10 Havalimanı Tasarımı "Sürdürülebilirlik ve Gelecek"

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Havacılığın çevresel etkisine ilişkin artan endişeyle birlikte mimarlar, sürdürülebilirliğe güçlü bir şekilde odaklanan yeni nesil havaalanları tasarlıyor. Aşağıda, karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan son 10 projeye genel bir bakış yer alıyor. Aşağıda özetlenen örnekler, gezegen üzerindeki etkilerini sınırlamak için ahşap, güneş panelleri, modüler yapılar ve hatta dev şelaleler kullanan havaalanlarını içeriyor.

 BIG ve HOK tarafından İsviçre, Zürih Havalimanı'nda Dock A 

Sürdürülebilir hava alanı tasarımı Danimarkalı mimarlık firması BIG ve ABD firması HOK, geçtiğimiz hafta Zürih Havalimanı'nda 2032'de açılacak olan masif ahşap terminal ve kontrol kulesinin tasarımlarını açıkladı.Yerel kaynaklı ahşaptan yapılmış V şeklindeki büyük sütunlar, İsviçre Alpleri'nin mimarisini yansıtan ahşaptan yapılmış zeminler ve tavanlar ile terminalin ana yapısını oluşturuyor.

Seattle-Tacoma Uluslararası Havalimanı, ABD, Miller Hull Partnership ve Woods Bagot

Yerel olarak yetiştirilen Douglas köknarıyla kaplı muhteşem bir merkezi merdiven ve heykelsi sütun, Miller Hull Ortaklığı ve Woods Bagot'un şehrin sürdürülebilir proje çerçevesinin bir parçası olarak Seattle-Tacoma Uluslararası Havalimanı'nı 150.000 metrekarelik genişletmesinin odak noktasıdır. İki inşaat firması, 2027'de tamamlanması beklenen genişlemenin, güneş çatı panelleri, elektrokromik cam ve fosil yakıtsız ısıtma sistemi gibi emisyon kontrol önlemleri ile karbon azaltma stratejilerine ve biyofilik teknolojiye odaklanacağını söyledi. 

Aile Est, La Genève Internationale, İsviçre, RBI-T tarafından

Yakın zamanda tamamlanan Aile Est terminali, İngiliz mimarlık firması RSHP'yi içeren bir konsorsiyum tarafından, jeotermal yığınları tüketmek gibi yerinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak 1970'lerden kalma eski bir tesisin yerini almak üzere tasarlandı. Çıplak modüler yapı, inşaat sırasında daha az atık anlamına gelir ve bina gelecekte kolayca yıkılabilir, geri dönüştürülebilir veya genişletilebilir.

Çin, Shenzhen Bao'an Uluslararası Havalimanı, RSHP

RSHP ayrıca Shenzhen Havalimanı'nda kompakt geometri, güneş enerjisi kontrolü, azaltılmış su tüketimi ve yağmur suyu toplama yoluyla sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı amaçlayan bir terminal tasarladı.Her yıl tesisten geçmesi beklenen 31 milyon kişi için 10.000 metrekarelik kapalı bir merkezi bahçe de dahil olmak üzere geniş yeşil alan içeriyor.

Foster + Partners'tan Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz Uluslararası Havalimanı

Foster + Partners, Kızıldeniz Projesi'nin büyük ölçekli turizm gelişimine ev sahipliği yapmak için Suudi Arabistan çölünde inşa edilen havalimanının LEED Platin sürdürülebilirlik derecesine ulaşacağını ve %100 yenilenebilir enerji ile güçlendirileceğini duyurdu. Stüdyo, havaalanını merkezi bir hacim etrafında beş kumul benzeri kapsül dizisi olarak düzenleyerek, talebin düşük olduğu dönemlerde tesisin bazı bölümlerinin kapanmasına izin vererek enerji kullanımını azaltabiliyor.

Delhi Noida Uluslararası Havalimanı, Hindistan, İskandinav Mimarlık Ofisi, Grimshaw ve Haptic tarafından

Delhi Noida Uluslararası Havalimanı'nda yapım aşamasında olan terminal, tasarım ekibi tarafından 'Hindistan'ın en yeşil havalimanı' olarak adlandırıldı. Tasarım ekibi, mimarlık firmaları Nordic Office of Architecture, Grimshaw, Haptic ve danışman STUP ile işbirliği yaptı. Ekip, binanın kendisinin karbon nötr olduğunu ve iç mekan ağaçları ve peyzajlı avluların yardımıyla atmosferden saldığı kadar karbondioksiti uzaklaştırdığını iddia ediyor.

CallisonRTKL tarafından Guadalajara T2 Uluslararası Havalimanı, Meksika'da 

Mimar CallisonRTKL'ye göre, Guadalajara Havalimanı'nın yeni terminalinin karbon ayak izi, güneş panelleri, tenteler ve delikli ahşap tavanlar tarafından sağlanan doğal ışık ve havalandırma nedeniyle diğer benzer binalara kıyasla dramatik olacak. ABD stüdyosuna göre, "Çoklu çevresel stratejiler, enerji tüketimini %60 oranında ve projenin karbon ayak izini %90 oranında azaltacak. Bu, yılda 27.300 ağaç dikmeye eşdeğerdir." 

Zaha Hadid Architects tarafından Çin'deki Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı

Sürdürülebilir hava alanı tasarımı Zaha Hadid tarafından uzman firma ADPI ile işbirliği içinde tasarlanan, 2019 yılında tamamlanan deniz yıldızı şeklindeki Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı, 700.000 metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük havalimanlarından biri.Güneş panelleri ile çalışır ve atık ısıyı geri kazanmak için toprak pompaları kullanıyor. Yağmur suyu toplama sistemi ile donatıldı.

Fransa, Marsilya Provence Havalimanı, Foster + Partners

Sürdürülebilir hava alanı tasarımı Architects Declare üyesi Foster + Partners, Fransa'daki Autorité Environnementale tarafından meydan okunduktan sonra Marsilya Provence havalimanının cam terminal binasının sürdürülebilirliğini savunmak zorunda kaldı. 

Jewel Changi Havalimanı, Singapur Safdie Architects tarafından

Dünyanın en yüksek kapalı şelalesini çevreleyen dev sera, mühendislik firması Bro Happold, çevre tasarımcıları Atelier Ten, Peter Walker ve Partners Landscape Architects'in yardımıyla Moshe Safdie'nin mimarlık firması tarafından yaratıldı.Tasarlanan projeye alışılmadık derecede büyük miktarda karbon sabitleme tesisi getiriyor."Yağmur Girdabı" olarak adlandırılan 40 metre yüksekliğindeki şelale, Singapur'un sık görülen gök gürültülü fırtınalarından gelen yağmur suyunu 7. kata kadar kanalize ederek binanın içindeki havayı doğal olarak soğutur ve yakalanan suyu yeniden kullanıyor.





Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)