15 Dakikada Şehir Konsepti 2021 Obel Ödülünü Kazandı
15 dakikalık şehir kentsel teorisi, konseptin sürdürülebilir ve insan merkezli kentsel ortamlar yaratma değeri nedeniyle 2021 Obel Ödülü'nü aldı. İlk olarak 2016 yılında Sorbonne profesörü Carlos Moreno tarafından ortaya atılan bu terim, tüm vatandaşların günlük ihtiyaçlarına 15 dakikalık bir mesafeden erişebilmesini sağlayan, böylece otomobilin hegemonyasını kıran ve tarihi şehirlerin niteliklerini çağdaş kent içinde yeniden sunan son derece esnek bir kentsel modeli tanımlar.
Sürdürülebilir Şehir
15 dakikalık şehir konsepti, kısa bir yürüyüş, bisiklete binme veya toplu taşıma yolculuğu içinde gerekli tüm olanaklara sahip olmayı ifade eder . Strateji, çalışma alanlarından işletmelere, rekreasyon, yeşil alanlar ve konutlara kadar kentsel yaşamın tüm yönlerini içeren her mahalle ile yerel ekonomiyi merkezsizleştirir. Teorinin temel özellikleri, insan ihtiyaçlarına dayalı bir şehir ritmi yaratmak, çok amaçlı mekanlar tasarlamak ve temel faaliyetler için başka yerlere gidip gelmekten kaçınmak için işlevsel bir çeşitlilik yaratmaktır. Sürdürülebilir kentsel tasarım düşüncesinin bir parçası olarak model, araba kullanımını ve karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu model, daha fazla kamusal alan yaratırken işe gidip gelme süresini kısaltıyor.
Şehirler, insanlar tarafından yaratılan en karmaşık sistemlerdir. Karmaşık bir sistemin özelliklerinden biri, evrimini tahmin etmenin mümkün olmamasıdır. Şehirleri karmaşık sistemler olarak görmemiz ve uyarlanabilir çözümler üretmenin yeni yollarını hayal etmemiz gerekiyor. Akıllı şehir yerine yaşayan şehri bu şekilde önermeye geldim. Teknoloji tarafından kontrol edilen bu şehir fikrinden vazgeçmeliyiz- Carlos Moreno.
İlk önce ütopik olarak kabul edilen 15 dakikalık şehir teorisi, pandemi sırasında karar vericiler kentsel yaşamın öncüllerini dramatik bir şekilde yeniden düşünmeye başladıkça çekiş kazandı. C40 şehirler ağı, konsepti pandemi sonrası bir toparlanma stratejisi olarak tanıtmaya başladı. Fikir, Paris'in modeli uygulamaya yönelik aktif adımlar atması ile kentsel politika alanına girdi. Şehrin kentsel değişimine Moreno'yu sürece dahil olmaya davet eden Belediye Başkanı Anne Hidalgo öncülük ediyor. 15 dakikalık şehir modeli, Houston, Milano, Brüksel, Valencia, Chengdu ve Melbourne gibi diğer şehirlerde de benimsenmiştir.
Kentleri Anlamak
Matematik, robotik ve yapay zekâ geçmişine sahip olan Moreno, ilgisini başka bir karmaşık sisteme, yani kentsel çevreye kaydırdı ve bilgisini şehirleri daha iyi anlamak ve yönetmek için kullanmaya karar verdi. Profesör, şu anda düşük yoğunluklu ortamlarda teorinin yeni bir versiyonu olan 30 dakikalık bölge üzerinde çalışıyor.
Halihazırda üçüncü kez düzenlenen Obel Ödülü, bir bina, bir master plan, bir peyzaj projesi, bir teori veya bir sergi biçiminde olan, insan gelişimine olağanüstü mimari katkıları onurlandıran genç bir ödüldür. Her yıl, ödül belirli bir odak noktası oluyor. Bu yıl ise konsept"şehirlerin karşı karşıya olduğu zorluklar için çığır açan çözümler" olacaktır. Önceki iki kazanan, Anna Heringer tarafından tasarlanan Anandaloy merkezi ve Junya Ishigami tarafından tasarlanan Art Biotop Su Bahçesi.