Türkiye Seramik Sektöründe Marka Haline Geldi
Türkiye, seramik sektöründe ürün çeşitliliği, kalite ve tasarım gücüyle küresel pazarda öne çıkıyor. Isvea Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye’nin seramik sektöründe İtalya ile rekabet edebilecek düzeye geldiğini belirterek, yüksek katma değerli ürünlerin sektörde giderek daha fazla önem kazandığını vurguladı.

Türk seramik sektörü yüksek katma değerli ürünlerle büyüyor
Çenesiz, Türkiye’nin yalnızca fiyat rekabetiyle ayakta kalamayacağını ve sektörde özellikli ürünlere yönelik yatırımların arttığını belirtti. Daha az su tüketen, gelişmiş yıkama özelliklerine sahip ve hijyenik açıdan üstün seramik ürünlerinin geliştirildiğini ifade eden Çenesiz, “Türk markaları artık Avrupalı oyuncularla eş değer görülüyor. Hammaddeyi yüksek kaliteli ve katma değerli ürünlere dönüştüren bir ülke haline geldik.” dedi.
Seramik sektörü ihracatta hız kesmiyor
Isvea, vitrifiye seramik sektörünün en önemli fuarlarından biri olan ISH Frankfurt’ta yoğun ilgi gördü. Bu ilginin yeni pazarlara açılmalarına büyük katkı sağladığını belirten Çenesiz, Uzak Doğu ve Güney Amerika gibi pazarlara ihracatlarını artırdıklarını söyledi. “Isvea, Orta ve orta üst segmentte ihracat yapan bir firma olarak Avrupa’nın geleceğinde kendine önemli bir yer edindi” diyen Çenesiz, 2024 yılında seramik sağlık gereçleri ihracatında sektör ortalamasının üzerinde, %10 civarında büyüme sağladıklarını açıkladı.
ABD pazarında da olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Çenesiz, yeni ticari anlaşmalarla ihracatı daha da artıracaklarını ifade etti. Türkiye’nin seramik sektöründe küresel rekabet gücünü koruyabilmesi için döviz kurunun üretici enflasyonuna paralel artması gerektiğini vurguladı.
Yatırımlar ve yeşil dönüşüm projeleri hız kesmiyor
Son iki yılda önemli yatırımlar yaptıklarını söyleyen Çenesiz, Çorum’daki beş üretim tesisinde modernizasyon çalışmalarını tamamladıklarını belirtti. Yenilenebilir enerji yatırımlarının sürdüğünü ifade eden Çenesiz, Isvea’nın enerji ihtiyacının tamamını yeşil enerjiden sağlayacak projeyi bu yıl içinde tamamlayacaklarını açıkladı.
Ayrıca, doğal kaynak tüketimini azaltmak amacıyla dünyada bir ilk olacak geri dönüşüm tesisini kurduklarını belirten Çenesiz, bu tesisle tüm endüstriyel atıkları yeniden üretime kazandıracaklarını ifade etti. Çenesiz, karbon tüketimini dramatik şekilde düşürecek yeni Ar-Ge çalışmalarını yakında duyuracaklarını sözlerine ekledi.
2024'ün ikinci yarısında büyüme hız kazanacak
Sektörün yıl haritasını değerlendiren Çenesiz, önümüzdeki üç ayın bir dengelenme dönemi olacağını, yılın ikinci yarısında ise hem yurt içi hem de yurt dışında büyümenin hızlanacağını söyledi.
Bu büyümenin itici gücü olarak konut projelerine dikkat çeken Çenesiz, Türkiye’de konut hamlesinin şart olduğunu, özel sektörün desteklenmesi ve arsa üretimi konusunda çözümler bulunarak kira enflasyonunun düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa’da da benzer bir süreç yaşandığını belirterek, AB ülkelerinde de konut arzının artırılması gerektiğini ifade etti.
Türkiye seramik sektörü, yenilikçi ürünler, sürdürülebilir yatırımlar ve küresel pazarlardaki etkinliği ile dünya sahnesinde güçlü bir konuma ulaşmaya devam ediyor.