Expo 2020 Dubai'deki En İyi Pavyonlar
Katılan 192 ülke ve sayısız diğer tematik ve ortak vitrinlerle, mega etkinliğin sunduğu her şeyi keşfedebilirsiniz. Ekoyapı, Expo 2020 Dubai'deki kaçıramayacağınız en iyi pavyonlar için rehberiniz olsun.
Santiago Calatrava tarafından tasarlanan ve 28 kinetik “kanat” içeren, en büyük ülke vitrini olan BAE pavyonu, bu küresel etkinliğin kalbinde yer alan mimari yenilik, sürdürülebilirlik hedefleri ve hikaye anlatımının parlak bir örneğidir. Burada, Expo 2020 Dubai'de ziyaretçileri hayretler içinde bırakacak pavyonlara yer veriyoruz.
Bahreyn Pavyonu
Yaşamdan daha büyük bir dokuma iğneleri ormanı, pavyonun içinden geçerek, ışık filtreleri dışında büyüleyici bir etki yaratıyor. Ülkenin çok kültürlü kimliğini sembolik olarak bir araya getiren moda ve yemeğin birleşmesi, ilerici bir tablo çiziyor.
Çin Pavyonu
Anıtsal bir Çin feneri biçiminde olan ve umut ile parlaklığı simgeleyen bu parlak kırmızı pavyon, ziyaretçileri parlak silindir biçiminden yayılan yüzlerce ışıkla göz kamaştırıcı bir görüntüyle karşılıyor.
DP Dünyası Pavyonu
Hiper döngüde seyahat etmenin nasıl bir his olduğunu bilmek ister misiniz? Virgin Hyperloop, bir yolcu bölmesinin gerçek boyutlu simülasyonunu sunar. Misafirler, ulaşımın geleceğini deneyimlemek için üretim amaçlı tasarlanmış bir bölmenin içinde oturabilirler.
Finlandiya Pavyonu
Hareketli Expo bölgesinde bir yalnızlık noktası olan bu köşk, İskandinav manzarasını mecazi olarak BAE'ye getirdi. Bir ormandaki açıklığın bir soyutlaması olan bu pavyonun kalbi, damla şeklinde bir ışıklık ile kapatılmış sarı ahşap kaplı, huni benzeri bir atriyum ile hem meditatif hem de Instagram için hazır.
Fransa Pavyonu
Fransa, ışık hızında ilham. Fransa Pavyonu'nun sloganı, onun tutkusunu ve programını yansıtıyor. Rekor sürede ziyaretçiler, ülkenin dünyaya yaptığı katkıların genişliği boyunca benzersiz ve cesur Fransız yeniliklerini ve yaratımlarını vurgulayan bir rota boyunca yönlendiriliyor. Bilim, araştırma, teknoloji, sanat ve zanaat, eğitim alanlarındaki ilerlemenin tarihi, zorlayıcı ve ilham verici sahnelerle sunuluyor.
Almanya Pavyonu
Etkileşim ve katılımlarla bu pavyon, ziyaretçileri her biri bir hikâye anlatan 100.000 sarı topla dolu dev bir havuzda karşılayan eğitici ve eğlence tabanlı pavyonun anahtarıdır. Eğlence dolu yolculuk, salıncaklar ve disko ışıklarıyla süslenmiş bir salonda sona eriyor. Birlikte oynayın ve bir araya geldiğimizde neler olduğunu görün.
İtalya Pavyonu
Mimaride ülkenin en saygın isimlerinden bazılarının bir iş birliği olan Expo 2020 Dubai için İtalya Pavyonu, Carlo Ratti, Italo Rota, Matteo Gatto ve F&M Ingegneria'nın vizyon ve uzmanlığını bir araya getiriyor. Sonuç, İtalyan ustalığını yeni bir ışık altında sunan bir pavyon getiriyor. Döngüsel ekonomi ve dijital mimariyi tasarım ve mekân oluşturmadaki en son yeniliklerle birleştiren pavyon, ülkenin yaratıcı inovasyon tutkusunu gözler önüne seriyor.
Kore Pavyonu
Birliği, bireyin doğuştan gelen potansiyelini ve sürekli uyum sağlama ve gelişme isteğini simgeleyen 1.597 çok renkli dönen küp, Kore pavyonunun dışını oluşturuyor ve 4651.41 m²'lik yapının cephesini dönüştürüyor (Dubai Expo 2020'deki en büyük 5 pavyon arasında yer alıyor). Bu sayede pavyon artık anıtsal ve dikey bir sinemaya dönüşüyor.
Lüksemburg Pavyonu
İlgi çekici ve davetkar formuyla, Expo 2020 Dubai'deki Lüksemburg pavyonu, yapının içinden çözülen ve yoldan geçenlere ulaşan kırmızı halı benzeri bir rampa ile ziyaretçileri kendine çekiyor. Biçim ve işlevle oynamasıyla tanınan Lüksemburg merkezli bir mimarlık ofisi Metaform tarafından tasarlanan pavyon; şerit benzeri şeklini sonsuzluğu simgeleyen ne başı ne de sonu olmayan bükülmüş tek bir yüzey olan Möbius şeridinden ilham alıyor. Expo'da tasarımcılar, Möbius şeridini döngüsel ekonomiyi ve çeşitlilikte birliği ifade etmek için kullanıyorlar. Bu şeritlerin tek görevi bu değil. Ziyaretçiler, köşkün en yüksek noktasından merdivenlerden veya şeritlerin oluşturduğu dev bir kaydırak aracılığıyla zemin kata inmeyi seçebilir.
Hollanda Pavyonu
Güneş enerjisini kullanarak çöl havasından günlük olarak su çeken pavyon düşünün. Bu pavyonun yağmur odası da dahil olmak üzere insan yapımı biyomu, 18 metre yüksekliğindeki yeşil koni büyüyen istiridye mantarına ve 9000'den fazla yenilebilir bitkiye güç sağlar.
Fırsatlar Pavyonu
Bir plaza konseptinden ilham alan bu pavyon, insanların ve fikirlerin bir araya gelerek geleceğe ilham verecekleri bir alan olarak tasarlandı. Mozaik yapısı içinde üç anlatı, gıda, su ve enerji gibi temel sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanan etkileşimli öğrenme deneyimleri sunuluyor.
Pakistan Pavyonu
Güney Asya çağdaş sanatının en heyecan verici isimlerinden biri olan Rashid Rana'nın basit ama görsel olarak çarpıcı bir müdahalesi, yapıyı canlı renklerle dolu, mimari ölçekte, yanardöner bir tuvale dönüştürüyor.
Rusya Pavyonu
Hareket halindeki bir ülkenin anlık görüntüsünü sunan çok renkli alüminyum ve çelik borulardan oluşan bir örtü, pavyonu kaplıyor. İçeride, karanlık bir amfi tiyatro içinde, insan beyninin devasa bir kinetik kopyası, birbirimize bağlılığımızın hikayesini anlatan dramatik bir animasyonla hayat buluyor.
Birleşik Krallık Pavyonu
Ulusal gösterişten kaçınan bu pavyon, açık ve çeşitli bir ülke duygusu uyandırıyor. AI tarafından desteklenen bu megafon benzeri yapı, Expo ziyaretçilerinin girdilerini bazen tamamen anlamsız olan şiirlere dönüştürür.