Türkiye Tasarım Vakfı Hatay’ın İhyasını Anlattı

Türkiye Tasarım Vakfı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokoller çerçevesinde, depremden etkilenen Hatay'ın tarihi merkezinin restore edilmesi için gerçekleştirdiği çalışmaları anlatmak üzere bir buluşma düzenledi. Bu buluşmada mimarlar, akademisyenler, yerel sivil toplum örgütleri ve Hataylı vatandaşlar bir araya geldi.

Türkiye Tasarım Vakfı, geniş katılımlı buluşmalarla kamuoyuna, Hatay'ın İhyası sürecini anlatmayı sürdürüyor. Bu çerçevede düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Hatay'ın merkezinin aslına uygun şekilde yeniden yapılandırılması amaçlanan çalışmaların detayları paylaşıldı. Toplantıda mimari tasarım ölçekleri, imar planları, kültürün mimariye yansıması, yerel halkın sürece dahil olması, mülkiyet hakkı, kent sistematiği, kamusal alanlar ve altyapı gibi konular ele alındı.

Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, etkinliğin açılış konuşmasında, vakfın ASİ (Assembly for Synthesizing Innovation) organizasyonunun kuruluşunda yer alacağını belirterek, afet sonrası tasarım ve planlama tecrübelerini dünyada benzer durumda olan şehirlere örnek olması amacıyla uluslararası iş birliği organizasyonu kurduklarını ifade etti.

Hatay'ın İhyası sürecinin paydaşlarından Keym Kentsel Yenileme Merkezi Kurucu Ortağı Cem Yılmaz, çalışmaların tasarım, planlama, mühendislik, sürdürülebilirlik ve tarihi miras alanlarında uzmanlaşmış bir iş birliği grubuyla katılımcı ve şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Tasarım ve planlama çalışmalarının 20 Ocak'a kadar tamamlanmayı hedeflediklerini söyledi.

DB Mimarlık Kurucu Ortak Bünyamin Derman, geniş mutabakatlara inandıkları için uzmanlar ve akademisyenlerle bir araya gelerek Hatay'ın geleceğini tartışmanın önemli olduğunu vurguladı. Hatay'ın İhyası sürecinde arkeolojik ve demografik özellikleri dikkate alarak çoklu etkileşim ve iş birliği kültürüyle tasarım ve planlama çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Hatay'ın İhyası sürecinin mimarlarından Ömer Selçuk Baz, Hatay'ın pilot bölgesinde yapılan çalışmaları desteklediğini ve doğru bir tasarım ve planlama süreci izlendiğini belirtti. Yerel otoriteleri ve paydaşları kapsayan bir şekilde ilerleyen sürecin kıymetli olduğunu ifade etti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)