işini kurduğunda ihtiyaç duyacağı müşteri ilişkileri, faturalama ve idari hizmetler gibi temel becerileri kazanmasına yardımcı oldu. András Lőrincz’in ise sosyal hesapları aktif hale geldikçe gençler arasında daha çok konuşulmaya başlandı. Bu sayede projelere katılım artış gösterdi. Gelinen noktada iş dünyasına adım atmaya hazırlanan Özge Fındık, önümüzdeki aylarda kendi işyerini açacak konuma ulaştı.
Berlin’de 3 ay deneyim imkanı
İzmir’de yeşil girişimcilik ve sürdürülebilir finans alanında yaptığı çalışmalarla programa katılan Mustafa Semerci de Almanya Berlin’de faaliyet gösteren Global Impact Grid'in (GIG) sahibi Boris Bulatovic ile iş birliğine imza attı. Türkiye pazarında dijital pazarlamanın modernleştirilmesi, start-up'ların eğitimi ve UX stratejilerinin belirlenmesi, iş birliği kapsamında beklenen faydalardan bazılarıydı. Mustafa Semerci, program dahilinde 3 ay süren iş birliği doğrultusunda, GIG'in daha önce yapmış olduğu sürdürülebilir finans ve dijital refah temelli projelerini inceledi ve Türkiye pazarı için değiştirilebilecek özelliklerini analiz etti. Halen yürürlükte olan AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi ve Sürdürülebilir Finans Açıklama Yönetmeliği hakkında kapsamlı araştırmalar yaptı. Çevre ve enerji verimliliğinde önem kazanan AB Taksonomisini öğrendi. Sürdürülebilir Finans konusu ile ilgili olarak EU-LIFE Programı kapsamında daha önce kabul edilmiş projeleri ve hibeleri araştırdı. GIG’in hazırladığı "Yatırım Fırsatları Tablosu" için pazar araştırması yaptı. Büyük veri analizinin kendi işi ve Türkiye pazarı için olası etkilerini araştırdı. Satış odaklı büyük veri analiz sürecinden sonra yerel yönetimlerle iş birliği yapmak adına bir çalışma gerçekleştirdi. Özellikle enerji geçişi konusunda KOBİ'lere yönelik teşvikleri araştırdı. Mustafa Semerci, bu program sayesinde kazandığı deneyim ve bilgi ile kendi işini kurmaya bir adım daha yaklaştı.
Dijital pazarlama teknikleri hakkında güçlü bir anlayış geliştirdi
Cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir çevrimiçi giyim mağazası tasarlayan Candan Köse ‘Yeni Girişimciler için Erasmus’ programı kapsamında Macaristan Budapeşte’de faaliyet gösteren One Pr’ın Genel Müdürü Janos Kovacs-Gajdacs ile iş birliğine imza attı. Programa katılarak başarılı ve sürdürülebilir bir iş yaratmak için e-ticaret ve dijital pazarlamayı daha iyi anlamayı hedefleyen Candan Köse, iş birliği çerçevesinde verimli dijital pazarlama stratejileri ve günlük iş görevleri konusunda yardım aldı. Bu doğrultuda Candan Köse ve Janos Kovacs-Gajdacs, reklam ve tanıtım dahil olmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulundular. Sosyal medya platformları, dijital reklamlar ve diğer dijital pazarlama stratejileri gibi yöntemleri kullanarak işlerini nasıl tanıtacaklarına dair deneyim ve fikir alışverişinde bulundular. Bu deneyim, Candan Köse'nin en iyi uygulamaları belirlemesine ve dijital pazarlamada kullanılan çeşitli araç ve teknikler hakkında güçlü bir anlayış geliştirmesine olanak sağladı. Jonas Kovacs-Gajdacs ise 3 aylık çalışma sırasında değerli dijital pazarlama becerileri ve bilgileri öğrenerek Türkiye'deki potansiyel iş fırsatları hakkında öngörü kazandı. Her iki taraf da birlikte geliştirdiği pazarlama stratejisini kullanarak işletmesini tescil ettirmek için gerekli adımları attı.
İşletme yönetiminde yeni beceriler kazandı
‘Yeni Girişimciler için Erasmus’ programına katılmak için Türkiye İMSAD ile iletişime geçen Veysel Bozçalı da programın sağladığı portal aracılığıyla Almanya Berlin’de bilgi teknolojileri alanında danışmanlık hizmeti veren solutions.io Genel Müdürü Danny Kleine'a ulaştı. Veysel Bozçalı, Almanya'ya geldikten sonra Danny Kleine ve meslektaşlarıyla tanışarak, programı yürüteceği ortam hakkında bilgi aldı. Şirket bünyesinde sunulan hizmetleri detaylı bir şekilde inceledi, müşteri ilişkilerini analiz etti ve teknik detaylar hakkında bilgi aldı. Danny Kleine Veysel Bozçalı’ya düzenli olarak mentorluk yaparak, iş dünyası ve yasal gereklilikler hakkında bilgi verdi. Birlikte Berlin'de düzenlenen iş etkinliklerine katıldılar. Program, belirlenen eylem planına bağlı kalarak başarıyla tamamlandı. Veysel Bozçalı, işletme yönetiminde yeni beceriler kazandı ve girişimciliğe bakış açısını genişletti.
Teknolojik altyapı konusunda destek almanın yollarını öğrendi
Tarım ürünleriyle ilgilenen Oğuz Akçadağ ise endüstriyel makine imalatı, montajı, tamiri ve bakımı firması olan Industries Raventos’tan Juan Antonio Castejon ile iş birliği kapsamında İspanya’nın yolunu tutu. İşini farklı coğrafyalarda tecrübe etmek, yerelden çok küresel bir vizyona sahip olmak beklentisiyle programa katılan Oğuz Akçadağ; Juan Antonio ile organizasyonel kapasite artırma, müşteri ve tedarikçi bulma, online platformların daha etkin kullanımı gibi konularda yoğun çalışmalar yaptı. Oğuz Akçadağ; Avrupa ve diğer ülkelerde müşteri, ofis ekipmanları ve teknoloji altyapısı konusunda destek almanın yollarını öğrendi. Stok optimizasyonu, ofis ekipmanlarının kullanımı, müşteri ve tedarikçi bulma becerilerini geliştirdi. Bu arada, Avrupalı tedarikçiler ve üreticiler tarafından kullanılan çevrimiçi platformlardan ağ oluşturma yolunda adım attı.
Deneyimlerin paylaşılması yönünde güçlü ilişkiler kurdu
Spora gösterdiği ilgisini bir girişime çevirmek isteyen Umut Kaçar da program kapsamında bir yelken-sörf okulu işletmecisi olan Elisiario Carvalho ile iletişime geçerek Portekiz’de 3 aylık bir gelişim fırsatı elde etti. Ev sahibi girişimci Elisiario Carvalho ile Umut Kaçar arasında, gelecek için planlanan yaratıcı inisiyatiflerin hayata geçirilmesini kolaylaştırmak için deneyimlerin paylaşılması yönünde bir ilişki kurulması amaçlandı. Girişimciler, bu iş birliği sürecinde Portekiz Lizbon'da rüzgar sörfünün gelişmesi için birçok adım attı. 3 aylık sürecin sonunda her iki girişimci de, gelecek planlarının birbirlerine karşılıklı katkı sağlayacağına inanarak bir süre daha birlikte çalışmaya karar verdiler.