Abu Dabi'de İstiridyeden İlham Alan Bir Proje

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Uluslararası mimarlık ofisi MVRDV, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde topluluk ve yaratıcılığı geliştirmek üzere tasarlanan karma kullanımlı bir geliştirme projesi olan Pixel'i tamamladı. Abu Dabi'nin 600 metre açığında yer alan doğal bir ada olan Reem Adası'nda bulunan Pixel, adanın yeni “Makers District” mahallesinde gerçekleştirilecek ilk proje. Ortak bir plazayı çevreleyen yedi kule ile tanımlanan proje, bir istiridye olarak hayal edilmiş. Her kulenin dış cephesindeki soyut desenler istiridye kabuklarına gönderme yapıyor. Plazanın etrafında, kuleler piksel benzeri teraslar ve on dört sedefli pastel rengin karışımıyla tamamlanan gölgeleme perdeleriyle tamamlanan cumbalar oluşturmak için “parçalanır” - bu renkler incilerde bulunanlardan ilham alır.

Pixel

Pixel, yeni Makers District'te merkezi bir merkez oluşturuyor. Projenin yedi kompakt kulesi, gölgeyi optimize etmek ve serin esintileri teşvik etmek için tasarlanmış konumları ve çeşitli yükseklikleri ile sitenin kenarında yer alıyor. Kuleler aynı zamanda sitenin üç tarafını çevreleyen su kıyısındaki gelişmeler ve plaj ile bir bağlantı oluşturuyor. Pixel'in kuleleri arasındaki merkezi plaza bir sosyal merkez olarak tasarlanmış. MVRDV, “Bu plazaya bakan cepheler projeyi gerçek anlamda hayata geçiren unsurlar.” dedi. “Kuleler tabanlarında 'pikseller' halinde parçalanarak teraslar ve cumbalar oluşturmak üzere plazaya yayılıyor. Bunlar, içerideki yaşam alanlarını kamusal alana doğru genişleterek, sakinleri yılın daha serin aylarında açık havanın tadını çıkarmaya teşvik ediyor.” Su ve yeşil özelliklerin dahil edilmesi plazanın mikro iklimini soğutmaya yardımcı olacak; piksellerin üstündeki yeşil çatılar da güneş ışığını emmeye ve yansıtmaya yardımcı olacak. 

Pixel

MVRDV, Pixel'i Abu Dabi'nin mirasına bir gönderme olarak bir istiridye şeklinde hayal etmiş. Bölge, Basra Körfezi'nde hasat edilen istiridye incileri ile inci dalışı ve inci endüstrisi ile ilgili zengin bir petrol öncesi tarihe sahip. MVRDV, Pixel projesinin “içinde narin bir inciyi saklayan sert bir dış kabuğa” sahip olduğunu belirtiyor. Her bir kulenin dış cephesi beton panellerden oluşuyor - panellerin üzerine sanatçı Nicole Martens tarafından istiridye kabuklarından esinlenerek tasarlanan soyut bir desen basılmış. Desen, bir kabuğun ham ve organik dokusunu yansıtıyor. Dahası sanatçı, “üst üste dizilmiş beton karoların görünür ızgarası, istemeden de olsa kabukların yetiştirildiği ağa gönderme yapıyor.” dedi. Kuleler arasındaki pastel renkli karoların görülmesi, bir istiridye kabuğunun içinde saklı bir inci fikrini çağrıştırmayı amaçlıyor.

Nicole Martens grafik desenleri, iki tür inci istiridyesinden (Pinctada Margaritifera ve Pinctada Radiata) elde edilen kabuk kabartmalarının görüntülerini kullanarak hazırladı. Sanatçı, prefabrik panellerin 180 derece dönmesine olanak tanıyan desenler yarattı: “İki tür kabuğun yanı sıra kum yapılarının çıkarılması, katmanlanması, harmanlanması ve karıştırılmasından oluşan dijital bir süreç sayesinde, öngörülemeyen sezgisel desenler oluşturuldu ve her panel için 3 boyutlu bir desen halinde uygulandı.” Her kule için ayrı istiridye kabuğu desenleri oluşturuldu ve bunların akışı yedi kuleyi bir bütün olarak birbirine bağlıyor.

Pixel

85.000 m²'lik Pixel projesi, 525 farklı büyüklükte daire, ofis ve ortak çalışma alanları, restoranlar, perakende ve bir dizi olanaktan oluşuyor. MVRDV, tasarımın “Birleşik Arap Emirlikleri'nde nadir görülen” bir yaşam yaklaşımı sunduğuna inanıyor. Stüdyo Pixel'i “kimliğe ve güçlü bir yer duygusuna, açık hava yaşam tarzına, topluluk ruhuna ve mütevazı ama çarpıcı malzemelere” vurgu yapan bir geliştirme olarak tanımlıyor.

Pixel

Daha geniş kapsamlı Makers District, Dewan Architects + Engineers'in bir projesi olup peyzaj ve kamusal alan tasarımı BIG - Bjarke Ingels Group tarafından yapılmış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)