Ürünlerimizi 100 Ülkede Milyonlarca Kullanıcıyla Buluşturuyoruz
Sürdürülebilirliği işinin merkezine koyan, bu topraklardan çıkmış global bir marka olarak biz tüm iş yapış süreçlerimizde ülkemizi, insanımızı ve gezegenimizin geleceğini düşünerek hareket ediyoruz. Yeşil ve dijital dönüşümü birlikte gerçekleştirme, yani “ikiz dönüşüm” hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
Kökleri 1969 yılına dayanan ahşap bazlı panel sektörünün önde gelen markalarından olan Kastamonu Entegre kaliteli ürünleri, yenilikçi çözümleri ve sürdürülebilir yaklaşımıyla öne çıkıyor. Temel değerleri arasında sürdürülebilirlik ve çevre bilincinin ön planda olduğu şirketin CEO’su Haluk Yıldız ile sektör ve sürdürülebilirlik üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kastamonu Entegre olarak ürün yelpazeniz ve kullanım alanları hakkında kısaca bilgi almak isteriz.
Ahşap bazlı panel sektöründe 55 yıldır faaliyet gösteren köklü bir marka olarak, yurt içinde Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus, Adana olmak üzere 6 lokasyonda; globalde ise Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye dahil 6 ülkede üretim tesislerimiz bulunuyor. Sektörümüzde yurt dışına yatırım yapan ilk şirket olarak 25 yılı aşkın süredir faaliyetlerimizi global ölçekte yürütüyoruz. Tesislerimizde mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu MDF ve yonga levha, laminat parke, tezgâh, kapı paneli ve muhtelif katma değerli ürünler üretiyor, bu ürünleri 6 kıtada 100 ülkede milyonlarca kullanıcıyla buluşturuyoruz. Toplam 7,8 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip şirketimiz, yüzde 30 pazar payı ile Türkiye’nin sektör lideri konumunda. MDF ve yonga levha ürünlerinde Avrupa’nın üçüncü, dünyanın dördüncü büyüğü olarak, dünya laminat parke üretiminin yüzde 7’sini tek başımıza gerçekleştiriyoruz.
“SEKTÖRDE PEK ÇOK İLKE İMZA ATTIK”
Ürünlerinizin sürdürülebilirlik özellikleri ve varsa sahip olduğu çevre konulu sertifikalar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Dünyada sadece ahşap bazlı ürünler karbon yutağı imkânı sağlamaktadır. Yani bu ürünler karbondioksiti atmosferden yutarak depolayan bir yapıdadır. Ayrıca ahşap bazlı ürünler, hammaddesi yenilenebilir tek üründür. Bu nedenle, ahşap bazlı panel sektörü sürdürülebilirlik ve iklim krizi ile mücadelede stratejik bir rol üstlenmektedir. İklim değişikliğiyle mücadelede Avrupa Birliği ülkeleri ve bu ülkelerle ticaret yapan ülkeler için bir yol haritası ortaya koyan Yeşil Mutabakat hedefleri kapsamında, ağaç ürünlerinin kullanımı teşvik edilmektedir.
FAALİYETLERİMİZDEN KAYNAKLANAN ÇEVRESEL ETKİNİN BİLİNCİYLE 2015 YILINDA KARBON AYAK İZİMİZİ HESAPLAMAYA BAŞLADIK VE 2020’DE İLK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUMUZU YAYINLADIK. SEKTÖRÜMÜZDE BU RAPORU HAZIRLAYAN TÜRKİYE’NİN İLK, DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ ŞİRKETİYİZ.
