7 Seçilmiş Proje - Geleceğin Sürdürülebilir Yeşil Şehir Tasarımları
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mimarlar geleceğin şehirlerini zorlayacak büyük sorunları öngörmüşler ve onları bilinen yapı fikirleriyle ele almaya çalışıyor. Bazıları dev dikey şehirler önerdi, diğerleri işbirliği ve bağlantıyı teşvik eden ortamları düşündü ve diğerleri yüzen adaları düşündü. İşte bir gelecek için hala umut olduğunu gösteren birkaç örnek.
Smart Şehri Avoid Obvious Architects, Detroit, Michigan: Detroit'in bir bölümü için vizyonu, ticari, konut, endüstriyel ve tarımsal işlevleri birleştiren bir komplekstir. Binalar yapay tepeler oluşturur. Eğimli şekil, kentsel tarım için kullanılabilecek birkaç teras oluşturur. Tepenin üst kısmı konut, alt kısmı ise ticaret alanıdır.
THE LINK City-Forest tasarımı ve Luca Curci Architects: Nüfus yoğunluğunun gelecekte çözülmesi gereken bir sorun olacağının bilincinde olan Luca Curci Architects, 200.000 kişilik kapasiteye sahip çevre dostu dikey bir şehir yaratıyor. Orada yaşayan insanların havasını temizleyen, şehir manzarası ve ormanın birleşimidir. Plan ayrıca banliyö kavramını yıkıyor ve daha çeşitli ve bağlantılı bir topluluk oluşturuyor.
Shibuya Hipercast. 2 by noiz, Tokyo, Japonya: Bir fütüristik kule mevcut konumunun en iyi yönlerini getiriyor. Her biri farklı bir bölgeyi temsil eden beş bölüme ayrılmış. Bu bloklar tüm yıl boyunca gıda üretimi için kullanılabilecek köpüklü yeşil bölgelerle ayrılıyor. Kule aynı zamanda insan asansörlerini, drone şaftlarını ve dijital temsilci asansörlerini aynı bina içinde kullanarak teknolojiyi ve insan faaliyetlerini entegre etmeyi hedefliyor. Şirket daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak için planlarına misafirperverlik ve sağlıklı yaşam özelliklerini de ekledi.
ASTEROIDEA - Yüzen Şehirler, Hermann Kamte & Associates: Bu fütüristik şehir iklim değişikliğinin harap ettiği bir dünya vizyonudur. Hermann Kamte & Associates yükselen deniz seviyeleri ve sert iklim koşulları nedeniyle yerinden edilmiş insanlar için amfibi şehirleri tasavvur ediyor. Bu modüler yüzen şehir yaklaşık 50.000 kişiyi ağırlayabilir. Sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak, denizyıldızından ilham alan blok yenilenebilir enerji kaynaklarını ve verimli geri dönüşüm ve atık yönetim sistemlerini de entegre ediyor. Adadaki çeşitli binaların idari, kültürel, araştırma, spor, eğitim ve eğlence işlevleri vardır.
Organik Şehir von Schiavello Mimarlar Ofisi – Organik şehirler, geleneksel Rus mimarisinin kulelerinden ilham alan ve onları fütürist yorumlara dönüştüren büyük soğanlı kütleler olarak sunuluyor. Yaklaşık 10.000 kişiye hizmet veriyor ve aynı zamanda dinlenme alanları da sağlıyor. Bu kütle boyunca seyahat etmek farklı topografyaya sahip bir şehir manzarasında seyahat etmek için tasarlanmış.
Shenzhen Lojistik Şehri ve JDS Architects: JDS Architects, yeşil alanın binanın merkezinde olmasını istedi. Bunu yeşil peyzajı kulenin içine dahil ederek başardılar. Bu yeşil katmanlar bina boyunca dağ benzeri bir düzende devam ediyor. Konturlu dış büyük kesikler, ışığın ve havalandırmanın çekirdeğe ulaşmasını sağlıyor. Kentsel müdahaleler, rüzgar enerjisi üretmek ve kendi kendini idame ettirmek için bu boşluklarda büyük türbinlere sahiptir.
Gelecek Şehri, San Francisco ve Fougeron Architecture: Teklif 2108'de belirlendi. Şirketin San Francisco versiyonu, sürdürülebilir bir şehir için bir model olmayı hedefliyor. Burada tarım, dikey tarım sistemleri ve geri kazanılmış su ve yenilenebilir enerji kullanımı yoluyla kentsel peyzajın bir parçasıdır. Tarım merkezleri, gıda dağıtımını daha kolay, daha hızlı ve daha ucuz hale getirmek için genel döngüde kilit noktalara yerleştirildi.