Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023 Sergisi İPA Florya Tesisleri’nde Kapılarını Açtı

Mimarlık ve tasarım kültürüne katkı sağlamayı yönetim vizyonunun ayrılmaz bir parçası olarak gören Roca ve Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilen “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023” sergisi, İPA Florya Tesisleri’nde kapılarını açtı. Bu sergi, Türkiye'de nitelikli yapıların görünürlüğünü artırmayı ve tasarımcıları onurlandırmayı amaçlıyor. Türkiye Mimarlık Yıllığı'na seçilen 56 projeden 12’si tasarımcıları tarafından anlatıldı. Bu yıl kültür miraslarının öne çıktığı sergi, 24 Mayıs’a kadar İPA Florya Tesisleri Hangar Binası'nda ziyaret edilebilecek.

Türkiye Mimarlık Yıllığı

2014 yılından bu yana Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen ve Roca tarafından desteklenen Mimarlık Yıllığı, tasarımcıların mimarlığa katkılarını vurgularken, Türkiye’deki mimarlık ortamının sonuçlarını tartışmaya açıyor. Bu yıl İPA (İstanbul Planlama Ajansı) ev sahipliğinde açılan Türkiye Mimarlık Yıllığı Sergisi’nde, 158 proje arasından seçilen 56 projeye yer verildi. Sergide yer alan projeler, yerli ve yabancı tasarımcılar tarafından tasarlanan 24 mimari, 13 iç mekan, 6 kentsel tasarım/peyzaj, 8 koruma/onarma ve 5 geçici strüktür/enstalasyon çalışmasından oluşuyor. Serginin açılışı öncesinde 12 proje sunumu gerçekleştirildi.

Sunumu yapılan 12 proje arasında kültür mirasları ön planda yer aldı. İlk sunum, Bakırköy’deki Baruthane-i Amire’nin Per Se Mimarlık tarafından yeniden işlevlendirilmesiyle başladı. Ali Derya Dostoğlu ve Uğur Özer, projede eski ile yeninin ayrışmasına dikkat ettiklerini belirtti. EMR Mimarlık Ofisi tarafından restore edilen Ayvalık Rahmi Koç Müzesi, mekansal bütünlük ve müze fonksiyonu açısından ele alındı. GIRIFT tarafından Gaziantep’te kurulan Fırın’o Artisan Bakery ise Mezopotamya'nın tahıl kültürü ve günümüz teknolojisinin birleşimini yansıttı. Jeyan Ülkü Mimarlık tarafından tasarlanan Good Job Games projesi ise çalışanlarının taleplerini karşılamak amacıyla spor salonu, PS odası, soyunma odaları, duşlar, kafe ve uyku odaları gibi alanlarla dikkat çekti.

Büyük ilgi gören sunumlarda ayrıca Haliç Köprü altı Spor Odağı ve Kıyı Bağlantısı, Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi, Çanakkale Anten Kulesi, Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES / Merkezi Kontrol Binası, Seddülbahir Kalesi, Volu-te Mikro Yaşam Birimi ve Rubrum Ofis projeleri tanıtıldı. Etkinliğin sonunda tasarımcılar projeleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Yıllığa seçilen 158 proje, Şebnem Yalınay Çinici, Durmuş Dilekci, Şule Ertürk ve Zeynep Hagur'dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi. İstanbul, Yıllık'ta yer alan 23 projeyle en fazla projeye ev sahipliği yaparken, Balıkesir 5, Antalya, Bursa ve Çanakkale ise 4 proje ile takip etti. Projelerin illere göre dağılımı 14 kenti kapsadı. Bu yıl Mimarlık Yıllığı’nda yer alan projelerin büyük çoğunluğunu sergi mekanları, müzeler ve etkinlik alanları oluşturuyor.

Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva, Mimarlık Yıllığı sergisinin sektöre ilham verdiğini belirterek, “Roca olarak kurulduğumuz günden bu yana mimarlık ve tasarım kültürüne katkıda bulunmayı önemsiyoruz. Bu yıl Arkitera'nın düzenlediği ve 4. kez desteklediğimiz Türkiye Mimarlık Yıllığı da sektörümüze ilham veren bir çalışma. Vizyonumuzla örtüşen bu tür çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)