Sürdürülebilirliği işinin merkezine koyan, bu topraklardan çıkmış global bir marka olarak biz tüm iş yapış süreçlerimizde ülkemizi, insanımızı ve gezegenimizin geleceğini düşünerek hareket ediyoruz. Yeşil ve dijital dönüşümü birlikte gerçekleştirme, yani “ikiz dönüşüm” hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu amaçla, Türkiye’nin fosil bazlı kimyasal içermeyen ilk ağaç bazlı paneli Pureboard’u geliştirerek sektörümüz için önemli bir adım attık. Ar-Ge ve inovasyona verdiğimiz stratejik önem doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmalarda kahve atıklarını biyo-hammaddeye dönüştürerek bir ilki başardık. Wastespresso ile iş birliği yaparak kahve atıklarından levha prototipi ürettik. Ahşap bazlı panel sektörünün lider markası olarak, ürünlerimizin çevresel performansını, bağımsız doğrulayıcıların onayladıkları belgeler, beyan ve sertifikalar ile uluslararası düzeyde tescilliyoruz. Üretim süreçlerimizin temel girdisi olan odun hammaddesinin sürdürülebilir kaynaklardan teminini ve verimli kullanımını gözeterek, Orman Yönetim Konseyi (FSC) zincirine uygun, sertifikalı üretim yapıyoruz. Türkiye’de endüstriyel orman plantasyonlarının geliştirilmesi amacıyla kurulan ENAT A.Ş.’nin ikinci büyük ortağı konumundayız. Floorpan markamız ile, çevre dostu üretimi belgeleyen Blue Angel (Mavi Melek) sertifikasını Türkiye’de alan ilk laminat parke üreticisiyiz. Ayrıca, ulusal ahşap bazlı panel sektöründe en fazla Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesine sahip şirketiz. Ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkardığı çevresel etkiyi şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde doğrulayan EPD belgesine tüm ürünlerimizde sahibiz.
Tesislerinizde uyguladığınız sürdürülebilirlik stratejileri nelerdir? (Enerji, su verimliliği, atık yönetimi vb.)
Faaliyetlerimizden kaynaklanan çevresel etkinin bilinciyle 2015 yılında karbon ayak izimizi hesaplamaya başladık ve 2020’de ilk sürdürülebilirlik raporumuzu yayınladık. Sektörümüzde bu raporu hazırlayan Türkiye’nin ilk, dünyanın üçüncü şirketiyiz. Sürdürülebilirlik alanında ağırlık verdiğimiz konuların başında enerji yönetimi, verimlilik artırma, çevre dostu üretim teknolojileri, atıkların geri dönüşümü, etkin kaynak kullanımı, döngüsel ekonomi projeleri ve sürdürülebilir orman yönetimi geliyor. Kastamonu, Balıkesir, Adana, Samsun ve Gebze tesislerinde kurduğumuz yeni biyokütle ve güneş enerji santralleri ile 2024 sonunda yıllık 272 bin 925 Megawatt enerji üretmeyi hedefliyoruz. Toplamda 70 milyon dolar yatırım tutarına sahip bu tesislerde üretilecek enerji, 100 bin konutun 1 yıllık elektrik ihtiyacına karşılık geliyor. Bu yatırımlarla yılda 140 bin ton karbon salımının önüne geçmiş olacağız.
İTALYA’DA YÜZDE YÜZ GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ÜRETİM, ADANA’DA KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN FABRİKA...
Yenilenebilir enerji konusunda belirlediğimiz uzun dönemli strateji ile 2026 sonuna kadar bu alandaki yatırımlarımızı 170 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Tesislerimizde suyun doğru kullanımı ve atık suyun geri dönüştürülmesi konularında da aktif çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız yatırımlarla yurt içi ve yurt dışı tesislerimizde su kaynağı bazında atık su kullanım oranını yıllık yaklaşık 5500 kişinin tüketimine denk gelecek şekilde yükselttik. Tüm tesislerimizde motorin yakıtlı forkliftleri elektrikli forklifte dönüştürerek hem enerji maliyetini düşürürdük hem de dizel yakıt kullanımına bağlı karbon salımını ortadan kaldırma yolunda önemli bir adım attık. Geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı ve biyobazlı ürünler de sürdürülebilirlik gündemimizin önemli bir odağını oluşturuyor. İtalya tesisimizde yüzde 100 geri dönüşümlü malzeme ile üretim yapıyoruz. Diğer üretim lokasyonlarımızda da geri dönüşüm oranını artırmak için önemli yatırımlara imza atıyoruz. Sürdürülebilirlik alanındaki başarılı uygulamalarımızla ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok ödüle değer görülüyoruz. Son olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 9. Verimlilik Proje Ödüllerinde, Adana fabrikamızda hayata geçirdiğimiz “Isı Santral Baca Fanı Vibrasyon Sönümleme İle Verimlilik Artırma” projesiyle “Enerji Verimliliği” kategorisinde birincilik ödülüne değer görüldük. Finale kalan Gebze Fabrika ve Tarsus Fabrika kalite çemberi ve sürekli iyileştirme projelerimiz ise teşekküre layık görüldü.