Yangından Korunama Haftası'nda İZODER’den Açıklama

Isı, su, ses ve yangın yalıtımı konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaçlayan İZODER, ‘Yangından Korunma Haftası’ kapsamında açıklama yaptı. Binalarda yangın yalıtımının güvenlik için vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Yaşadığımız yapılarda yangından korunmak ve oluşan yangınlarda güvenli bir şekilde yapıyı terk edebilmek için yangın yalıtımı ile önlem almamız hayati önem taşıyor. Bina tasarım ve yapım süreçlerinin en önemli güvenlik bölümlerinden biri olan yangın yalıtımı uygulamalarının, günümüzde yeni bina ve renovasyon çalışmalarının bir parçası olması gerekiyor” dedi.

Yangın


İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, ‘25 Eylül-1 Ekim Yangından Korunma Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Yangınlarda açığa çıkan ısı ve dumanın binadaki yayılımının sınırlandırılmasını ve binanın en hızlı ve güvenli şekilde terk edilmesini yangın yalıtımı uygulamaları sağlıyor. Dolayısıyla yangın yalıtımını, tüm bina tasarım ve uygulamalarının vazgeçilmez bir bileşeni olarak görmeliyiz.

Yaşadığımız yapılarda yangın ihtimali düşük değil

Ülkemizde her yıl çok sayıda yangın vakası meydana geliyor. Bu durum can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra maddi kayıplara da neden oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın 2021 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla İstanbul’da toplam 11 bin 713 yangına müdahale edildiğini gösteren istatistikleri de, karşı karşıya olduğumuz yangın tehlikesini ortaya koyuyor. Yanıcı olan eşyalarımızın ve oksijenin hayatın vazgeçilmez birer parçası olduğu ve yanıcı maddeleri tutuşturabilecek teknolojik cihazların çevremizi sardığı da göz önüne alındığında bu istatistikler, aslında yaşadığımız mekanlarda yangın çıkma ihtimalinin sanıldığı gibi düşük olmadığını gösteriyor.

Yangın yalıtımının yaygınlaştırılması, yangınlarda açığa çıkan ısı ve dumanın yayılımını sınırlandırarak can ve mal kayıplarını önemli ölçüde azaltacaktır. Yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulması amacı ile oluşturulan bölümlerin duvar, tavan ve döşemelerine, duvar veya döşemelerde tesisat geçişlerinin olduğu bölgelere, havalandırma sistemlerine ve yapısal olarak tüm gerekli noktalara yangın yalıtımı yapılmalıdır.

Yangın yalıtımıyla yapı elemanlarının belirli süreler yangına dayanıklı olması sağlanır, bu sürelerde yangının ve zararlı etkilerinin bir başka mekana yayılması engellenir. Böylelikle yangın yalıtımı ile bina içerisindeki kişilerin yangın mahallinin emniyetli bir şekilde tahliye edilmesine, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesine olanak sağlanır. Yangın güvenli yapı tasarımında; yapısal olarak alınması gereken yangın yalıtım önlemleri ile yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemler birlikte düşünülmeli ve uygulanmalıdır.

Emrullah Eruslu, İZODER Başkanı

Giydirme cephe uygulamalarında hiçbir malzeme yanmamalı

Son yıllarda rezidans, hastane ve otel gibi binaların dış cephelerinde meydana gelen dış cephe yangınları birçok kez gündeme geldi ve dış cephe çözümleri özelinde binalarda alınması gereken yangın güvenliği tedbirlerinin önemini ortaya çıkardı. Bu yangınlardaki dış cephelerinde giydirme cephe uygulamalarının tercih edildiğini görüyoruz. Ticari binalarda sıklıkla tercih edien ve genellikle binaya estetik görüntü veren giydirme cephe detaylarında; dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye yerleştiriliyor. Yangın güvenliği açısından bakacak olursak, bu havalandırma boşluğunun, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızlıca yayılmasına neden oluyor. Ülkemizdeki mevzuatta, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği belirtiliyor. Buna karşılık bu yangınlarda; dış cephe kaplamalarının, yalıtım malzemelerinin veya her ikisinin de hatalı seçilebildiğini görüyoruz. Yangın güvenliği önlemlerinin estetik kaygılar ile aksatıldığı giydirme cephe uygulamalarında kötü sonuçlar ile karşılaşmamak adına doğru malzeme seçimi üzerindeki denetimler artırılmalı.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)