2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi için Geri Sayım Başladı
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin ikincisi bu yıl 18-19 Şubat tarihlerinde Swissotel'de gerçekleşecek. Konferansın bu yılki ana teması "Küresel Sorunlardan Çıkış Yolu - Yeşil Dönüşüm" olarak belirlendi.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşen zirvede, dünyadan ve Türkiye’den alanında deneyimli bir çok konuşmacı, Yeşil Dönüşüm’ün imkanlarını tartışmak üzere bir araya gelecek. Türkiye’de binaların çevresel etkileri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek vizyonu ile 20-21 Şubat 2012 tarihlerinde 1.’si düzenlenen ve yoğun ilgi gören zirvenin ardından bu sene küresel sorunlardan çıkış yolu olarak yeşil dönüşüm tüm boyutlarıyla tartışılacak. 2.Uluslarası Yeşil Binalar Zirvesi’ne dair merak edilenleri Dernek adına Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur yanıtladı.
EkoYapı: Geçtiğimiz sene ilki gerçekleşen zirve büyük ilgi gördü. Bu ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? O günden bugüne neler değişti?
Geçtiğimiz sene zirve gerçekten de yoğun ilgiyle karşılandı. 2 gün içinde 900’e yakın bir katılım oldu. Son derece ilgili ve nitelikli bir katılım kitlesinin gösterdiği bu ilgi bizi sevindirdi tabii.
Geçen bir sene içinde dünyayı bekleyen riski tarihsel perspektif içersinde anlatmaya çalıştık. Binaların ve kentlerin küresel yeşil dönüşüme dâhil edilmesinin önemine dikkat çektik. Bu seneki katılımcı sayımız 800 olmaz 900 olur, 900 olmaz 400 olur fark etmez ama şurası açık ki, konu Türkiye’nin gündemine girmiş durumda.
Geçtiğimiz seneden bu seneye Bakanlıklar nezdinde de sevindirici gelişmeler oldu.
Zirveyi destekleyen Bakanlıklar ve resmi kurumlar konuya gönüllerini koydular. Geçtiğimiz sene Zirve’de Türkiye koşullarına uygun ilk yeşil sertifikasından söz edilmişti, o işte bugün çok sayıda uzman ve akademisyenin değerli katkılarıyla masanın üzerine bir taslak olarak konabildi. Şimdi elde bir çalışma var ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı muhatap olarak Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’ni görüyor. Ümit ediyoruz ki çok kısa süre sonra Türkiye bu alanda ilk yerel yeşil sertifika sistemine sahip olacak.
Şimdi önemli olan, konuyu gençliğe, vatandaşa, karar vericilere kısaca kamuoyuna, çok daha geniş kitlelere mal edebilmek.
EkoYapı: Bu yıl bizi neler bekliyor? Zirve’de yer alacak oturumlardan bahseder misiniz?
Zirvede 8 ana oturum var. Katılımcıların 26’sı uluslararası isimlerden oluşan 70’e yakın konuşmacıyı dinleme fırsatı olacak. Oturumlar, “21. Yüzyılın Şehirleri ve Toplumları”, “Sürdürülebilir Kent Planlaması için İşbirliği”, “Yeşil Ekonomi ve Yeşil Dönüşümün Finansal Modelleri”, “Türkiye’de Yeşil Dönüşüm: Yeşil Politikalar ve Stratejileri”, “Yeşil Binalarda Malzeme”, “Dünyada Yeşil Binalar Konseyleri Aracılığıyla Yeşil Dönüşüm”, “Sürdürülebilir Gelecek için Yeni Teknoloji ve İnovasyon” başlıklarını taşıyor. Sonuncu oturumda ise bu sene bir ilki gerçekleştiriyor, son paneli gençlere ayırarak çevre tartışmalarına daha aktif katılma imkânı sunuyoruz. Geçen sene üniversite gençliğine konuyu nasıl mal edebiliriz diye düşünmeye başlamıştık, farklı kentlerden ve üniversitelerden bu yönde talepler de artmaya başlayınca geçtiğimiz Eylül ayında gençlerle bir araya gelmeye ve birlikte neler yapabileceğimizi konuşmaya başladık. Güzel bir sinerji yakalandı, Yeşil Gençlik Platformu diye isimlendirebileceğimiz bu birlikteliğe önayak olduğumuz için mutluyuz. Geçtiğimiz ekim ayında ilan ettiğimiz fikir yarışması da gerek konusu, gerek işleyişiyle gene aynı platform tarafından üretildi. Bizim rolümüz kolaylaştırıcılık oldu. Yarışma başvuruları 21 Ocak’ta bitiyor, bugün itibariyle 40’a yakın üniversiteden 80’e yakın ön başvuru yapılmış durumda. Zirve’de düzenleyeceğimiz sergi ve ödül töreniyle katılan tüm projeleri hep birlikte göreceğiz.
EkoYapı: Bu yıl zirvede Philippe Cousteau, Richard Burdett gibi önemli konuşmacılar olduğunu görüyoruz. Bu isimler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Philippe Cousteau Jr. bize çok tanıdık bir ismin Kaptan Cousteau’nun torunu, çevre koruma konusuna tabiri caizse kendini vakfetmiş bir ailenin üyesi. Global Echo Foundation’ın kurucusu. İnsanları çevresel konularda sorumluluk almaya, eyleme geçmeye teşvik eden önemli projeler üretiyor. Zirvede kendisini dinleme imkânı bulacağımız bir diğer isim Richard Burdett. Burdett, London School of Economics’de kent çalışmaları profesörü, aynı üniversite bünyesindeki LSE Cities adlı oluşum ve UrbanAge programının da direktörlüğünü yürütüyor, kente dair önemli çalışmaları var. Rick Fedrizzi, Greg Kats gibi uluslararası yeşil gündemde etki sahibi isimler geçen sene olduğu gibi bu sene de zirve konuşmacılarımız arasında. Ayrıca uluslararası alanda yapılmakta olan çalışmaları Rusya, İspanya, Almanya, İtalya, İsveç gibi birçok farklı Yeşil Bina Konseyi temsilcisinin ağzından dinleme şansımız olacak.
EkoYapı: Greenbuild, EcoBuild gibi yeşil bina ve kentler konusunda yoğun ilgi gören uluslararası konferansların eşzamanlı olarak bir de fuar düzenlediğini görüyoruz. Dernek olarak böyle bir hedefiniz var mı? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Öncelikle zirveyle konunun gelişimi için bir zemin oluşturmayı hedefledik. Bunun bir sonraki etabında tabii fuar boyutu da bir takım işbirlikleriyle buna katılabilir. Bu uzun soluklu bir süreç ve etap etap hareket etmekten yanayız. Sertifika, zirve, örnek binalar bunlar hep birbirini tetikleyecek. Konferansın tüm bu süreci kolaylaştıracak, çalışmalara sinerji ve hız kazandıracak önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.