“2020 Eşitlik Yılı olsun!”
TEDWomen küratörü Pat Mitchell'ın The Rockefeller Vakfı'yla düzenlediği “Değişim için Kadın Lider Dayanışması” forumu dünyanın dört bir yanından başarılı 34 kadının katılımıyla gerçekleşti. Türkiye'den Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu Kurucusu Gülseren Onanç'ın katıldığı forumda 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için kadın liderliğinin önemi vurgulandı ve 2020'nin eşitlik yılı olması gerektiğinin altı çizildi.
Rockefeller Vakfı'nın Bellagio Merkezi'nde gerçekleştirilen Değişim için Kadın Lider Dayanışması forumuna İrlanda'nın ilk ve tek kadın Cumhurbaşkanı Mary Robinson, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Baş Yardımcısı ve Kadın Birimi'nin Direktörü Dr. Pumzile Gloria Mlambo-Ngcuka gibi pek çok önemli isim katıldı. Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu'nun kurucusu Gülseren Onanç'ın da katılımcı olduğu forumda dört gün boyunca iklim değişikliğinden eşitlik ve adalete pek çok konu tartışıldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda 2020 yılının önemine dikkat çeken Onanç, “1995 yılında Pekin'de toplanan Dünya Kadın Zirvesinde alınan kararlarla dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği yönünde büyük bir umut başlamıştı. 2020 yılı Pekin toplantısının 25. yılı ama dünyada eşitliği sağlayan bir tek ülke bile yok. Bu sürede önemli kazanımlar olsa da cinsiyet temelli şiddet, ayrımcılık ve eşitsizlik hüküm sürüyor. Eşitlik, çoğulculuk ve global dayanışma konularında kutuplaşma ve gerileme yaşıyoruz. 2020 aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin 1325 numaralı kararının 20., Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 5. ve UNWomen'ın 10. kuruluş yıldönümü. Bu özel yılda eşitlik ve adaleti yakalamak için bir momentum yaratabiliriz” şeklinde konuştu.
“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için kadın liderliğine ihtiyaç var”
Toplantıda iklim değişikliği konusunun altını çizen Birleşmiş Milletler'in iklim değişikliği özel temsilcisi ve İrlanda'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı Mary Robinson ise “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için dünya genelinde dayanışma içinde kadın liderliğine ihtiyaç var. İklim değişikliğini ciddiye alın ve yaşantınızı değiştirin. Yaşantımızı değiştirdiğimizde dünya çok daha yaşanılır bir yer olacak” dedi ve dünyanın gidişatına seyirci kalan yetkililere karşı herkesin kızgın olması gerektiğini vurguladı.