VitrA'dan Dünyanın İlk ve Tek %100 Geri Dönüştürülmüş Seramik Lavabosu
Geri dönüştürülmüş lavabo, VitrA’nın daha az kaynak kullanma, atıkları en aza indirme ve döngüsel ekonomiye katkıyı en üst seviyeye çıkarma konusundaki kararlılığını temsil ediyor. Seramik sektöründe, sürdürülebilir tasarımda yeni bir standart ortaya koyan %100 geri dönüştürülmüş lavabo, VitrA’nın sürdürülebilirlik konusundaki vizyon ve öncülüğünü de yansıtıyor.
VitrA’nın yeni çevre dostu seramik lavabosu, kendi kategorisinde dünyanın ilk ve tek %100* geri dönüştürülmüş seramik lavabosu olma özelliğini taşıyor. Yeni lavabo ile atık olarak kabul edilen malzemelere yeniden hayat veriliyor. Lavabo, içerik olarak yaklaşık %100’ü, kırık seramikler de dahil olmak üzere üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan üretildi. Bilecik, Bozüyük’teki VitrA Üretim Kampüsü’nde geliştirilen yenilikçi çözümlerle, mat bej renginde ve 5 ayrı formda çanak lavabolar üretildi. Devam eden süreçte, VitrA’nın geri dönüştürülmüş ürün gamına yeni ürün ve renklerin eklenmesi de planlıyor.
Geri dönüştürülmüş lavabo, VitrA’nın daha az kaynak kullanma, atıkları en aza indirme ve döngüsel ekonomiye katkıyı en üst seviyeye çıkarma konusundaki kararlılığını temsil ediyor. Seramik sektöründe, sürdürülebilir tasarımda yeni bir standart ortaya koyan %100 geri dönüştürülmüş lavabo, VitrA’nın sürdürülebilirlik konusundaki vizyon ve öncülüğünü de yansıtıyor.
VitrA’nın %100 geri dönüştürülmüş lavabosu, yenilikçi bir iş modeli ve döngüsel tasarım ilkeleri doğrultusunda, seramik sağlık gereçleri üretiminden doğan atıkların, başka bir fabrikaya hammadde olarak gönderilmek yerine kendi üretim sürecinde yeniden kullanılmasına olanak sağlıyor. Böylece doğal kaynakları ve ekosistemleri korumak, çevresel etkiyi ve karbondioksit salımını azaltmak, artan maliyetlerin önüne geçmek ve hammadde kısıtlarını ve risklerini aşmak mümkün oluyor. Benimsenen üretim yaklaşımı, döngüsel ekonomiye katkıyı en üst seviyeye çıkarıyor. ISO 14040:2006 ve 14044:2006 standartlarına uygun yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi sonuçlarına göre, atıkların kullanılması çevresel etkilerden küresel ısınma potansiyelini %30 oranında iyileştiriyor.
%100 geri dönüştürülmüş seramik lavabo; su emme, çatlamaya karşı direnç, kimyasal maddelere ve lekelere karşı direnç koşullarına göre kil bünye ve semi-vitrifiye bünye şartlarını sağlıyor. Lavabolar, VitrA Hygiene teknolojisiyle kaplanırken sırlama için de geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması konusunda ArGe çalışmaları devam ediyor. VitrA’nın, ilk olarak kasım ayında düzenlenen UNICERA 2023’te tanıtılan geri dönüştürülmüş çanak lavaboları, standart lavabolara göre ürün başına yaklaşık %38 iyileştirmeyle ürün başına 2,48 kWh elektrik tasarrufu sağlıyor. Hammadde tasarrufu ise yaklaşık %36 iyileştirmeyle tek bir üründe 5 kiloya ulaşıyor.
VitrA’nın çevre dostu lavaboları, geri dönüştürülmüş malzemeyle üretilen seramik sağlık gereçlerinin ilk örneği olma özelliğini taşıyor. Paketleme malzemelerinden yeni ikon kullanımına kadar farklılaştırılan lavaboların ardından, %100 geri dönüştürülmüş malzemelerle duş teknesi, eviye, tezgah üstü ve etajerli lavabo üretilmesi hedefleniyor.
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, “VitrA’nın sürdürülebilirlik konusundaki vizyon ve öncülüğünü yansıtan çevreci lavaboyla, seramik sektöründe sürdürülebilir tasarım konusunda yeni bir standart ortaya koyduk.Yenilikçi bir iş modeli ve döngüsel tasarım ilkeleri doğrultusunda, SSG üretiminden doğan atıklarımızı, başka bir fabrikaya hammadde olarak göndermek yerine, kendi üretim sürecimizde yeniden kullanmaya başladık.” açıklamasını yaptı. “%100 geri dönüştürülmüş lavabo, daha az kaynak kullanma, atıkları en aza indirme ve döngüsel ekonomiye katkıyı en üst seviyeye çıkarma konusundaki kararlılığımızı temsil ediyor” diyen Özgen Özkan, bu sayede doğal kaynakları ve ekosistemleri korumalarının, çevresel etkiyi ve karbondioksit salımını azaltmalarının, artan maliyetlerin önüne geçmelerinin ve ham madde kısıtları ile risklerini aşmalarının mümkün olduğuna dikkat çekti.
Çevre dostu lavaboların, VitrA Hygiene teknolojisiyle kaplandığını belirten Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, “Sırlama için de geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması konusunda ArGe çalışmalarımız devam ediyor. Paketleme malzemelerinden yeni ikon kullanımına kadar farklılaştırılan lavaboların ardından, %100 geri dönüştürülmüş malzemelerle duş teknesi, eviye, tezgah üstü ve etajerli lavabo gibi yeni ürünler üreterek gamımızı genişletmeyi hedefliyoruz.” dedi.