Türkiye’nin Sembol Projelerine DOKA Tecrübesi
Zor geometride güvenli ve hızlı çözümler: İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü.
DOKA, 2016 yılının başlarında açılması planlanan dünyanın en uzun ikinci köprüsü ve en büyük orta açıklıklı dördüncü asma köprüsü özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü projesine özel çözümleri ile hız ve güven sağladı.
Özel tasarımları ve ağır yükleri nedeniyle sağlam ve özel çözümler gerektiren köprü projeleri, kapsamlı planlama hizmetleri ve projeye özel taşıyıcı sistem statiğine tam olarak uyarlanabilen kalıp çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. İş güvenliği de en önemli konuların başında geliyor.
DOKA, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı köprü projelerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü projesine sunduğu özel çözümlerle bu ihtiyaçlara yanıt verdi.
Orta açıklığı yaklaşık bin 550 metre ve asma gövde uzunluğu 2 bin 682 metre olan proje kapsamında DOKA, ilk olarak zor bir geometride inşa edilen Kuzey Ankraj bloğu için Top 50 geniş yüzeyli perde kalıbı ve 150 F tırmanma kalıbı kullanımı gerçekleştirdi. 30 metre yüksekliğindeki ankraj bloğu için döküm adımları DOKA teknik ofisi tarafından ve DOKA süpervizörü eşliğinde tamamlandı. Kuzey bloğunda başlayan imalata aynı kalıplarla Güney blokta da devam edildi. Ankraj blokları döküm adımları 3,70 metre oldu.
V şekilli köprü ayağı
V şeklinde inşaa edilen ve 54 metre yüksekliğe sahip köprü ayağı, köprünün yerinde döküm olarak en zor imalatı oldu. 3 döşeme dökümü yapılan V ayakta, 4,88 metre yükseklikte döküm adımları ve açısal tırmanma şartları sebebiyle yine Top 50 geniş yüzeyli kalıp sistemi, MF 240 tırmanma ekipmanın üzerinde güvenle kullanıldı ve çok kısa sürede istenilen yüksekliğe ulaşılması sağlandı.
Düz köprü ayağı
50 metre yüksekliğindeki düz köprü ayağı, Top 50 panolar ve MF 240 konsolları üzerinde tırmandırıldı. Tırmanma konsolları güvenli yük taşıma kapasitesine sahip Doka kalıcı ankrajlarıyla birleştirildi. Bu ankrajların beton içinde kalması sebebiyle maksimum bir güvenlik sağlanmış oldu.
Kalıpların farklı geometrideki döküm adımlarına adapte olabilmesi, yüksekte tırmanma güvenliği gibi zorlukların yaşandığı projede ayrıca DOKA’nın:
- Ağır yük taşıma kapasitesi ile D2 ve Staxo 100 Ağır Yük İskelesi Sistemi
- 150 F Tırmanma Sistemi
- Geniş konsollu MF 240 Tırmanma Sistemi
- Döşeme kalıbını çıkarılmasının zor olduğu ayrı bir bölümde ayarlı dikmelerden oluşturulan Dokaflex 20 serbest dikmeli sistemi ve
- Şaft platform tırmanma sistemi kullanıldı.
Yurtdışında birçok köprü projesinin tercihi olan DOKA, daha önce Türkiye’nin üçüncü büyük köprüsü olan ve Atatürk Baraj gölü üzerinde inşaa edilen Nissibi Köprüsü projesine de özel çözümler sunmuştu.