“2023’e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler”

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF), Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin onur konuşmacısı olarak katıldığı “2023’e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler” konulu toplantıda sektörün sorunları, önümüzdeki döneme ilişkin hedef ve beklentiler değerlendirildi.

Yapı Ürünleri ve Üreticileri Federasyonu, “2023’e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler” konulu toplantı düzenledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce’nin onur konuşmacısı olarak katıldığı toplantının ev sahipliğini YÜF Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün yaptı. 23 Ocak 2015 tarihinde Çırağan Sarayı Mabeyin Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanı sıra yapı, çimento ve inşaat sektörünün yöneticileri katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan YÜF Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün konuşmasının başında Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu hakkında bilgi verdi. M. Şefik Tüzün, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği(TÇMB) öncülüğünde 2005 yılında kurulan YÜF’ün; çimento, beton ve kirece dayalı yapı malzemeleri üreten kuruluşlara mesleki sosyal, teknik ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek, yapı malzemeleri ve ticaretinin mesleki ahlak ve kamu yararına uygun, ahenkli ve verimli tarzda çalışmasını sağlamak ve Uluslararası Entegrasyon hedefi doğrultusunda Türk Sanayi ve Hizmet Kesimi’nin rekabet gücünün artırılarak, uluslararası ekonomik sistemde belirgin ve kalıcı bir yer edinmesi amacıyla kurulduğunu kaydetti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI İDRİS GÜLLÜCE: “AVRUPA’NIN TOPLAM TÜKETTİĞİ ÇİMENTOYU, TÜRKİYE NEREDEYSE TEK BAŞINA TÜKETİYOR. KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YANINDA KIRSAL DÖNÜŞÜMÜ DE ÖNEMSİYORUZ.”

İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisine kattığı artı değeri vurgulayan M. Şefik Tüzün; Türkiye’nin büyüme, Dünya ile rekabet ve AB ile tam üyelik hedefleri doğrultusunda daha fazla üretim ve istihdam için bugüne kadar olduğu gibi 2015 yılında da Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olmaya ve önemini korumaya devam edeceklerini söyledi.

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında, ülke genelinde 20 yılda 7 milyon konutun yeniden inşa edileceğinin altını çizen Tüzün: “Türkiye’deki konut stokunun yaklaşık üçte biri değişecek ve toplam maliyetin 500 milyar Dolar civarında olmasını bekliyoruz. Sektörümüz, çevre ve atık kullanımı ile ilgili her alanda öncülük rolünü üstlendiği gibi, kentsel dönüşümden kaynaklı inşaat ve yıkıntı atıklarının yeniden kullanımı konusunda yürütülen çeşitli araştırma projelerinde de yer almaktadır.” dedi.

YAPI ÜRÜNLERİ ÜRETİCİLERİ FEDERASYONU YÖNETİM KURULU BAŞKANI M. ŞEFİK TÜZÜN: “ÜLKE GENELİNDE 20 YILDA 7 MİLYON KONUTUN YENİDEN İNŞA EDİLECEĞİNİ VE TOPLAM MALİYETİN 500 MİLYAR DOLAR CİVARINDA OLMASINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Ulusal çevre politikalarına da değinerek, Türkiye’de yürürlükte olan çevre mevzuatının büyük ölçüde Avrupa Birliği müktesebatına paralel olduğunu ancak Avrupa Birliği’nin üye ülkelerin mevzuata uyumu konusunda 5 ila 7 yıl geçiş süreleri tanıdığını belirten Tüzün; “Bu geçiş sürelerinin ülkemizde de sektör işletmelerine uygulanması önemlidir. Ayrıca, AB ülkelerinin tümünde bile uygulanmayan sınır değerlerin, Türk endüstrisine uygulanması konusunda daha dikkatli davranmak gerekiyor.” dedi. Konuşmasında iklim değişikliği ile ilgili görüşlerini paylaşan Tüzün; “İklim değişikliği; demir çelik, çimento, elektrik enerjisi üretimi, ulaştırma, konutlar ve atık sektörleri gibi farklı sektörleri de kapsayan ortak bir mücadele alanıdır. Kyoto Protokolü 2020 yılında sona eriyor. Sektörümüz temsilcilerinin de katıldığı Peru’da yapılan 2014 yılı iklim değişikliği konferansı 2020 yılı sonrasında geçerli olacak yeni anlaşma üzerine odaklandı ve bu anlaşmanın çerçevesi belirlendi.” dedi.
Türkiye’de atık bertarafı konusunda en büyük katkıyı sağlayan sektörün çimento sektörü olduğunu vurgulayan M. Şefik Tüzün; “Türkiye çimento sektörü 2013 yılında yaklaşık 1,15 milyon ton atığı yakıt ve hammadde olarak ekonomik değere dönüştürerek sanayi ve çevrenin çözüm ortağı olmuştur. Bu malzemelerden 500 bin ton atık enerji kaynağı olarak, 650 bin ton atık ise hammadde alternatifi olarak değere dönüştürülmüştür.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Çevre bizim hem kültürümüzde hem de tarihimizde var”
Yapı Ürünleri ve Üreticileri Federasyonu’nun onur konuğu olarak toplantıda sektörle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye’nin inşaat ve inşaat malzemeleri konusunda iyi bir noktada olduğunu belirtti. Türkiye’nin artık 50 yıl ötesini görebildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türk sanayicilerinin de fedekar olduklarının altını çizdi ve “Çevre bizim hem kültürümüzde hem de tarihimizde var. Çevre konusuna fiziksel bakmamak gerek. Çevre ile ilgilenmenin insani bir değer olduğunu düşünüyorum. Bakanlık olarak Kentsel dönüşümün yanında kırsal dönüşüm için de çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)